AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Matkalla kuvaamisesta

29.5.2008 klo 17.12 | Niko Lipsanen

aiheet matkat, paikat,

Kotelnitseskaja-penkereen talo

Monet naureskelevat japanilaisille turisteille, jotka ottavat koko ajan valokuvia. Minusta se on ihan normaalia. Olen itse aivan samanlainen, enkä edes vain matkoilla. Kuvailen jatkuvasti Helsingissäkin.

Monet parhaimmat muistot matkoilta kytkeytyvät valokuviin. Ilman valokuvia olisi paljon vähemmän muistojakin. Mutta yksi hauskimpia vaiheita on matkan jälkeinen salapoliisityö, kun laittaa kuvia nettiin ja selvittää, mikä rakennus tai joki tai katu mikä liekin missäkin kadussa on. Apuna ovat Wikipedia, Google ja Googlen satelliittikuvat.

Yleensä käykin niin, että kuvien järjestelemiseen menee enemmän aikaa kuin itse matkaan. Ääriesimerkit ovat syksyn 2005 automatkalta Kroatiaan. Matkalla pysähdyttiin joissakin kaupungeissa vain tunniksi tai joskus lyhyemmäksikin aikaa. Siinä ajassa ehti kiertää keskustan ympäri ja ottaa muutaman kymmenen kuvaa. Niiden lajittelemiseen ja kohteiden selvittämiseen menikin sitten aikaa useampi tunti. Aina tarmo tosin ei riitä loppuun asti, ja niinpä sellaisiakin kuvatekstejä kuin ”Katunäkymä” tai ”Jokin iso rakennus” on päässyt joukkoon jäämään.

Viime päivinä olen oppinut paljon lisää Moskovasta. Kävin siellä viime kesänä matkalla Volgan mutkaan. Nyt olen laittanut kuvia nettiin (sivut aukeavat lähiaikoina) ja haeskellut tietoa kuvissa näkyvistä kohteista. Samalla on tullut luettua valtava määrä Wikipedia-artikkeleita ja muuta hakukoneella löytynyttä aineistoa ja tutkittua Moskovaa satelliittikuvista. Ilman kuvien ottamista tähänkään ei olisi tullut ryhdyttyä.

Ehkä se sitten liittyy maantieteilijyyteen, mutta minusta ainakin on kiva tietää mahdollisimman paljon niistä paikoista, joissa käy. Etukäteen ei useinkaan ehdi kauheasti selvittää tai tule lukeneeksi muuta kuin jotain melko yleispätevää. Paikan päällä on yleensä muuta tekemistä kuin lukea kirjoja tai selata nettiä. Silloin pitää kierrellä ja tutustua ihmisiin. Ihmisiltäkin saa tietysti tietoa, mutta aika usein myös väärää tai vähintäänkin epätarkkaa sellaista. Yksi haaste matkanjälkeisissä tutkimuksissa onkin selvittää missä määrin matkalla kuullut asiat pitävät paikkansa ja missä määrin eivät.

Kuvassa Kotelnitseskaja-penkereen asuinrakennus Moskovassa. Kyseessä on yksi Stalinin rakennuttamista pilvenpiirtäjistä. Otin kuvan 7.6.2007.

Maantieteilijän matkakuvat

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2008 : Matkalla kuvaamisesta

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan