AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Sosiospatiaalinen tila

28.5.2008 klo 0.01 | Niko Lipsanen

aiheet paikat, yhteiskunta,

Skrubu oli törmännyt käsitteeseen ”sisällön kontentti”. Lähes yhtä sisällökäs on maantieteellisistä opinnäytteistä (jopa väitöskirjatasolla) bongaamani käsite ”sosiospatiaalinen tila”.

Siis häh? Mitä se sosioepäspatiaalinen tila sitten on? Eikö tila määritelmällisesti ole spatiaalista? Ei tuo tosin suomalainen keksintö ole, sillä myös englanninkielisissä julkaisuissa näkee joskus käytettävän käsitettä socio-spatial space ja myös ranskankielinen Google-haku espace socio-spatial tuottaa tuloksia.

Itse olen pyrkinyt välttämään koko tila-käsitteen käyttöä muussa kuin geometrisessä mielessä juuri tuon takia, että yhteiskuntatieteilijät ovat käsitepelleilyillään tehneet siitä merkityksettömän. ”Tila” voi tarkoittaa melkein mitä vain, eikä se siksi tarkoita juuri mitään. Tila on vain tason siirtymä.

Kirjoitan mieluummin paikoista. Kovasta yrityksestä huolimatta yhteiskuntatieteilijät eivät ole saaneet vielä sitä raiskattua. ”Paikan” eri merkitykset ovat juurtuneet syvemmälle kulttuuriin, eikä se siksi ole yhtä vapaa käsitepyöritykselle kuin abstraktimpi ”tila”. Uusia paikkakäsitteitä ei voi siksi luoda yhtä vapaasti kuin uusia tilakäsitteitä.

Kun joku vielä pelastaisi ”maiseman”.

Maantieteilijän matkakuvat

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

  1. Panu 28.5.2008 klo 17.50:

    Yhtä ärsyttävä on tuo joidenkin viljelemä ilmaus ”poliittinen vasemmisto”. Taannoin kommenttiosastolleni tuli joku feministihäirikkö selittämään, kuinka ”poliittinen vasemmisto” sitä ja tätä ja tuota.

    Anglisismihan se: ”political left”. Suomen kielessä vasemmisto ja oikeisto ovat yksiselitteisemmin poliittisia termejä. Tai ehkä niitä voisi käyttää muutenkin. Voitaisiin esimerkiksi sanoa, että katsomon vasemmisto (vasemmalla istuvat) kannattaa Jokereita ja oikeisto HIFKiä.

  2. Niko Lipsanen 28.5.2008 klo 20.12:

    ”Poliittinen vasemmisto” on myös varsin älytön ilmaisu. Tosin se eroaa ”sosiospatiaalisesta tilasta” siinä, että jälkimmäinen on älytön myös englanniksi.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2008 : Sosiospatiaalinen tila

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan