AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Wikipedian sisältö tulee satunnaiskirjoittajilta

5.1.2009 klo 9.13 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Wikipedia

Digitodayssa kerrotaan, että vastoin yleistä, mm. Wikipedian perustajan Jimmy Walesin, käsitystä, merkittävin osa sivuston sisällöstä ei tulekaan pieneltä sisäpiiriltä. He kyllä tekevät valtaosan osan muokkauksista, mutta luovat suhteellisen vähän sisältöä.

Aaron Swartz selvitti, että suurimman osan sisällöstä lisäävätkin varsin satunnaiset käyttäjät, jotka eivät välttämättä tee muokkauksia kovinkaan moneen eri artikkeliin. Useimmilla heistä ei ole edes Wikipedia-tunnusta. Aktiiviset käyttäjät sen sijaan muotoilevat artikkeleja ja tekevät niistä yhtenäisen näköisiä, lisäävät luokitteluja yms.

Uutinen on sikäli vanha, että Swartzin kirjoitus on ilmestynyt jo yli kaksi vuotta sitten. Mutta asia oli ainakin minulle uusi. Varsin luontevaltahan tuo kuulostaa. Tiedon kerääminen ja muokkaaminen luettavaksi tekstiksi on valtava työ. Olisihan se suoranainen ihme, jos valtaosan tuosta olisi tehnyt vain muutamassa vuodessa pieni sisäpiiriporukka.

Huomaan myös, että olen itsekin varsin tavallinen Wikipedian muokkaaja. En ole tehnyt sivustolle kaiken kaikkiaan kuin ehkä 30–50 muokkausta. Suurin osa niistä on ollut pieniä korjauksia joihinkin virheisiin tai epätarkkuuksiin aiheissa, joita itse tunnen. Joihinkin artikkeleihin olen kirjoittanut kappaleen verran tekstiäkin. Minulla on Wikipedia-tunnus, mutta en oikeastaan koskaan viitsi kirjautua sillä sisään, kun teen muokkauksia. Tällä tavalla toiminee siis valtaosa muistakin Wikipedian sisällöntuottajista.

Swartzin artikkelin kommenteissa muutamat nostavat äänensä näiden vakiomuokkaajien puolesta. Yhtenäinen ulkoasu ja selkeys ovat kuitenkin tärkeä osa Wikipediaa, jotka lisäävät lukijoiden, ja sitä kautta potentiaalisten muokkaajien, määrää. Totta. Vakioporukka tekee arvokasta työtä. Mutta sisältö on kuitenkin tärkein. Sen takia Wikipedian sivuille mennään.

Kuvassa Wikipedian etusivun logo.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Jay 11.1.2009 klo 1.59:

    Wikipediassa on aivan valtavasti faktuaalisia virheitä.
    Siksi en viitsi edes käydä kyseisellä sivustolla, pysyttelen mieluummin ammattilaisten tekemillä sivuilla, jos haen jotain tiettyä aihetta.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Wikipedian sisältö tulee satunnaiskirjoittajilta

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan