AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Paljon onnea Kustaa Aadolfeille!

6.11.2008 klo 1.18 | Niko Lipsanen

aiheet kulttuurit,

Tarkoituksenani oli kummastella nimen Kustaa Aadolf nimipäivää tänään 6. marraskuuta. Huomasin kuitenkin, että Yliopiston almanakkatoimistossa on tajuttu kummastella asiaa jo aikaisemmin, sillä nimi on poistettu listalta. Hyvä juttu, sillä eipä se sinne kuulunutkaan. Ilmeisesti poisto en tehty vuoden 2005 kalenterista alkaen, koska silloin nimipäiviä näytetään viimeksi rustailleen.

Päivitys klo 2.09: Vai onko se sittenkin vielä kalenterissa (lue myös kommentit)?
Päivitys klo 10.20: Nimipäivä poistuukin vasta vuoden 2010 kalenterista.

Onnea nyt kuitenkin vielä kaikille Kustaa Aadolfeille, vaikka teillä ei enää nimipäivää olekaan. Mutta voittepahan jatkossa juhlia kaksi kertaa vuodessa: Kustaan päivänä 6. kesäkuuta ja Aadolfin päivänä saman kuun 23. päivänä. Todennäköisesti kesällä on paremmat juhlintasäätkin.

En kuitenkaan ole ainoa, joka luuli nimipäivän edelleen olevan listoilla. Ainakin Aamulehti näyttää etusivullaan nimipäiväonnitteluja, tosin erikoisella kirjoitusasulla ”KustaaAadolf”. Harvoin näkee nimeä, jossa olisi neljä a-kirjainta peräkkäin.

Myös Wikipediassa oli vanhaa tietoa vielä äsken, mutta kävin sen korjaamassa. En tosin ole aivan varma saamenkielisen nimen Gustu Ádolfe kohtalosta, mutta siirsin senkin entisten kalenterinimien joukkoon. Jos olin väärässä, niin kai sen joku Wikipedian käyttäjä korjaa. Liitin samaan joukkoon myös nimen Äijö, joka löytyi almanakkatoimiston vanhojen nimien hausta tämän päivämäärän kohdalta.

Koska nimi ehti roikkua kalenterissa vuosikaudet, niin päätin kaikesta huolimatta tutkailla vähän sen yleisyyttä. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelu ei kuitenkaan tunnistanut sitä lainkaan. Erikseen haettuna Kustaa ja Aadolf löytyvät. Kustaaksi on 2000-luvulla nimetty 417 ja Aadolfiksi 45 poikaa. Kaikki nelisenkymmentä jälkimmäistä tuskin silti lienevät nimeltään Kustaa Aadolfeja.

Kokeilin vielä, mitä Google tietää, ja tein haun ”kustaa aadolf”. Sieltä sainkin jonkin verran osumia kyseisen nimen saaneisiin henkilöihin. Merkittävä osa heistä näyttää toimineen Ruotsin kuninkaina. Lopuistakin valtaosa vaikutti varsin kuolleilta. Yrityshakemistoista sentään tuli pari osumaa henkilöihin, joiden voisi kohtuullisella todennäköisyydellä olettaa olevan yhä elossa.

Enpä jää tuota nimipäivää kalenteriin kaipaamaan. Mutta miksi päivä on jätetty kokonaan tyhjäksi? Onko vain ajateltu jalomielisesti, ettei kenenkään ressukan tarvitsisi juhlia nimipäiväänsä ruotsalaisuuden päivänä? Vai odotetaanko almanakkatoimistossa, että joskus aikaisemmin tuona päivänä muistetut nimet Adolphus, Amantius, Engelbrecht, Leonhardus tai Äijö tulevat uudestaan suosioon?

5 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Niko Lipsanen 6.11.2008 klo 2.00:

  Ei kun, ei kun, tämähän menee sekavaksi. Samaisen Yliopiston almanakkatoimiston mukaan nimipäiväkalenterista sittenkin näyttäisi löytyvän Kustaa Aadolfin päivä, kun katsotaan tämän vuoden kalenteria pdf-muodossa. Mutta nimipäivähausta se ei 6.11. kohdalta löydy. Kumpaa tässä sitten pitäisi uskoa?

 2. Niko Lipsanen 6.11.2008 klo 2.09:

  Lähetin sähköpostia almanakkatoimistoon ja tiedustelin asiaa. Toivottavasti vastaavat pian ja kertovat, onko tänään Kustaa Aadolfin, Gustav Adolfin ja Gustu Ádolfen nimipäivät vaiko ei.

 3. Niko Lipsanen 6.11.2008 klo 2.22:

  Ratkaisu asiaan saattoi sitten kuitenkin löytyä. Nimipäivähaku näyttäisi olevan etuajassa ja kertovan jo nyt vuoden 2010 kalenterin nimipäivät. Eli ilmeisesti kyse on siitä, että vielä tänä (ja ensi?) vuonna Kustaa Aadolf löytyy kalenterista, mutta ei enää 2010.

  Odotetaan nyt kuitenkin, josko almanakkatoimisto vastaisi kyselyyni.

  Jos näin on, niin ainakin Helsingin Sanomat käyttää jo vuoden 2010 nimipäiväkalenteria. Lehden etusivulla päivän nimipäivien kohdalla näytetään pelkkää tyhjää.

 4. Niko Lipsanen 6.11.2008 klo 10.20:

  Heikki Oja almanakkatoimistosta vastasi sähköpostiini ja vahvisti viimeisen arveluni todeksi:

  Hei, nimipäivähaussa sanotaan, että siinä käytetään jo vuoden 2010 nimipäiväluetteloa. Siksi kumpikin on oikeassa: tällä hetkellä tänään on Kustaa Aadolfin nimipäivä, ja vielä ensi syksynäkin, mutta vuoden 2010 alusta lähtien päivän nimeksi tulee ”Ruotsalaisuuden päivä, Kustaa Aadolfin päivä”, eikä päivänä ole kenenkään nimipäivä. Kustaalla ja Adolfilla kun on omat nimipäivänsä jo muualla kalenterissa, ja tämän päivän nimipäivä on ollut hassu historiallinen jäänne.

  Halusimme nimihaussa jo ennakoida muutoksen, koska meiltä kysytään niin paljon uusista, vuonna 2010 mukaan tulevista nimistä.

  Muutoksesta tulee maininta parin viikon päästä ilmestyvässä Kalenterimaailman kuulumisissa.

  Gustav Adolfista ja Gustu Ádolfesta ei ollut mainintaa erikseen, mutta kai ne poistetaan siinä samassa rytäkässä.

  Kävin tekemässä korjaukset myös päivämäärän Wikipedia-artikkeliin.

 5. Niko Lipsanen 8.11.2008 klo 1.22:

  Korjasin edellisistä kommenteistani ruotsinkielisen nimen oikeaan muotoon ”Gustav Adolf” (oli: ”Gustaf Adolf”).

  Wikipediasta oli kumottu tekemäni muutokset. Kävin puolustamassa niitä keskustelusivulla.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2008 : Paljon onnea Kustaa Aadolfeille!

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan