AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

WordPressin tägit ja niiden käyttäminen

4.8.2008 klo 6.39 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Version 2.3 myötä WordPressiin tuli uusi toiminto: tägit. Aikaisemminkin ne olivat saatavissa lisäosien, kuten Ultimate Tag Warrior avulla, mutta uudemmissa versioissa ne ovat osa WordPressin ydintä. Mutta kuinka ne eroavat kategoriatoiminnosta? Entä millä tavoin tägejä olisi syytä käyttää?

Kategorioita kutsutaan WordPressin suomennoksesta riippuen ”aiheiksi” tai ”luokiksi”. Tehdään nyt kompromissi ja kutsutaan niitä vaikka ”aiheluokiksi”. Tägit ovat tägejä tai avain- tai asiasanoja.

Sekä kategorioita että tägejä voi käyttää käytännössä samaan tarkoitukseen. Teknisesti niiden käyttö eroaa siten, että kategorioista tehdään lista, josta sitten valitaan sopivat aiheluokat kuhunkin merkintään. Tägit taas kirjoitetaan tekstikenttään. Siksi kategoriatoiminto soveltuu paremmin silloin, jos aiheita ei ole valtavaa määrää. Yleensä on hyvä hahmotella jo etukäteen, mitä kaikkia aiheluokkia ottaa käyttöön. Tägien käyttö sen sijaan on vapaampaa. Usein tägit esitetään blogissa tägipilvenä, jossa eniten käytetyt tägit on merkitty suuremmalla tekstillä.

Jos pitää kotieläinaiheista blogia, niin voi valita aiheluokiksi vaikka ”koirat”, ”kissat” ja ”gerbiilit”. Sitten merkitsee tägeillä tarkemmin, mistä asiasta on kyse, esimerkiksi ”ruokinta”, ”uutiset”, ”näyttelyt”, ”karvanlähtö” jne.

Tässä blogissa olen valinnut hieman tavallisuudesta poikkeavan tavan aiheluokkien käyttöön. Käytän kategorioita kertoakseni sen, onko kirjoituksessa valokuva, jokin muu kuva vai ei kuvaa ollenkaan. Tämän tarkoituksena on lähinnä mahdollistaa se, jos joku haluaa selata vain kuvallisia kirjoituksia. Muut aiheluokat ovat oikeastaan aika turhia.

Tägeillä on merkitystä myös hakukoneoptimoinnin kannalta. Jesse Petersen kirjoittaa muistuttaa, että joskus aikoinaan webmastereilla oli tapana laittaa aihesanaluetteloita websivuille houkuttelemaan hakukoneita. Niiden teho on nykyään melko kyseenalainen, mutta onneksi ovat tägit. Tägit ovat avainsanalistojen parannettu versio ja niiden merkitys perustuu muun muassa siihen, että erilaiset Web 2 -sivustot, kuten Technorati, hyödyntävät niitä indeksoidessaan blogien sisältöjä. Hyvin toteutettu tägitys parantaa näkyvyyttä hakukoneissa.

Tägeistä on hyötyä myös joidenkin WordPressin lisäosien kanssa. Tässä blogissa on käytössä WordPress Related Posts -lisäosa, joka hakee blogista samankaltaisia merkintöjä nimenomaan tägien avulla. Tämänkin kirjoituksen lopussa on viisi tällaista linkkiä. Mitä yksityiskohtaisempia tägejä käyttää, sitä paremmin lisäosa löytää aiheeseen liittyvät muut blogimerkinnät. Siksi kannattaakin laittaa niitä avainsanoja mieluummin reilusti kuin pihistellä, kunhan ne vain liittyvät aiheeseen.

Ongelmaksi voi muodostua se, että tägipilvi menee lopulta kovin sekavan näköiseksi. Niin on käynyt tässäkin blogissa. Onneksi sen voi määritellä itse, kuinka monta tägiä haluaa pilvessä näkyvän. Pienensin etusivun sivupalkissa näkyvien tägien määrän 25 eniten käytettyyn. Nyt se ei enää ole kovin sekava. Muilla sivuilla, joilla tägipilvi on sivupalkissa (esimerkiksi tämä sivu), näkyy 45 yleisintä avainsanaa. Jos haluaa nähdä koko repertuaarin, niin se on esillä arkistosivulla.

Joillekin käyttäjille WordPressin uusi tägitoiminto on kuitenkin ollut askel taaksepäin. Jo aiemmin mainittu Ultimate Tag Warrior -lisäosa oli ominaisuuksiltaan monipuolisempi kuin integroitu tägitoiminto. Se ei kuitenkaan enää toimi WordPressin versiosta 2.3 alkaen. Joitakin sen toimintoja on kuitenkin saatavilla erillisinä lisäosina. Saatavilla on esimerkiksi tägiehdottelija, mahdollisuus upottaa tägejä blogimerkintöihin ja kehittyneempi tägien hallinnointityökalu. Tässä blogissa mikään niistä ei ole käytössä, mutta ehkä vielä jossain välissä niitä kokeilen.

Tämä kirjoitus on kirjoitettu jo aiemmin ja ilmestyy ajastettuna. Ajastettuja kirjoituksia tulee muutama lisääkin lähipäivinä. Blogin kirjoittaja lomailee eteläisessä Savossa ja saattaa välillä käydä koneella katsomassa, josko joku olisi kirjoittanut kommentteja.

6 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. hpguru 5.8.2008 klo 11.02:

  Hyvää lomaa!

  WordPress 2.7:ssa on ainakin hyvä tagitoiminto. Mutta en käytä sitäkään, kun kategoriat riittävät omaan tarkoitukseeni. Lisäksi on olemassa samankaltaiset-lisäosat, jotka tekevät työn automaattisesti tutkimalla otsikkoja ja tekstisisältöä. Itse käytän tällaista, ei ollut ongelmia.

 2. Niko Lipsanen 7.8.2008 klo 20.18:

  Tervehdys täältä Saimaan rannalta.

  Onko tuo 2.7 saatavissa jo jonain betaversiona? Olen yleensä tavannut hakea ohjelmat käyttööni vasta virallisina versioina, jos ei ihan pakottavaa syytä ole ollut. Kokemuksia WordPressi versiosta 2.7 ei minulla siksi vielä ole.

 3. sampsa 7.8.2008 klo 22.00:

  WordPress Related Posts -lisäosa oli minulle uusi tuttavuus. Kiitos vinkistä. Oletko keksinyt kuinka noiden linkkien määrää saa rajattua? Mitä Limit:n tulee kirjoittaa, numerot eivät määrää ainakaan rajaa?

 4. Niko Lipsanen 11.8.2008 klo 13.30:

  Minulla on linkkien määrä oletusasetuksella, joten en ole törmännyt tuohon ongelmaan. Olisin luullut linkkien määrän asettuvan juuri tuon limit-kentän mukaan.

 5. hpguru 17.8.2008 klo 21.35:

  Tässä lisäosa, jota itse käytän samaan asiaan. http://wasabi.pbwiki.com/Related%20Entries

  Toimii mahtavasti.

 6. hpguru 17.8.2008 klo 21.37:

  Piti olla 2.6 siinä, kirjoitusvirhe. Betaa 2.7 ei taida olla missään.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2008 : WordPressin tägit ja niiden käyttäminen

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan