AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Milloin paasto alkaa?

23.2.2009 klo 11.09 | Niko Lipsanen

aiheet uskonto,

Eilen oli laskiaissunnuntai ja huomenna on laskiaistiistai. Pääsiäispaasto alkaa siis olla käsillä.

Olen pitänyt ruokapaaston jo muutamana vuonna, ensimmäinen kerta oli muistaakseni keväällä 2000. Alkuun paaston pituus oli minulle vähän epäselvä. Tiesin sen kestävän laskiaisesta pääsiäiseen ja olevan pituudeltaan 40 päivää, mutta ongelmaksi jäi, että päivien määrä ei täsmännyt. Niinpä parina ensimmäisenä vuonna päätin paaston jo palmusunnuntain jälkeen, kun 40 päivää tuli täyteen.

Sittemmin sain selville, etteivät sunnuntait olekaan paastopäiviä. Päätin kuitenkin pidättäytyä lihasta, suklaasta ja makeisista myös sunnuntait, mutta sallia sunnuntaisin kalan ja pullat, kakut yms. Parina vuonna taisi mennä niiden sunnuntaiden kanssa homma silti vähän ramadaniksi.

Viime vuosina olen mässännyt laskiaistiistain ja aloittanut sitten tuhkakeskiviikkona paaston. Mutta nyt Kirkko ja Kaupunki -lehti hämää Paastoaskel-kirjoituksellaan ja kertoo:

Tällä viikolla on aika valmistautua 25. helmikuuta tuhkamessulla alkavaan paastoon.

Se messuhan on vasta illalla. Onko siis vielä keskiviikkopäiväkin aikaa herkutella? Olisihan se tietysti luontevaa, että paasto alkaisi messulla, mutta toisaalta K&K:n opastuksiin uskonasioissa kannattaa aina suhtautua vähän varauksella.

Kirkonkin sivuilla paasto alku ilmaistaan kovin epämääräisesti:

Laskiaissunnuntaista 3.2. alkaa tie kohti pääsiäistä. Sunnuntain aiheena on ”Jumalan rakkauden uhritie”. Sitä seuraavana tuhkakeskiviikkona alkaa 40 päivää kestävä paastonaika, joka päättyy pääsiäissunnuntaihin.

Alkaako se siis jo heti aamusta vai vasta iltamessusta?

4 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Anni 25.2.2009 klo 22.38:

  Muistaakseni tuo riippuu kirkkokunnasta, eli ortodoksit, luterilaiset katolilaiset laskevat kaikki paaston vähän eri tavalla. Tekstistäsi ei ihan selvinnyt minkä kristillisen suuntauksen mukaista paastoa haluat noudattaa. Itse olen kylläkin agnostikko, joten ei kannata suhtautua neuvoihin liian vakavasti. Olen kuitenkin sitä mieltä, että tässä asiassa ajatus on tärkeintä, eikä ole niin väliä, jos paaston aloittaa päivän myöhässä tai aikaisessa.

 2. Niko Lipsanen 25.2.2009 klo 23.04:

  Luterilaisuuteni ei tässä kirjoituksessa tullut suoraan esiin, mutta sen mukaan mennään. Olisi sen voinut silti arvata viittauksesta Kirkko & Kaupunki -lehteen ja linkistä evl.fi-sivustolle.

  Arvelen kuten sinäkin, ettei se paaston aloittaminen muutamasta tunnista ole kiinni. Mutta olisi silti mielenkiintoista tietää, mistä sen virallisesti pitäisi alkaa.

 3. Anni 26.2.2009 klo 2.38:

  Kappas, en huomannut tuota linkkiä kirkon sivuille. Ja tuota lehteä en pitänyt suorana vinkkinä, kun se kai jaetaan joka kotiin uskontokunnasta riippumatta. Voishan tätä asiaa varmaan tiedustella joltain kirkon työntekijältä, jos kovasti kiinnostaa. Mustakin ois ihan hauska kuulla, vaikken tosiaan ainakaan uskonnollisista syistä paastoilekaan.

  Mukava blogi muuten sulla, eksyin tänne kemikaalicocktailin kautta, ja seuraan varmaan jatkossakin.

 4. Niko Lipsanen 26.2.2009 klo 3.58:

  Kiitokset ja tervetuloa blogin lukijaksi.

  Kirkko ja Kaupunki jaetaan osoitteellisena ja vain Helsingin evlut-seurakuntien jäsenille. Mutta joillain paikkakunnilla taitaa tosiaan olla tapana jakaa seurakunnan lehti kaikkiin talouksiin. Eihän sitä kukaan voi tietää joka paikkakunnan käytäntöä, se on totta.

  Varmaan ensi paastoon mennessä tulen joltakin papilta asiaa kysäisseeksi. Tämän vuoden kannalta sillä ei enää ole väliä, koska paasto on nyt joka tapauksessa jo alkanut.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Milloin paasto alkaa?

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan