AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Opera Mini on kelpo mobiiliselain

19.3.2009 klo 7.45 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Kuten aikaisemmassa kirjoituksessani Nokia E71 -puhelimesta kerroin, vaihdoin oletusselaimen melko nopeasti Opera Miniin. Olen sittemmin tutkiskellut myös Nokian omaa selainta, eikä sekään aivan kelvoton ole, mutta ei pärjää käytettävyydessään Operalle.

Opera Mini toimii poikkeavasti useimpiin muihin selaimiin verrattuna. Selain ei ole suoraan yhteydessä selattavaan sisältöön, vaan aineisto kiertää Operan välityspalvelimien kautta. Palvelimilla sivut sovitetaan kännykän pienelle näytölle ja kuvien kokoa pienennetään.

Näin myös sellaisia sivuja, joita ei ole suunniteltu kännyköillä käytettäviksi, on helppo selata mobiilisti.

Välityspalvelimien käyttö pienentää radikaalisti siirrettävän datan määrää. Sen ansiosta selain on nopea. Koska mobiiliyhteydet ovat usein hitaita, on tällä merkitystä. Jos käyttäjä maksaa yhteydestä siirrettävän datamäärän mukaan, voi Opera Minin avulla säästää myös rahaa.

Opera Minin aloitusnäkymä

Selaimen aloitusnäkymässä (ks. kuva) näkyvillä ovat osoite- ja hakukentät, syötteenlukija, pikavalinnat kirjanmerkeille ja viimeisimmät vieraillut sivut. Varsinaisiin kirjanmerkkeihin sivuja saa talteen enemmänkin, mutta itse en ole vielä saanut kaikkia yhdeksää pikavalintaakaan täytettyä.

Jos aloitusnäkymää jotenkin voisi parantaa, niin ehkä erillisen hakukentän voisi poistaa tilaa viemästä. Osoitepalkkia voi käyttää hakuihin samaan tapaan kuin Operan normaaliselaimessakin (esim. kirjoittamalla ”g opera” voi hakea Googlella sanaa ”opera”).

Fonttikoon määrittämisessä saisi myös olla nykyistä enemmän valinnanvaraa. Oletusfontti (keskikokoinen) on mielestäni turhan suuri, mutta pieni fontti taas turhankin pieni. Niiden välinen ero on melko suuri. Siihen mahtuisi hyvin yksi koko väliin.

Ampparit ja Opera Mini

Tämän sivun kuvakaappauksissa, kuten oheisissa Ampparit.comin uutisissa, käytössä on pienin fontti. Tietokoneen ruudulla kaappaukset tosin näkynevät suurempana kuin kännykässä. Minikokoiseen tekstiin alkaa ajastaan tottua. Onhan siitä se etu, että pieneen ruutuun mahtuu kerralla enemmän sisältöä.

Fonttityyppi on riippumatta tyylimääritelmistä kaikilla sivuilla sama. Opera Mini näyttää kaikki sivut puhelimen oletuskirjasimilla. Pienellä ruudulla tekstin selkeys on olennaista, ja fonttien yhtenäistäminen on siksi perusteltua.

Yksi pieni harmittava piirre selaimessa on se, että erilaisia lomakkeita ei voi täyttää suoraan selaimessa. Sen sijaan lomakkeen aktivoiminen avaa erillisen tekstinsyöttöohjelman, mistä tulee pari aivan turhaa klikkausta lisää. Youtube-videotkaan eivät näy suoraan selaimessa, vaan avautuvat erilliseen soittimeen.

Opera Mini soveltuukin lähinnä satunnaiseen selaamiseen. Jos on kovin riippuvainen kännykän selaimesta, kannattaa harkita järeämpää Opera Mobile -selainta, joka mahdollistaa välilehtien käytön ja toimii paremmin erilaisten interaktiivisten palveluiden kanssa (en ole itse kokeillut). Se sopii paremmin myös niille, jotka pelkäävät Operan vakoilevan heidän netinkäyttöään välityspalvelimiensa avulla.

Mini ei välttämätä ole paras valinta myöskään verkkopankkien käyttämiseen tai verkkomaksamiseen. Operan välityspalvelimet purkavat sivujen käyttämät salaukset, mutta kryptaavat ne kyllä sitten uudestaan. Palvelimen ja selaimen välinen yhteys on salattu, mutta pankin salaus ei kanna loppukäyttäjälle asti. Sitä, kuinka todellinen tietoturvauhka tästä aiheutuu, en osaa arvioida. Ehkä pankissa asioidessa kannattaa kuitenkin käyttää selainta, joka ei kierrätä dataa ylimääräisten palvelimien kautta.

Myöskään niille, jotka haluavat nähdä sivut sellaisina kuin niiden tekijät ovat ne tehneet, Opera Mini ei ole oikea vaihtoehto. Mobiilikäytettävyyden kannalta se, että sivut sovitetaan pienelle näytölle, kuvat pienennetään ja fonttimääritykset ohitetaan, on kuitenkin yleensä vain hyvä asia.

Tämän jutun kuvakaappaukset ovat Nokia E71 -puhelimesta ja ne on kaapattu Anthony Pranatan Screenshot-ohjelmalla.

3 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Niko Lipsanen 19.3.2009 klo 14.41:

  Lisätään vielä, että jostain syystä sivujen sovittaminen ei toimi kaikilla sivuilla. Esimerkiksi Blogger-blogit näyttäisivät pääsääntöisesti pitävän asettelunsa, jonka vuoksi niissä joutuu välillä vierittämään sivua myös vaakasuunnassa.

  Olenkin kännykällä selaillessani alkanut lukea useimmat suomalaiset Blogger-blogit Blogilistan mobiiliversion lukijalla. Siinä on tosin se puute, että se näytä sen enempää kommentteja kuin kuviakaan.

 2. enkerro 13.1.2012 klo 0.08:

  Minun opera mini -selaimessa tulee n. 10 min välein sovellusvirhe?! Miksi?

 3. Niko Lipsanen 13.1.2012 klo 0.13:

  Vaikea sanoa. Kannattaa varmaan kysellä Opera Minin tukifoorumilta (vähän tarkempi virhekuvaus varmasti auttaa asian selvittämistä).

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Opera Mini on kelpo mobiiliselain

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan