AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Lisää käyttäjiä Blogispottiin

19.5.2008 klo 16.05 | Niko Lipsanen

aiheet web,

[Tästä artikkelista on poistettu toimimattomia linkkejä.]

Blogispotti

Siinä missä blogiyleisölle tutumpi Blogilista listaa suomalaisia blogeja, vähemmälle huomiolle jäänyt Blogispotti listaa blogikirjoituksia. Idea on siis vähän samantapainen kuin suuren maailman Digg-palvelussa. Käyttäjä linkittää palvelusta blogijutun, ja muut käyttäjät voivat sitten äänestää sitä. Kuumimmat jutut nousevat palvelun etusivulle. Palvelu ei kuitenkaan tunnu saaneen tuulta alleen.

Bitten kirjoitti Blogispotille avoimen palautteen ja kertoi kaipaavansa palveluun enemmän sosiaalisuutta. Nyt se on hänen mielestään lähinnä mainoskanava, jonne bloggaajat laittavat omia juttujaan saadakseen niille julkisuutta. Ja niinhän se tällä hetkellä aika pitkälti onkin. Bittenin mielestä Blogispotissa pitäisi olla kaveroitumis- ja kommentointimahdollisuudet, jotta se olisi aidosti sosiaalinen palvelu.

Itse en kaipaisi enempää sosiaalistumispalveluita. Niitä on jo tarpeeksi. Linkkien kommentointi voisi olla ihan hyväkin idea, mutta kaveritoiminto on ainakin minusta turha. Blogispotin ideana on, että sen avulla blogosfääristä pitäisi löytää mielenkiintoisia juttuja myös niistä blogeista, joita ei aktiivisesti seuraa. Siis pitäisi. Nykyisin ei löydä, koska käyttäjämäärä on liian pieni. Ja siinä se Blogispotin ydinongelma on, kuten Bittenin kirjoituksen kommenttikeskustelussakin tulee aika selvästi esiin.

Spottiblogin vastauksessa Bittenin kirjoitukseen valitetaan kehitysväsymystä, joka taas on seurausta siitä, että palvelun kehittämiseen uhratusta vaivasta huolimatta se ei ole lähtenyt kunnolla käyntiin. Käyttäjämäärät ovat jääneet turhan pieniksi.

Käyttäjien määrän ohella pitäisin myös jonkinasteisena ongelmana käyttäjäkunnan vinoutuneisuutta. Suosituimmat jutut ovat usein varsin teknisiä ja liittyvät blogeihin, bloggaamiseen tai vaikkapa hakukoneoptimointiin. Bloggaamisesta bloggaaminen on ihan kiintoisaa, mutta minusta on turha kehittää välinettä siihen, että puhutaan välineestä itsestään. Yhteiskunnalliset aiheet, joita palveluun silloin tällöin spotataan, ovat tosin alkaneet silloin tällöin nousta etusivun yläreunaankin (etusivun alareunaan pääsee aika usein parillakin äänellä). Mutta jos käyttäjäkunta laajenisi, myös aiheiden kirjo laajenisi, ainakin toivottavasti.

Voidaan tietysti kyseenalaistaa sekin, onko tällaiselle Blogispotin kaltaiselle keskuslinkityspalvelulle loppujen lopuksi tarvetta. Blogit linkittävät toisiin blogeihin, ja kun seuraa itseään kiinnostavista aiheista kirjoittavia blogeja, todennäköisesti löytää ne helmet niidenkin kautta. Blogispotti tarjoaa toki kätevän tavan ottaa nuo linkit talteen, vaikka voihan siihen käyttää vaikka del.icio.usiakin.

Itse käytän Blogispottia paitsi omien kirjoitusteni mainostamiseen myös sellaisten merkintöjen tallettamiseen, joihin saatan haluta joskus myöhemmin palata. Silloin tällöin annan äänen jollekin jutulle siksi, että se on niin hyvä. Omien linkkien selaus ei kuitenkaan ole erityisen kätevästi toteutettu, vaan ne ovat selattavissa vain yhtenä pitkänä listana. Nyt se vielä toimii, kun talletettuja linkkejä ei ole kovin paljon. Yksi kehitysidea voisikin olla, että Blogispottiin kerättyjen kirjanmerkkien hallintaa monipuolistettaisiin. Olisi käytännöllistä, jos voisi ainakin erotella omista blogeistaan nostamat kirjoitukset muualta spotatuista. Helpointa olisi varmaankin hyödyntää tägejä, kun niitä muutenkin kerätään jo kirjoitusta palveluun lisättäessä.

Mutta ennen kaikkea Blogispotti tarvitsee lisää käyttäjiä. Siksi kannustankin kaikkia Blogispotin aktiivisia ja vähemmänkin aktiivisia käyttäjiä bloggaamaan aiheesta. Jos vaikka ylläpitäjätkin saisivat käyttäjämäärien kasvaessa lisää innostusta kehittää palvelua. Blogispottia ei saa päästää nuukahtamaan.

17 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Bitten 19.5.2008 klo 16.38:

  ”Itse en kaipaisi enempää sosiaalistumispalveluita. Niitä on jo tarpeeksi.”

  Ainakin minun mielestäni Suomessa olisi kysyntää jonkinlaiselle bloggaajille ja blogien lukijoille suunnatulle yhteisölle, tällä hetkellä semmoisia kun ei ole. Blogispotin lisäksi Blogilistalla olisi potentiaalia siihen hommaan.

  ”kaveritoiminto on ainakin minusta turha.”

  Mitä on sosiaalinen media ilman sosiaalisuutta? Markkinointipalvelu, jossa ei ole paljon kävijöitä. Digg:kään ei toimisi niin hyvin, kuten se nykyään toimii, jos sillä ei olisi sosiaalista puoltaan.

  ”Mutta ennen kaikkea Blogispotti tarvitsee lisää käyttäjiä.”

  Sosiaalinen puoli yhdistäisi Blogispotin käyttäjät yhteisöksi, mikä johtaa yleensä suurempiin kävijämääriin. Se johtuu mm. siitä, että yhtenäisyys lisää kävijäuskollisuutta. Ajattele vaikka joitain yhteisöjä sekä internetissä että internetin ulkopuolella. Ideat, palvelut yms. leviävät parhaiten silloin, kun niiden takana on yhteisö, joka haluaa muiden ihmisten liittyvän siihen yhteisöön.

 2. Niko Lipsanen 19.5.2008 klo 16.42:

  Minulle Blogispotti on, kuten tekijät itsekin sitä kutsuvat, työkalu. Työkalun ei tarvitse olla sosiaalinen, mutta sen pitää palvella tarkoitustaan. Haluaisin löytää Blogispotin avulla kiinnostavia juttuja blogeista, joita en aktiivisesti seuraa, ja ottaa blogijuttulinkkejä talteen palatakseni niihin myöhemmin. Siinä kaikki. En tarvitse siihen virtuaalikavereita, vaan ahkeria spottaajia.

 3. Bitten 19.5.2008 klo 17.14:

  Osaatko sanoa yhtään suosittua sisällönjakamispalvelua, joka ei olisi sosiaalinen?

  Minulle ei tule ainakaan yhtään sellaista mieleen. Niitä ei ole juuri yhtään, jos ollenkaan, sillä ne eivät toimi. Näiden palveluiden juuret ovat sosiaalisuudessa, eli sisällön jakamisessa muiden käyttäjien kesken, ja jos näitä juuria ei ruokita, ne kuihtuvat.

  Blogispotilla on sen verran käyttäjiä kun on, sillä pieni osa näistä käyttäjistä ei halua Blogispotin kuolevan. Blogispotti on hyödyllinen, mutta sillä olisi potentaalia olla paljon suurempi ja hyödyllisempi.

  Minä väittäisin, että Blogispotin kaltainen palvelu on riippuvainen sosiaalisuudesta.

  Monet Diggin käyttäjätkään eivät välitä palvelun sosiaalisesta puolesta ja he hyötyvät siitä saadessaan bongata hyödyllisiä uutisia, blogimerkintöjä yms. Silti ne, jotka pitävät Diggin elossa, ovat niitä, jotka käyttävät Diggin sosiaalisia ominaisuuksia hyväkseen.

  Ahkeruus syntyy sitoumuksesta. Yhteisöllisyys vahvistaa näitä sitoumuksia.

 4. zache 19.5.2008 klo 17.22:

  Flickr ei ole sosiaalinen. Se on kiva kätsy palvelu jolla saa kuvat nettiin, sillä voi hakea kuvia ja siinä on kätsyjä rajapintoja joilla ne kuvat saa näkymään muissa palveluissa (kuten omassa blogissa).

  Se ei kuitenkaan ole sosiaalinen siinä mielessä, että sinne jengi menisi olemaan yhdessä ja tökkimään toisiaan vaan flickr on suosittu, koska se on hyödyllinen.

 5. Bitten 19.5.2008 klo 17.33:

  zache: Flickrissä jaetaan vain omia kuvia, ei muiden tuottamaa sisältöä, toisin kuin esim. Blogispotissa. Siinä on ainakin minun mielestä aika suuri ero. Flickr on enemmän ”ego boost”-palvelu kuin ”löysin hyvän sivun, katso sinäkin”-palvelu (eli sosiaalinen kirjanmerkkipalvelu).

 6. eb 19.5.2008 klo 21.40:

  Niko, kiitos hyvästä kirjoituksesta ja palautteesta.

  Sekä täällä, että Blogiblogissa käydyt mielipiteen vaihdot ovat hyvin kiinnostavia. Tämän Olisin voinut rustata tämän kommenttini kumpaan blogiin tahansa, mutta menkööt nyt tänne, kun täällä on käyty enemmän keskustelua näistä sosiaalisista ominaisuuksista ja niiden tarpeellisuudesta.

  Bittenin lähestymistapa tuntuu painottuvan enemmän kokemukseen ulkomaisista sosiaalisista palveluista ja siihen, miten niissä käyttäydytään. Vertauksissa hyperpalveluihin kuten Digg ontuu ehkä hiukan se, että Blogispotti on suomalainen ja suomalaisille suunnattu palvelu. Ja yksi ratkaiseva ero on vielä siinäkin, että Blogispotin kohderyhmä on hyvinkin kapea ja monimuotoinen. Blogaajat eivät ole todellakaan se helpoin kohderyhmä, koska blogeja on niin monenlaisia, loppujen lopuksi aika vähän ja niitä pidetään hyvin erilaisista lähtökohdista ja motiiveista. On ihan turha kuvitellakaan, että edes lähellekkään suurinta osaa suomalaisista blogaajista kiinnostaisi Blogispotti nykyiselläänt ai sosiaalisempanakaan versiona.

  Sosiaalisuus sinänsä ei mielestäni ole oikeastaan minkäänlainen lisäarvo palvelussa, jossa siitä ei oikeasti ole hyötyä. Mielestäni Blogispotti ei ole nyt ja tuskin tulee koskaan olemaankaan palvelu, jossa käyttäjien olisi tarve hengailla ja nakella toisilleen linkkivinkkejä. Sosiaalisuus sillä tasolla, että palvelusta voi bongata tuttuja nimiä, tarkastella muiden suosikkeja, kommentoida ja muuta vastaavaa on mielestäni järkevää, mutta senpidemmälle sosiaalisuudessa tuskin on Blogispotin kohdalla tarvetta mennä.
  Bittenin listaamissa ominaisuuksissa on oma pointtinsa, kuten kommentoinnissa ja bury-toiminnossa, mutta kaverisysteemin näen itse tämän tyylisessä palvelussa pikemminkin negatiivisena kuin lisäarvona. En koe, että kaverisuositteluista,pikaviesteistä ja muusta vastaavasta olisi Blogispotissa sen suurempaa hyötyä, pikemminkin se vain tekee palvelusta entistä sekavamman. Kommentointi sen sijaan on järkevä ominaisuus, se tullaan varmasti lisäämään, kunpalvelua vielä kehitetään.

  Bittenin perustelut yhteisön tiiviydestä yms. ymmärrän kyllä, mutta en näe niitä erityisen relevantteina Blogispotin kohdalla. Tiivis yhteisö toimii tietysti parhaimmillaan palvelun eduksi, mutta tämän kokoluokan palveluissa überyhteisöllisyydent avoittelu on luultavimmin tuomittu epäonnistumaan. Isoissa ulkomaalaisissa palveluissa tai jossain Ircgalleriassa homma voi toimiakkin, mutta jälleen ne lähtökohdat ja kohderyhmät ovat hyvin erilaiset. Yhteisöllisyyden korostuminen ei mielestäni ole elinehto Blogispotille tai muullekaan vastaavalle palvelulle, koska en usko sen lisäävän olennaisesti sitoutumista tai käyttäjien aktiivisuutta. Pikemminkin uskon, että Blogispotin kohdalla sitoutuminen ja aktiivisuus löytyy sitä kautta, jos käyttäjät kokevat palvelun hyödylliseksi.

  Nikon näkemys Blogispotin hyötykäytöstä vastaa ehkä enemmän myös omaa näkemystäni siitä, miksi blogispotti on olemassa. Palvelu on alunperin tehty nimenomaan työkaluksi löytää ja säilyttää blogijuttuja ja hyödyntää suosikkeja muun muassa omien RSS-syötteiden kautta. Toki näemme palvelun käyttäjäkunnan mieluusti myös omana yhteisönään, mutta pikemminkin haluamme nähdä blogaajat yhteisönä ja blogispotin hyödyllisenä osana tätä yhteisöä.

  Olen erittäin iloinen, että tällaista keskustelua käydään. Nämä siellä täällä esitetyt kommentit ovat vahvistaneet käsitystäni siitä, että jotain on ehkä syytä vielä tehdä. Olen myös saanut mielenkiintoisia yhteydenottoja, joten jatkakaa ihmeessä keskustelua, sillä teitä kuunnellaan ja jotain on varmasti vielä jostain suunnasta tulossa.

 7. JaKari 21.5.2008 klo 9.30:

  Mainitsin tästä jo tuolla HPGURUn artikkelissa, mutta kertaus ei välttämättä ole pahaksi.Blogispotin Ville ei ilmeisesti jaksa uskoa, että palvelu kiinnostaa tarpeeksi.

  Esitin mahdollisena vaihtoehtona tehdä blogispotista avoimen lähdekoodin projekti. Saattaisi hyvinkin löytyä kehittäjiä joiden avulla halutut toiminnot tulisi kuntoon ja samalla koko hanke saisi automaattisesti mainosta.

  Minun on vaikea uskoa, että tällaiselle palvelulle ei olisi riittävästi kysyntää.

 8. Teppo 21.5.2008 klo 10.48:

  Flickr on pirun hyvä esimerkki toimivasta sosiaalisen median konseptista: se on hyvä palvelu, jota voi käyttää olematta muiden kanssa, mutta sosiaalisuus tuo siihen lisän. Del.icio.us on samaa sarjaa: sitä voi käyttää ensisijaisesti omien kirjanmerkkien tallentamiseen, mutta siellä voi olla myös sosiaalinen suosittelemalla kavereille linkkejä ja seuraamalla mitä muut selailevat.

  Blogispotin ongelma on, että se olisi toimiva, jos käyttäjiä olisi tarpeeksi. Nyt, kun käyttäjien massaa ei ole vielä, sosiaalinen syteemi ei seulo helmiä kovin tehokkaasti. Palveluna se on esimerkiksi del.icio.usiin verrattuna kökkö (=liian hankala) tapa kerätä omia suosikkeja talteen.

 9. eb 21.5.2008 klo 10.56:

  Jakari:
  Kuten Ville toteaa, olemme lukemattomia kertoja pohdiskelleet käyttäjämäärä-dilemmaa ja sanoisin, että tämä puolisentoista vuotta on antanut ruohonjuuritason kokemusta ja opettanut asiasta melkoisesti. Kävijöitähän sivustolla on tuhansia, mutta ongelma on käyttäjien aktiivisuudessa. Tähän dilemmaan on nyt esitetty erilaisia ratkaisuita, kuten Bittenin ehdottamat yhteisöllisemmät ominaisuudet.

  En näe, että ehdottamasi ”kaikki mukaan kehittämään” on erityisen toimiva idea. Näinkin monimutkaisessa palvelussa asiat pitää suunnitella etukäteen niin toimintojen kuin muidenkin asioiden suhteen. Se luultavasti vain sekoittaisi tai hidastaisi palvelun kehitystä, kun mukana olisi epämääräinen joukko ihmisiä, jotka haluaisivat tuoda oman kkortensa kehityskekoon. Siinä jouduttaisiin odottelemaan jo hoputtelemaan ihmisiä tekemään ja pitämäänl upauksiaan ja homma leviäisi helposti entistä pahemmin.

  Palvelun kehitys pitää tehdä tiiviillä ja sitoutuneella joukolla, joka saa asioita aikaan. Meidän kohdalla tilanne ei tietenkään ole tällä hetkellä siinä mielessä optimaalinen, koska tiimi on niin pieni ja resurssit rajalliset, mutta tähän hätään ei ole tarkoitus lähteä rekryämään mukaan uusia naamoja. Asia voi tulla ajankohtaiseksi seuraavan uudistusaskelen jälkleen, jos palvelu lähtee kasvamaan myös kävijäaktiivisuuden osalta. Tuolloin saatamme tarvita esimerkiksi moderaattoreita ja miksei myöskin lisää väkeä kehityspuolelle.

  Tällä hetkellä kehityssooloiluiden sijaan meille on suureksi avuksi nämä keskustelut ja bloggaajienosallistuminen kehitykseen siinä mielessä, että saamme palautetta palvelusta ja toiveita tulevasta.
  Jos nyt jollain asiansa osaavalla henkilöllä on joku kuningasidea ja hänosaa sen myös toteuttaa niin sehän kyllä onnistuu. blogispotin taustalla pyörii avoimen lähdekoodinohjelmisto, joten esimerkiksi moduulien kehitys onnistuu. Tämmöisessä tapauksessa pyydän ottamaan meihin yhteyttä niin katsomme, jos kyseinen moduuli sopii palveluumme.

 10. JaKari 21.5.2008 klo 16.50:

  eb:
  ”kaikki mukaan kehittämään” ei yleensä ole OSS-projektien ideana. Projekteja johdetaan ja avainhenkilöt päättävät mitä tehdään, mitä ei jne. Tuskin vaikkapa Pidgin http://sourceforge.net/projects/pidgin/ olisi toimiva kokonaisuus jos työtä ei johdettaisi kunnolla.
  Mutta ei vängätä tästä, ymmärrän mitä tarkoitit ja varmaan toisinpäin.
  Palaute omalta osaltani: hieno idea ja toimiva palvelu jonka käyttöliittymä voisi olla selkeämpi ja voisi sisältää jo mainittuja yhteisöllisiä piirteitä.
  Iso kiitos hyvästä palvelusta. Toivon että jaksatte viedä asiaa eteenpäin. Meidän käyttäjien velvollisuus on hoitaa omalta osaltamme mainostusta.

 11. Milla Valkeasuo 22.5.2008 klo 20.10:

  Suomalainen, Digg:n kaltainen sivusto olisi varmasti suosittu.

 12. Niko Lipsanen 23.5.2008 klo 0.38:

  Tepon kommentti ja pingi olivat jostain syystä jääneet roskapostihaaviin. Pahoittelut viiveestä niiden julkaisemisessa. Nyt ne ovat näkyvissä.

 13. Lauri 23.5.2008 klo 9.32:

  Heippa! Uskoisin blogispotilla olevan mahdollisuuksia parempaan menestykseen. Nykyisellään järjestelmä on mielestäni kätevä ja hyvä, vaikka rekisröinkin omat sivuni vasta viime viikolla. Blogispotti ei vain ole saanut vielä tarpeeksi julkisuutta?! Itse ajattelin kirjoittaa aiheesta blogiini lähi päivinä, sillä pidän systeemistä, ja siitä, että se lukee RSS-syötteistäni juttuja näytettäväksi.

  Toivottavasti blogien määrä blogispotissa lisääntyy, sillä näkisin sen olevan erittäin hyödyllinen palvelu etsittäessä tietyn aiheisia blogeja :)

 14. Ville 23.5.2008 klo 15.23:

  ”Suomalainen, Digg:n kaltainen sivusto olisi varmasti suosittu.”

  Suomalainen digg-klooni Kerro.fi:hän kuoli noin puoli vuotta sen syntymän jälkeen, joten en oikein usko.

  Johtuukohan tämä sosiaalisten (tai edes vähän sellaista muistuttavien) palveluiden karttaminen suomalaisesta jonnin verran epäsosiaalisesta luonteesta? :)

 15. Bitten 23.5.2008 klo 21.08:

  Ville: Suomalaisten epäsosiaalinen luonne on myytti. Voi olla, että suomalaiset ovat joskus olleet tavallista tuppisuisempia, mutta moderni Suomi on aivan yhtä sosiaalinen kuin muukin Eurooppa. Ei ehkä samalla tavalla, mutta sosiaalinen kumminkin.

  Eivätkä suomalaiset karta sosiaalisia palveluita (IRC, Irc-Galleria, Suomi24 ym. foorumit, sosiaaliset nettipelit, blogit jne. jne.)

 16. Niko Lipsanen 23.5.2008 klo 21.39:

  Tuppisuisuusmyyttikin juontaa juurensa siihen, että stereotypiat suomalaisista ovat kovin läntisiä. Ei Savossa ja Karjalassa mitenkään erityisen tuppisuita olla.

 17. eb 27.5.2008 klo 13.45:

  Suomalainen tuppisuisuus-myytti juontaa siitä, kun suomalaiset eivät perinteisesti ole olleet erityisen vastaanottavaisia ulkopaikkakuntalaisia ja ulkomaalaisia kohtaan. Sitä on
  mieluummin oltu hiljaa kuin lähdetty varauksettomaan jutusteluun.

  Mutta puheliaisuus ja sosiaalisuus eivät ole synonyymejä, varsinkaan verkossa.
  Se lienee fakta, että suomalaiset eivät osallistu netin sosiaalisissa palveluissa samaan tapaan kuin esim. ruotsalaiset, saati ison rapakon toisella puolella asuvat. Aktiivisuus foorumeilla, Facebookissa tai jossain teinigalleriassa ei ole osoitus siitä, että suomalaiset olisivat erityisesti web 2.0 henkisten sosiaalisten palveluiden suurkuluttajia. Myöskään pelaaminen ei ole oikein verrattavissa kotimaiseen Diggiin, saati sitten bloggaaminen. Verkkopelaamisessa on ihan erilainen viehätys kuin osallistua jossain Diggin kaltaisessa palvelussa ja bloggaaminen on taas yhtälailla epäsosiaalista kuin sosiaalistakin.

  Sanoisin, että kotimaisen Diggin on hyvin vaikea lyödä läpi, ellei se ole osa Diggiä. Eli siis valmiiksi tunnettu ja brändätty palvelu. Sen sijaan osana jotain toista palvelua tuollainen Diggin tyylinen linkittely voisi olla toimiva juttu,mutta tällöin aihepiiri rajautuu tietysti palvelun mukaan, samoin kohderyhmä. Ja kyllähän Herq.fi taitaa vielä olla elossa, vai? Tai kelpaako Diggaa.com?

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2008 : Lisää käyttäjiä Blogispottiin

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan