AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Savolainen kiertely ja kaartelu

30.1.2008 klo 17.45 | Niko Lipsanen

aiheet kulttuurit,

Savolaisuuteen kuuluu tapa ilmaista asiat mahdollisimman harhaanjohtavasti. Suoraan ei valehdella, mutta pyrkimyksenä on kuitenkin antaa kuulijalle mahdollisimman väärä kuva asioiden tilasta. Tämä juontaa juurensa Savonmaan köyhyyteen ja kurjuuteen.

Savossahan ei ole mikään häpeä kehua itseään. Jos joku ylipäänsä on savolaisesta näkökulmasta häpeä niin se, ettei tarpeksi hyvin osaa nostaa itseään esiin. Mutta todellisuus kurjassa ja köyhässä Savossa ei aina ole ollut niin häävi. Se ei tietenkään estä olemasta ylpeä omasta erinomaisuudestaan ja savolaisuudestaan.

Jutustellessa ihmisten kanssa on aina olemassa se vaara, että toinen osapuoli pääsee perille asioiden oikeasta tilasta. Savolainen on kuitenkin rehellinen, eikä halua suoraan valehdella. Se ei kuitenkaan ole savolaisen vika, jos toinen ymmärtää asiat väärin. Savolainen kiertely perustuukin siihen, että pyritään hämärtämään todellisuutta puhumalla kuitenkin koko ajan totta. On tärkeä pitää puheen abstraktiotaso riittävän korkeana, käyttää moniymmärrettäviä ilmaisuja, kiinnittää huomio epäolennaisiin seikkoihin ja kierrellä tarvittaessa vaikka asian vierestä ohi.

Kaiken tämän kiertelyn tarkoituksena on pitää toinen osapuoli tietämättömänä siitä, kuinka kurjasti asiat savolaisella oikeasti ovat.

Maantieteilijän matkakuvat

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2008 : Savolainen kiertely ja kaartelu

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan