AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Somalit kotiin ja rasistit Kuuhun?

13.2.2009 klo 7.00 | Niko Lipsanen

aiheet yhteiskunta,

Sain kutsun kahteen eri Facebook-ryhmään. Ensimmäisessä niistä kerätään rahaa Suomessa asuvien somalien palauttamiseksi takaisin Somaliaan ja toisessa ensimmäisen ryhmän jäsenten menomatkaan Kuuhun.

Molemmat ryhmät ovat yksiselitteisesti laittomia, sillä kumpaakaan varten tuskin on hankittu lain vaatimaa keräyslupaa. Lisäksi molemmissa ryhmissä ollaan varsin suvaitsemattomia. Kärjistäen: ensimmäisessä ei suvaita niitä, jotka ovat vääränvärisiä eikä toisessa niitä, joilla on väärät mielipiteet.

En liittynyt kumpaankaan. Viranomaisilta odotan toimenpiteitä molempien ryhmien perustajien ja muiden keskeisten hahmojen saattamiseksi edesvastuuseen.

Luin somalienpalautusryhmän seinälle jätettyjä viestejä, ja sävy oli varsin ikävää. Siegheilia heiteltiin eivätkä monet osallistujat viitsineet peitellä avointa rasistisuuttaan. Anssi Kelan mainitsemia pahimpia ylilyöntejä sen enempää kommenttien kuin Hitler- ja hakaristikuvienkaan osalta en kuitenkaan huomannut. Ehkä ne oli jo poistettu, tai sitten ne vain jäivät pikaisella selailullani huomaamatta.

Toinen ryhmistä on, jos mahdollista, vielä vastenmielisempi kuin ensimmäinen. Koska keräyksen tavoitteena on maksaa vain menolippu Kuuhun ”[t]ai rahakeräyksen ollessa menestyksekäs vaikka pidemmällekin ulkoavaruuteen” eikä rakentaa sinne elinkelpoista siirtokuntaa, niin käytännössä vaaditaan ensimmäisen ryhmän jäsenten murhaamista.

Minulla on varsin huono toleranssi ihmisten henkeen kohdistuville vaatimuksille, vaikka ne tehtäisiin kuinka epäsuorasti ja huumorilla tahansa. Huumorillahan nuo molemmat ryhmät on tehty ainakin siinä mielessä, että kummassakaan tuskin uskotaan tavoitteen toteutuvan, vaikka keräys onnistuisikin.

Surullisinta on se, että molempiin ryhmiin on liittynyt jo tuhansia jäseniä. Tämä kuvaa varsin hyvin sitä, kuinka tulehtunut maahanmuuttokeskustelun tilanne tällä hetkellä on. ”Rajat auki kaikille heti” ja ”Mutakuonot takaisin Afrikkaan” -ryhmien välistä on vaikea löytää tilaa asialliselle keskustelulle, jossa tunnustettaisiin olemassaolevat ongelmat ja uhkakuvat, muttei mentäisi asiattomuuksiin. Jotkut kyllä yrittävät, mutta ääriryhmät tukahduttavat keskustelun nopeasti.

Tämä kirjoitus olisi ehkä sopinut paremmin yhteiskunnallisempaan Lipsanen & Ruso -blogiin, mutta julkaisin siellä tämän sijaan merkinnän Wildersistä ja uskontokritiikistä.

8 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Camilla 13.2.2009 klo 11.11:

  Niko Niko, kaikkea ei pidä ottaa niin kirjaimellisesti.

 2. Niko Lipsanen 13.2.2009 klo 12.44:

  Kuten sanottua, niin huumorillahan nuo molemmat ryhmät on tehty. Kyseessä on kuitenkin varsin huono ja mauton huumori, ja siitä sopii mielestäni älähtää.

 3. Toni Malminen 13.2.2009 klo 17.11:

  Camilla: kumpaa ryhmää ei pidä ottaa kirjaimellisesti? Arvaan, että toinen pitää mielestäsi ottaa vakavasti ja tuomita ja toiseen suhtautua huumorilla.

 4. Petri 17.2.2009 klo 5.36:

  Jos pakolaiseksi lähdetään sen takia kun olotila omassa maassa on ollut sietämätön, ja kun tilanne siellä on normalisoitunut, pakolainen voi ihan hyvin lähteä kotimatkalle.

 5. Niko Lipsanen 17.2.2009 klo 6.01:

  Tarkennan saamani palautteen johdosta, että pidän ensimmäistä ryhmää rasistisena enkä hyväksy sen toimintaa. Rasismissa ei ole mitään, mitä pitäisi suvaita, mutta vaatimus rasistien surmaamisesta ei silti ole oikeutettu.

  Vaikka ei ajattelisi Kuuhun lähettämistä surmaamisena, mitä se tosiasiallisesti on, on ehdotuksessa kuitenkin sellaista ”lopullisen ratkaisun” sävyä, jonka pitäisi saada hälytyskellot soimaan.

  Ikävintä tässä on, että rasismin vastustajat, tai ainakaan osa heistä, eivät vaikuta olevan sen parempia kuin rasistit itse.

 6. Panu 19.2.2009 klo 12.29:

  Kärjistäen: ensimmäisessä ei suvaita niitä, jotka ovat vääränvärisiä eikä toisessa niitä, joilla on väärät mielipiteet.

  On se jännää että et huomaa tässä mitään eroa. Värilleen ihminen ei voi mitään ja juuri siksi väriryhmien vainoaminen on kansanryhmän vastaista kiihottamista. Poliittisia mielipiteitään ihminen voi vaihtaa ja järkevimmät vaihtavatkin sitä mukaa kuin yhteiskunta muuttuu.

  Kiitos kun annoit taas yhden syyn olla äänestämättä Kokoomusta. Vaikka kuinka fiksu kokoomuslainen olisi, niin kun tarpeeksi syvältä kaivaa, aina se on viime kädessä polvillaan sellaisen äärioikeiston edessä, jonka ajamat aatteet ovat täysin yhteensopimattomia demokraattisen oikeusvaltion kanssa.

  Sitä vastoin sinulta on turha odottaa solidaarisuutta silloin kun rasistit järjestelmällisesti vainoavat paskanheitollaan esim. meikäläistä tai kirjoittelevat blogeissaan ja keskusteluryhmissään märkiä fantasioitaan siitä, kuinka ”pitää käyttää keinoja, joihin verrattuna Tsheka ja Kempetai näyttävät rippikoulun isoisilta”. Tämä rasistiporukka on aseistautunutta, ideologisesti järjestäytynyttä ja kurinalaista, ja se on tehnyt selväksi, että lait ja vankila eivät pidättele sitä tekemästä murhia (”olisiko homon murhaamisesta saatava nautinto vankilareissun arvoinen?”). Jostain kumman syystä sinua ei pätkääkään huolestuta näiden tyyppien organisoitu hyökkäys koko oikeusvaltiota vastaan.

  Sitten kun nämä tyypit murhaavat minut, sinä olet osavastuussa syytä. Sitten sinulla on verta ja aivonkappaleita käsissäsi. Minun vertani ja minun aivonkappaleitani. Muista se.

 7. Niko Lipsanen 19.2.2009 klo 15.01:

  Mielestäni yritin vääntää asian jo rautalangasta, mutta ilmeisesti kaikkien sisälukutaito ei asian ymmärtämiseen silti riitä. Kuten sanottua, ei rasismia tarvitse suvaita, mutta se ei tarkoita, että rasistit saisi tappaa. Vai oletko, Panu, oikeasti sitä mieltä, että vaatimus rasistien surmaamisesta on oikeutettu?

  Lainaan vielä lopuksi itseäni: ”Ikävintä tässä on, että rasismin vastustajat, tai ainakaan osa heistä, eivät vaikuta olevan sen parempia kuin rasistit itse.”

 8. Toni 19.2.2009 klo 19.16:

  ”On se jännää että et huomaa tässä mitään eroa. Värilleen ihminen ei voi mitään ja juuri siksi väriryhmien vainoaminen on kansanryhmän vastaista kiihottamista. Poliittisia mielipiteitään ihminen voi vaihtaa ja järkevimmät vaihtavatkin sitä mukaa kuin yhteiskunta muuttuu.”

  Tässä on Panu kaksi erikoisuutta. Rikoslain mukaan: ”Joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, etnistä, rodullista tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa muuta kansanryhmää, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.”

  Säännös suojaa siis myös uskonnollisia ryhmiä ja uskontoahan voi vaihtaa. Ja tuo ”niihin rinnastettavaa muuta kansanryhmää” voitaneen tulkita koskemaan myös poliitisia ryhmiä. Vai hyväksytkö esimerkiksi kirjoitukset, joissa vaaditaan kaikkien entisten ja nykyisten kommunistien tappamista?

  Ja oli rikoslain kanssa niin tai näin, oletko tosiaan sitä mieltä, että poliittisten vastustajiesi surmaamiseen voi kehottaa, koska he voisivat muuttaa mielipidettään (ja olla sitten kanssasi samaa mieltä)? Hyvä tietää jos näin, koska se osoittaa, että monet ”suvaitsevaiset” ovat tosiasiassa kiihkeimpiä yhden totuuden puolustajia.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Somalit kotiin ja rasistit Kuuhun?

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan