AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Web on rumempi Firefoxilla

14.10.2008 klo 4.05 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Firefox on ihan hyvä selain, mutta puutteensa siinäkin on. Ja yksi puute – ainakin minun silmin katsottuna – on se, että se renderöi sivut rumasti. Fontit ovat leveitä ja paksuja. Operalla useimmat sivut ovat esteettisesti korkeatasoisemman näköisiä. Itse asiassa tässä suhteessa Firefox ei aina pärjää edes Internet Explorerille.

Ruminta Firefoxissa ovat fontit. Tämä näkyy hyvin tämän blogin arkistosivusta otetussa kuvakaappauksessa. Arkistosivulla tägien koko vaihtelee kirjoitusten määrän mukaan, joten sivulla monen eri kokoista tekstiä. Siinä missä Operalla kirjainten paksuus kasvaa suhteellisen tasaisesti tekstin koon kasvaessa, Firefoxilla paksuus hypähtää yhtäkkiä. Epäjatkuvuuskohta on tällä hetkellä kahdeksan ja yhdeksän artikkelin tägien välissä (vertaa vasemmassa reunassa olevia tägejä ”koirat” ja ”tietokone”).

Vaikuttaakin siltä, että Firefox ei osaa yksinkertaisesti vain suurentaa tekstiä, vaan alkaa tietyn koon jälkeen myös lihavoimaan sitä. Ja sitten, jos teksti on vielä erikseen lihavoitua, on fontti usein Firefoxilla kömpelön leveää. Välillä huomaa, kun lihavoitu teksti tai otsikko mahtuu hyvin yhdelle riville Operaa käytettäessä, mutta Firefoxilla se katkeaa kahdelle.

Aivan kaikessa Firefox ei sentään ole huonompi. Jos vertaa toisiinsa vierekkäisiä tägejä ”kesä” ja ”kielet” (kuusi ja kahdeksan artikkelia), niin Operalla ne näyttävät samankokoisilta. Firefox sen sijaan osaa erotella ne toisistaan hieman eri suuruisiksi.

Ovatko sivut sitten loppujen lopulta sen paremman näköisiä Operalla kuin Firefoxillakaan lienee niin maku- kuin tottumuskysymyskin. Jos on tottunut selaamaan nettiä toisella, niin tutut sivut voivat toisella näyttää vähän oudoilta. Mutta mielestäni selaimen pitäisi osata suurentaa tekstiä lihavoimatta sitä.

Tämän jutun kuvakaappaukset on otettu Operan versiolla 9.52 ja Firefoxin versiolla 3.0.3 Ubuntu Linux -käyttöjärjestelmässä (versio 8.04). Erot fonttien käsittelyssä eivät kuitenkaan ole mikään linux-versioihin rajoittuva juttu, vaan olen huomannut vastaavan ilmiön myös Windowsia käyttäessäni – ja myös muilla sivustoilla kuin omallani.

Alla kuvakaappaus tämän blogin arkistosivusta Opera- ja Firefox-selaimilla.

Opera vs. Firefox

10 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. zache 14.10.2008 klo 6.24:

  Joo, tuo Firefoxin portaittainen fonttienskaalaus on kieltämättä aika suxor.

  Tuollainen huomio, et kuvan perusteella sun Opera ja Firefox käyttää eri antialiasointiasetuksia. Tms… Opera blurraa paljon enemmän ja Firefox suht minimaalisesti, mutta se ei sinällään ole selaimesta kiinni vaan käyttiksen asetuksista.

 2. tekstiurakoitsija 14.10.2008 klo 12.27:

  JEP… Mun blogissa käytetty fontti (otsikot) oon tosi kaameet explorerilla, mutta ihan kivat firefoxilla ja vielä kivemmat operalla. Suntuu kyllä että myös sillä on eroa käyttääkö Applea vai PuuCeeta.

 3. Niko Lipsanen 14.10.2008 klo 12.34:

  @zache

  Käyttis on kyllä molemmissa sama, eli Ubuntu. Firefoxin asetuksiin en ole juurikaan koskenut, kun en sitä paljon käytä. Operaa olen sitten muokkaillut enemmän.

  @tekstiurakoitsija

  Applen koneista kokemukseni ovat aika vähäisiä, joten niistä en osaa sanoa tässä mitään. Mutta usein minusta kyllä jopa MSIE:llä fontit näyttävät paremmilta kuin Firefoxilla. En saanut tähän kuvakaappausta vertaukseksi, kun ei minulla tässä Linuxissa ole Microsoftin selainta.

 4. pni 14.10.2008 klo 13.32:

  Mäkillä, riipumatta selaimesta, netti on aina kaunis :-P

 5. zache 14.10.2008 klo 18.20:

  Ääh, täsmennetäpäs vielä. Opera käyttää UI kirjastona QT:ta ja sen asetuksia. Firefox default Ubuntussa puolestaan Gnomea ja järjestelmän yleisiä conffeja. Vaikka tietty olisi kiva, että noiden kahden asetukset olisivat aina samat, niin sitä ei kait takaa mikään. Mut joka tapauksessa kyseessä on juttu jota voi suht helposti säädellä.

  http://blog.rfquerin.org/2008/03/05/ubuntu-firefox-gnome-and-slight-hinting/

  Winkkarin eroista: MSIE käyttää vakiona ClearTypeä aina, mutta Firefox ainoastaan silloin kun se on Windowsissa pistetty yleisesti päälle. Ja jos toisessa se on päällä ja toisessa ei, niin se tuottaa kyllä suuntaan tai toiseen eroja fonttien ”nätteyteen”.

 6. zache 14.10.2008 klo 18.27:

  Ainiin, Windowsissa (ainakaan XP:ssä) ei siis ole ClearTypeä vakiona päällä.

 7. Jyri Väätäinen 14.10.2008 klo 18.30:

  Ei valittamista Firefox-selaimeen liittyen. Oletusselain ja oletusselaimeksi jää. Muitahan selaimia ei tue laajemmassa mittakaavassa.

 8. Niko Lipsanen 15.10.2008 klo 10.15:

  @zache

  Ok, uskotaan sitten, että Firefoxinkin fontit ovat korjattavissa. Tuolla linkin takana oli sen verran selkeät ohjeet, että sitä voisi periaatteessa kokeillakin. Mutta käytännössä on varmaan parempi jättää rumaksi, koska suurimmalla osalla Firefoxin käyttäjistä lienee rumat asetukset päällä (ja kun tekee web-sivuja, niin voi katsoa millaisina Firefox-käyttäjät ne näkevät).

  Mutta toki jos käyttää Firefoxia ykkösselaimena, niin silloin tuollainen fonttien tarkempi säätäminen on paikallaan.

  En kyllä muista, että minun olisi Operassa tarvinnut fontteja mitenkään erityisemmin säädellä, ja silti ne näyttävät ihan hyviltä.

  @Jyri Väätäinen

  En ymmärtänyt viimeistä virkettäsi. Siis mikä ei tue?

  Vai pitikö siinä lukea ”tueta”? Jos tarkoitat tukea eri käyttöjärjestelmille, niin eikös Opera ja Firefox ole saatavilla suunnilleen yhtä laajalti? Ja onko sillä edes väliä mille kaikille käyttiksille selain on saatavilla, jos se on saatavilla omalle?

  Vai tarkoititko jotakin ihan muuta?

 9. Jyri Väätäinen 15.10.2008 klo 16.39:

  Piti olla ei tueta. Tue-sanan tilalla.

 10. Jyri Väätäinen 15.10.2008 klo 16.39:

  Tarkoitin siis, että muita internetselaimia ei tarvitse edes käyttää, kettu palvelee. Itse ainakin tyytyväinen, enkä kaipaa vakioselaimeksi mitään muuta.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2008 : Web on rumempi Firefoxilla

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan