AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Kukkotappelua Ranskassa

3.2.2009 klo 7.38 | Niko Lipsanen

aiheet kulttuurit, yhteiskunta,

sijainnit guadeloupe, karibia, ranska,

Gallodromeja Guadeloupella

Katselin Guadeloupen karttaa ja suunnittelin, että seuraavalla kerralla voisi vuokrata siellä auton ja kierrellä maaseudun pieniä teitä pitkin. Ainakin kartalla monet reitit ja niiden varrella olevat kylät ja muut paikat vaikuttivat mielenkiintoisilta.

Kiinnitin sitten huomioni siihen, että pitkin maaseutua kartalle oli ripoteltu kukkokuvakkeita. Aloin jo aavistella pahaa ja katsoin karttaselityksestä, mitä nuo merkit tarkoittavat. Selitys oli gallodrome eli kukkotappeluareena, paikallisittain pit a kok.

Niin paljon kuin minä Karibiasta pidänkin, niin sikäläisten barbaarisuus eläimiä kohtaan nostattaa karvat pystyyn. Kulkukoirista siellä ei välitä kukaan, tai korkeintaan muutama saarilla asuva eurooppalainen. Ja nyt sitten kukkotappelut. Lieköhän järjestävät jossakin koiratappeluitakin? Ei ainakaan ollut koiratappeluareenoita karttaan merkitty.

Luulisi, että tuollainen raakuus olisi jo kielletty EU:ssa, ja niin se näyttäisi Ranskassakin pääosin olevan. Yllä linkitetyn Wikipedia-artikkelin mukaan Ranskan merentakaisilla alueilla Guadeloupella, Martiniquella ja Réunionilla on kuitenkin erioikeus järjestää tappeluita, kuten myös manner-Ranskan pohjoisimmalla alueella Nord-Pas-de-Calais’lla. Siellä on oma taistelukukkolajikin, Le Combattant du Nord.

Youtubesta löytyy varsin tuoreita videoita kukkotappeluista myös Guadeloupelta. Eivät ne merkit kartassa siis mitään historiallisia jäänteitä ole. Eivät edes sen verran tajua siis hävetä, että eivät laittaisi niitä karttoihin kaikkien muiden paikallisten nähtävyyksien joukkoon. Tai ehkä ne sitten ovat suosittujakin nähtävyyksiä, joita ranskalaiset (joita suurin osa Guadeloupella käyvistä turisteista on) tulevat katsomaan.

Ranskassa korostetaan usein sitä, että maan merentakaiset departementit eivät ole mitään siirtomaita, vaan juridisesti ihan samanlainen osa Ranskaa kuin kaikki mantereenkin alueet. Käytännössä se kai tarkoittaa lähinnä sitä, että ranskalaiset sosiaaliavustukset juoksevat ja infrastruktuuri pidetään kunnossa eurooppalaisin varoin. Mutta eikö sen kääntöpuolena pitäisi olla, että samat lait ovat voimassa myös siellä? Ei siellä pitäisi olla mitään erioikeutta järjestää barbaarisia eläintappeluita, jos niin ei voi tehdä muuallakaan Ranskassa.

Ja samat terveiset tietysti myös sinne Pohjois-Ranskaan.

Kartassa näkyy gallodromeja Guadeloupen Grande-Terren puoleisessa osassa. Aika monta niitä noinkin pienelle alueelle mahtuu.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Kukkotappelua Ranskassa

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan