AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Mitä ovat paluuviitteet (trackback)?

4.3.2008 klo 5.06 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Olen muutaman kerran joutunut kertomaan, mitä tarkoittaa useiden blogialustojen, kuten WordPress, mukana tuleva paluuviitetoiminto (trackback). Kerronpa siis tässä, mistä asiassa on kyse.

Paluuviitteet ovat tapa, joiden avulla toisille bloggaajille (kohdeblogi) voi kertoa, että kommentoi heidän kirjoitustaan omassa blogissaan. Teknisesti se tapahtuu niin, että kopioidaan kyseisessä kirjoituksessa jossain kommenttipalstan tietyvillä mainittu trackback-osoite ja liitetään se bloggaamisen yhteydessä oman blogin trackback/paluuviite-kenttään. Kun kirjoitus julkaistaan, lähettää blogialusta automaattisesti ilmoituksen kohdeblogiin, ja sieltä käydään automaattisesti tarkistamassa, että kyseistä kirjoitusta ilmoituksen lähettäneessä blogissa tosiaankin kommentoidaan. Kirjoituksesta täytyy siis olla linkki kommentoitavaan sisältöön kohdeblogissa.

Kun kohdeblogi on varmistanut, että paluuviite on todellinen, luo se linkin takaisin kommentoivaan blogiin. Yleensä tämä linkki on kommenttiketjussa muiden kommenttien seassa ja sen ohessa on lainaus kommenttikirjoituksesta. Joissakin tapauksissa paluuviittaus tulee näkyviin vasta, kun kohdeblogin pitäjä on ensin tarkastanut sen.

Jos paluuviitteiden käyttäminen kuulostaa tekniseltä ja hankalalta, niin ei huolta. Jotakuinkin vastaavaan lopputulokseen pääsee yksinkertaisesti kirjoittamalla kommentin kohdeblogiin ja kertomalla siinä, että on itsekin kirjoittanut aiheesta.

Jos sinulla on blogi, voit kokeilla paluuviitetoimintoa tämän kirjoituksen avulla. Kirjoita omaan blogiisi, linkitä tämä kirjoitus, kopioi paluuviite alempaa löytyvästä trackback-linkistä ja liitä se blogisi kirjoitustilan paluuviitekenttään. Esim. WordPress-blogeissa tuo kenttä on kirjoituseditorin ja tiedostonsiirtotoiminnon alapuolella. Jos kaikki menee kuten pitää, paluuviite omaan kirjoitukseesi tulee näkyviin kommenttiketjuun.

6 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Harri Timonen 11.12.2011 klo 20.10:

  Hei,

  Voidaankohan kyseistä menetelmää käyttää wordpressissä väärin tai tietomurtovälineenä? mietin vain että kun tuli muutama trackback joka vaikuttaisi spammilta, niin jos ne hyväksyy niin aukeaako wordpressissä joku tietoturvan takaportti :) Hyvä kirjoitus sinulla tässä aiheesta.

 2. Jyri Väätäinen 11.12.2011 klo 20.25:

  Harri, Akismet estää myös paluviiteroskapostin. Siihen on olemassa myös Trackback Validator -nimisiä lisäosia, jotka tarkistavat, onko paluuviite aiheellinen vai roskapostitarkoituksessa. Yleisesti ottaen mitään roskapostia ei kannata julkaista, koska julkaistu roskaposti innostaa roskapostittajia lähettämään sitä lisää.

 3. Niko Lipsanen 11.12.2011 klo 20.41:

  Olipas Jyri nopea vastaamaan.

  Ymmärtääkseni paluuviitteisiin ei liity sen kummallisempia tietoturvaongelmia kuin kommentteihinkaan. Ongelma on molemmissa sama: roskalinkit ja mainostaminen.

  Sivuhuomiona molemmille teille onnittelut blogin tuhannennesta kommentista. Varsinaisesti se oli Harri, joka ehti ensin laittamaan tuhannennen kommentin (ml. paluuviitteet). Kuitenkin, kun poistin tästä merkinnästä yhden vanhentuneen paluuviitteen, niin Jyrin kommentti muuttui tuhannenneksi.

 4. Jyri Väätäinen 11.12.2011 klo 21.30:

  Oho. :)

  Mukavia kommenttimääriä sinulla. Eksyn tänne aina joko RSS-lukijan kautta tai blogini sivupalkista ja usein tuleekin käytyä. :)

  Kommentoida pitäisi kyllä enemmän näin hyvässä blogissa, mutta paremmin laatua kuin sata lyhyempää. :)

 5. Paluuviite: Yrittäjä, kamppailetko huomiosta sosiaalisessa mediassa? | Sisältömarkkinointi on sisältöjä korostavaa internet-markkinointia (29.10.2010 8.55)
 6. Paluuviite: Katsaus Wordpressiin, osa 1 | Digitaalista markkinointia rakkaudella | Anssi Eriksson (26.5.2012 14.30)

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2008 : Mitä ovat paluuviitteet (trackback)?

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan