AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Teematkailua lähialueille

21.5.2008 klo 1.57 | Niko Lipsanen

aiheet kulutus, matkat,

sijainnit venäjä, ruotsi, viro,

Teekauppa

Vaikka Helsingissäkin on nykyisin tarjolla varsin hyvä valikoima teetä, on matkoilla syytä tarkastaa paikallinen teevalikoima. Vaikka ei edes olisi missään varsinaisessa teemaassa, niin usein löytyy pieniä erikoiskauppoja laadukkaalla valikoimalla. Eikä tarvitse lähteä kauas. Tässä kirjoituksessa esittelen teekaupat Tukholmasta, Tallinnasta ja Pietarista, yhden kustakin.

Tukholman Södermalmilla sijaitsee yksi lähiseutujen teeparatiiseista, Tea Centre of Stockholm. Paikka on hämyisä ja teevalikoima on laaja. Kauppa on tosin sen verran sekava, että saa olla tarkkana jos haluaa saada juuri sitä teetä, mitä haluaa. Teet ovat esillä numeroitujen lasiruutujen takana. Numeroiden perusteella pitää katsoa erillisestä luettelosta, mikä tee on kyseessä, jotta voi pyytää sen kauppiaalta nuuhkittavakseen. Kaupan osoite on Hornsgatan 46. Lähin metroasema on Mariatorget, mutta ei Slussenkaan kaukana ole.

Tallinnan Viru-keskuksessa sijaitseva Tea & Coffee Centre on siisti ja asiallinen teeliike, juuri sellainen mitä kauppakeskuksessa voi odottaa. Se ei välttämättä ole syy matkustaa Tallinnaan, mutta valikoima kannattaa kuitenkin tarkistaa siellä päin liikkuessa. Vaikka teelaatuja ei ole tarjolla sen enempää kuin Helsinginkään teeliikkeissä, on siellä kuitenkin usein tarjolla jotain sellaista, mikä ei ole Helsingissä silmiin sattunut.

Pietarissa käydessään kannattaa vierailla jossakin Untsija-ketjun (унция) myymälöistä. Niissä on kohtuullinen valikoima erilaisia teelaatuja ympäri maailman. Untsijan erikoisuus ovat kuitenkin maustetut teet, joita kannattaa kokeilla, vaikkei kotoisista keisarinmorsiamista pitäisikään. Teelaadut niiden pohjalla ovat melko tavanomaisia mustia ja vihreitä laatuja, mutta maustaminen on tehty taidolla. Kannattaa kokeilla esimerkiksi Katariina Suuren sekoitusta. Kauppojen osoitteet ovat ketjun kotisivulla.

Untsija-ketjun nimi tulee unssi-painomitasta, ja niinpä teetä myydään liikkeissä unsseittain. EU:n ulkopuolelta ei saa virallisesti tuoda teetä verottomasti kuin sata grammaa, mikä on alle neljä unssia. Onneksi tuon perään ei ole ainakaan minulta koskaan kyselty. Kummallisen pieni määrä se kyllä on.

Kommentteihin saa mielellään jättää vinkkejä muistakin hyvistä teekaupoista mainituissa kaupungeissa tai muuallakin.

Kuvassa on Tea Centre of Stockholm. Otin kuvan 15.2.2007.

3 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Inna Dalem 25.5.2009 klo 18.48:

  Hei!
  Meillä on ilo ilmoittaa, että Pietarilainen ketju ”Untsia” avasi länsimaissa ensimmäisen teepuodin ” The Ounce” Helsinkiin. Teen erikoisliike sijaitsee Kampissa, osoitteessa Fredrikinkatu 55. Joten aistikas teematka nyt lähempana kuin koskaan!
  terveisin ”The Ounce”

 2. Niko Lipsanen 4.6.2009 klo 16.45:

  Kiitokset tiedosta. Pitää käydä joku päivä kurkkaamassa.

 3. Teetukku 19.11.2009 klo 17.09:

  Nyt ”untsia” ketjun teet saa myös nettiosoitteesta http://www.teetukku.fi !

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2008 : Teematkailua lähialueille

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan