AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Kunnallisvaalit vai kuntavaalit?

9.10.2008 klo 0.43 | Niko Lipsanen

aiheet yhteiskunta,

Kuin kolme marjaa

Jatketaan vielä vähän vaaliteemasta. Edellisessä kirjoituksessani puhuin ”kunnallisvaaleista”, ja se on se nimitys, jota olen tottunut kunnanvaltuustojen vaalista käyttämään. Näyttää kuitenkin siltä, että lyhyempi muoto ”kuntavaalit” olisi näissä vaaleissa yleistynyt. Taidettiin sitä jonkin verran käyttää neljä vuotta sittenkin, mutta minun korvaani se edelleen särähtää.

Kuntavaalit-sana kuulostaa uusiosuomelta, jossa englannin tapaan vain laitetaan sanoja peräkkäin niitä sen kummemmin taivuttelematta (tosin englanniksikin sanotaan municipal elections eikä municipality elections). Toisaalta, onhan meillä eduskuntavaalitkin eikä eduskunnallisvaalit.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuskin ottaa kantaa asiaan. Salli Kankaanpää painottaa, että ”kunnallisvaalit” on virallinen, lakitekstissä esiintyvä muoto. Vertailu eduskuntavaaleihin ei toimi, koska kunnallisvaaleissa valitaan kunnan luottamushenkilöt, mutta eduskuntavaaleissa yhdyssanan alkuosa viittaakin vaaleissa valittavan elimen nimeen. Toisaalta meillä on kuitenkin seurakuntavaalit, joissa viittaussuhde on sama kuin kunnallisvaaleissa (tai kuntavaaleissa).

Vierailin kaikkien eduskuntapuolueiden kotisivujen etusivulla nähdäkseni mitä nimitystä kussakin käytetään (RKP:n osalta kohteena oli puolueen suomenkielinen etusivu). Lyhyempi muoto näyttäisi olevan jokin punamultajuttu, sillä sitä käyttävät vain keskusta ja SDP. Hämmentävän samanlainen etusivu muuten molemmilla; vasemmalla logo (tai keskustalla julistekuva) ja oikealla kolme linkkiä puolueen sivuille, kunnallisvaalisivuille ja verkkolehteen. Myös vasemmistoliitto noudattaa samaa mallia, mutta heillä vaaleja kutsutaan kunnallisvaaleiksi.

Muut puolueet eivät ole ryhtyneet käyttämään uusiokieltä, vaan puhuvat yhä reilusti kunnallisvaaleista. Ja hyvä niin. Myönnettäköön tosin, että puolueiden etusivuilla vierailu tuskin kertoo koko totuutta. Kaikki puolueet eivät välttämättä pidättäydy johdonmukaisesti yhdessä nimessä, ja ehdokkaat saattavat tietysti puhua ihan mitä sattuu (kuten usein puhuvatkin).

Mutta miksi ihmeessä Kuntaliitto on otsikoinut vaalisivunsa Kuntavaalit 2008? Kyse ei ole edes siitä, että verkkotunnus kuntavaalit.fi olisi ollut vapaana, koska he ovat varanneet myös tunnuksen kunnallisvaalit.fi (joka johtaa samaan sivustoon). Haluaako Kuntaliitto SDP:n ja keskustan tapaan köyhdyttää suomen yhdyssanoista taivutetut alkuosat pois?

Kuin kolme marjaa – kuvassa kuvakaappaukset keskustan, SDP:n ja vasemmistoliiton etusivuista.

9 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. eb 9.10.2008 klo 8.46:

  Stop the press! Aivan selvästi keskusta ja sdp yrittävät vetää mattoa muiden puolueiden alta ja tietoisesti köyhdyttää kieltämme.

  Olisiko huikean salaliiton sijaan kyse kuitenkin siitä, että puolueiden sivuilla heijastellaan sitä samaa, mitä ihmisten suusta kuuluu. Molempia sanoja kuulee käytettävän, eikä siinä tunnu olevan mitään logiikkaa, kuka käyttää mitäkins anaa. Esimerkiksi uutislähetyksissä uutistenlukija saattaa käyttää sanaa kuntavaalit ja uutisjutussa toimittaja sanaa kunnallisvaalit. Itse pidän myös enemmän perinteisestä kunnallisvaalit sanasta, mutta jos kuntavaalit sopii paremmin jonkun toisen suuhun niin siitä vaan.

 2. tekstiurakoitsija 9.10.2008 klo 9.16:

  hmm.. musta ”kuntavaalit” kuulostaa hiukan kököltä ja puhekieliseltä ja kielten tutkimuskeskuksen perustelu kyllä musta toimii. ”Seurakunnallisvaalit” taas kuulostaisi jo liian mutkikkaalta, eikä selkeästi muutu tuo sanan merkityssiisältö, kun taas ”kunnallis-” ja ”kuntavaali” sanojen melkitys on täysin eri: ”kuntavaali” tarkoittaisi että eri kuntien välillä järjestettäisiin kilpailu, joista yksi kunta valittaisiin päätäntäelimeksi (mihin sitten ikinä valittaisikaan).

 3. Mari Koo 9.10.2008 klo 15.05:

  Aiheesta keskusteltiin Jaikussa taannoin: http://dst.jaiku.com/presence/44138461

  Eli esim YLE ohjeistaa sanomaan kuntavaalit.

 4. Niko Lipsanen 9.10.2008 klo 15.09:

  @eb

  Joo, eiköhän useimmissa puolueissa käytetä noita sanoja sekaisin. Esim. kristillisdemokraattien etusivulta ei löytynyt koko sanaa, mutta linkin ”KD vaaleissa” takana oli sivupalkissa otsikko ”Kunnallisvaalit 200”. Sen alla oli kuitenkin linkkeinä mm. ”Kuntavaaliehdokkaat” ja ”Tietoa kuntavaaleista”.

  @tekstiurakoitsija

  Mutta eikö sama analogia (seura)kuntien välisistä vaaleista pätisi myös seurakuntavaaleihin?

  @molemmat

  Näytämme kuitenkin olevan varsin yksimielisiä siitä, että ”kunnallisvaalit” on sulavamman kuuloinen sana kuin ”kuntavaalit”.

 5. Niko Lipsanen 9.10.2008 klo 15.26:

  @Mari Koo

  Haku Ylen sivuilta näytti tosiaankin antavan huomattavasti enemmän tuloksia muodolla ”kuntavaalit” kuin ”kunnallisvaalit”. Kuinkakohan ovat tuollaiseen ohjeistukseen siellä päätyneet?

  No, onneksi Yleä ei voi pitää oikein minkään sortin auktoriteettina.

 6. Jyri Väätäinen 9.10.2008 klo 16.08:

  Kyllä ne kunnallisvaalit on, ei kuntavaalit.

 7. Niko Lipsanen 10.10.2008 klo 15.44:

  Kansa näyttää edelleen googlettavan enemmän kunnallisvaaleja kuin kuntavaaleja, kertoo Google Trends.

 8. Jk 11.10.2008 klo 14.08:

  Enpä tiedä, mitä kielitoimisto sanoo, mutta yleeensä kielenhuollossa suositaan lyhyempiä yhdyssanoja (suomessa kun sanat tuppaavat muutenkin olemaan niin pirun pitkiä). Kunnallisvaalit kuulostaa omaan korvaan paremmalta, mutta parast tietysti on käyttää jompaa kumpaa johdonmukaisti.

 9. Paluuviite: Aiheita (16.10.2012 5.17)

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2008 : Kunnallisvaalit vai kuntavaalit?

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan