AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Virka Galleria korvasi Jugendsalin

8.11.2008 klo 6.54 | Niko Lipsanen

aiheet paikat, yhteiskunta,

sijainnit helsinki,

Virka Info & Galleria

Eilen olivat uuden Virka Infon ja Virka Gallerian avajaiset Helsingin kaupungintalolla, ja kävin minäkin siellä kakkukahveilla. Uudet tilat olivat ihan hienot ja tila tuntui väljemmältä kuin Jugendsalissa. Ei se yhtä hieno ole, eikä niin modernina tunnu sopivan vanhaan rakennukseen. Mutta kaupungin tiedotuspisteeksi se sopii oikein hyvin. Häiritsevintä uudessa tilassa on sen valkoinen kliinisyys ja matala katto.

Vaikka Jugendsali onkin Virka Galleriaa tunnelmallisempi ja viihtyisämpi tila, niin kokonaisuutena muutto kaupungintalon aulaan on mielestäni myönteinen muutos. En ole kovin monta kertaa aulassa aikaisemmin käynyt, mutta mikäli oikein muistan, oli se aikalailla vajaakäytössä. On vain hyvä, että tila nyt hyödynnetään. Jugendsalikin säilyy jatkossa kaupunkilaisten ja matkailijoiden käytössä kahvilana. Onkin jotakuinkin aina voitto kaupunkikulttuurille, kun kaupungin virkamiestoiminta vetäytyy jostakin vanhasta arvorakennuksesta ja yksityinen yritteliäisyys astuu tilalle.

Uuden tilan nimi vähän ihmetyttää. Kaupungin sivuilla kerrotaan, että nimellä on pyritty itseironiaan ”ja antamaan virastoasioinnille myönteinen ja asukaslähtöinen merkitys.” Kuuluuko siihen sitten myös se, ettei suomen kielen kirjoitussäännöistä tarvitse välittää? Vai millä tavalla Virkainfo ja Virkagalleria olisivat olleet huonompia nimityksiä? Tai no, Virkainfo tietysti kuulostaisi lähinnä rekrytointitoimistolta. Mutta eihän se vanhakaan tiedotuspiste ollut nimeltään ”Jugend Sali”.

Miksi ylipäänsä tarvitaan kaksi eri nimeä? Eikö riittäisi, että uutta tilaa kutsuttaisiin yksinkertaisesti Virkagalleriaksi? Siellä sitten sijaitsisi kaupungin tiedotuspiste, jolla ei aikaisemminkaan ollut mitään sen kummempaa erillistä nimeä. Ei ole mitään mieltä hämmentää kaupunkilaisia antamalla yhdelle paikalle kaksi nimeä ja vielä kirjoittaa ne molemmat väärin.

Virka Info ja Galleria ovat auki maanantaista perjantaihin klo 9–19 ja viikonloppuisin klo 11–17. Tarjolla on Helsinki-tietoa niin kaupunkilaisille kuin vierailijoillekin, yleisöpäätteitä asiakastietokoneita, wlan-yhteys ja näyttelyitä. Avajaisnäyttelyssä esitellään Hotelli Seurahuoneen eli nykyisen kaupungintalon historiaa.

Otin kuvan Virka Gallerian avajaisissa 7.11.2008 (kuvan lisenssi).

4 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Olli Savonen 12.11.2008 klo 11.47:

  Virka Infossa olevat ´yleisöpäättteet’ ovat oikeasti asiakastietokoneita (www.lib.hel.fi/asko) ja palveluun kuluu mm. kuvankäsittelyohjelma, toimisto-ohjelmat, skanneri, tulostin sekä kaupunginkirjaston tarjoamat tietokannat kuten PressDisplayn noin 500 lehteä 70:stä eri maasta näköispainoksina.

 2. Niko Lipsanen 12.11.2008 klo 13.03:

  Kiitokset tarkennuksesta. Koneet jäivät kokeilematta, joten en niistä osannut kertoa. Tarjonta kuulostaa varsin monipuoliselta, toivottavasti käyttöäkin riittää.

 3. Ari Kallinen 14.11.2008 klo 11.47:

  ”Eikö riittäisi, että uutta tilaa kutsuttaisiin yksinkertaisesti Virkagalleriaksi? Siellä sitten sijaitsisi kaupungin tiedotuspiste, jolla ei aikaisemminkaan ollut mitään sen kummempaa erillistä nimeä. Ei ole mitään mieltä hämmentää kaupunkilaisia antamalla yhdelle paikalle kaksi nimeä ja vielä kirjoittaa ne molemmat väärin.”

  Jugendsalin takahuoneessa toimi kaupungin tiedotuspiste, jonka saliin näkyvä osa oli esite- ja palvelutiski, mutta joka myös vastasi kaupunkilaisten puhelin- ja sähköpostitiedusteluihin. Tuon tiedotuspisteen nimi oli Helsinki-tiedotus, joka myös on nyt siirtynyt kaupungintalolle Virka Info -nimisenä ja vastaa numerossa 09-310 11 111.

  Siis entinen Jugendsali = nykyinen Virka Galleria
  Entinen Helsinki-tiedotus = nykyinen Virka Info

 4. Niko Lipsanen 14.11.2008 klo 12.19:

  Niinpä taisikin olla. Tuo ”Helsinki-tiedotus” olisi ehkä kannattanut säilyttää nimenä. Ainakin se olisi suomea (ja varmaan sillä jokin ruotsinkielinenkin nimi oli).

  Joka tapauksessa ”Virka Info” on täydellisen epäonnistunut nimivalinta. ”Virka Galleria” menettelee, mutta se pitäisi kirjoittaa kieliopillisesti oikein yhteen.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2008 : Virka Galleria korvasi Jugendsalin

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan