AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Verkkouutiset uudistui kömpelösti

22.3.2009 klo 8.21 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Verkkouutiset

Suomalaisten nettilehtien veteraani Verkkouutiset on uusinut kuosinsa. Vanha, sinänsä kohtuullisen toimiva ulkoasu olikin jo jäänyt ajastaan jälkeen, joten uudistus oli varsin tervetullut.

Kirjoitin Verkkouutisista reilu vuosi sitten ja kehuin palvelua selkeydestä sekä siitä, ettei siellä julkaista urheilu- eikä viihdeuutisia. Linja näyttäisi edelleen pysyvän.

Julkaisualustana vaikuttaisi olevan Joomla. Se on kyllä edeltäjänsä Mambon tavoin varsinainen Paholaisen keksintö, johon ei kannattaisi koskea pitkällä tikullakaan. Verkkouutisten uuden version puutteet liittyvätkin pääasiassa juuri Joomlan kömpelyyteen.

Ensinnäkin, sivujen verkko-osoitteet ovat nyt kammottavaa parametripuuroa. Siinä kehitys on mennyt taaksepäin. Toivottavasti siitä vanhasta ongelmasta, että uutisten osoitteet eivät ole pysyviä, on kuitenkin päästy jo ohi.

Uudistuneen ulkoasun alta löytyy kuitenkin edelleen aimo kasa 90-lukua. Vaikka varsinainen taitto onkin jo tehty tyylitiedostojen avulla, niin varsinainen sisältö pakotetaan edelleen taulukkoelementtien sekaan. Se tekee sivuista turhan raskaat ja heikentää käytettävyyttä erilaisilla päätelaitteilla.

Mobiilikäytettävyyteen olisi voinut myös panostaa enemmän. Nyt jokaisella sivulla joutuu ensin kelaamaan monta näytöllistä erilaisia valikkoja ennen kuin pääsee lukemaan itse uutisen.

Yhtenä omituisuutena etusivun otsikko ei ole julkaisun nimi ”Verkkouutiset” vaan ”PÄÄUUTINEN”. Erityisen hämmentävää tuo on, koska sivulla on kyllä paljon muutakin sisältöä kuin tuo mainostettu pääuutinen.

Joomlan kömpelyys tulee esiin erityisesti blogisisällön kohdalla. Verkkouutisissa on nyt ainakin kaksi blogia, Välihuuto ja Eurootikko. Mutta ainakaan minulle ei parametrimössön seasta selvinnyt, mitkä noiden blogien etusivujen osoitteet ovat. Kai blogilla nyt etusivu pitäisi olla?

Lisäksi EU-aiheiselle blogille kannattaisi keksiä uusi nimi, sillä Eurootikko on jo käytössä (samannimisistä blogeista on käyty keskustelua jo aiemminkin).

Blogikirjoitusten perässä on kommentointimahdollisuus. Se olisi kiva saada myös uutisiin, alkaahan se nykyään olla vakio-ominaisuus erilaisilla uutissivustoilla.

Sivustoja on tapailla fiksailla julkaisun jälkeenkin, joten ehkä ainakin osa pikkupuutteista saadaan vielä korjattua. Mutta parempaa jälkeä olisivat saaneet, jos olisivat ottaneet käyttöön jonkin kunnollisen julkaisualustan, kuten vaikkapa Drupalin.

Kuvakaappaus Verkkouutisten etusivusta on otettu 21.3.2009.

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Talon 12.2.2010 klo 14.41:

  Erikoista että ei toimittaja ole huomannut sivuston melkein pahinta puutetta eli kommenttien ja keskustelupalstan täydellistä puuttumista. Luulisi että poliittisesti suuntautunut uutismedia sallisi ”uutistensa” kommentoinnin ja niistä keskustelun. Kummaksuttavaa…

 2. Niko Lipsanen 13.2.2010 klo 4.57:

  Eikös tuossa jutussa ihan selväsanaisesti lue: ”Blogikirjoitusten perässä on kommentointimahdollisuus. Se olisi kiva saada myös uutisiin, alkaahan se nykyään olla vakio-ominaisuus erilaisilla uutissivustoilla.”

  Olen samaa mieltä. Keskustelun pitäisi olla mahdollista. Itse asiassa Verkkouutiset lisäsikin kyseisen toiminnon myös uutisartikkeleihin. Tällä hetkellä edes blogin kommentointi ei kuitenkaan ole mahdollista.

  Verkkouutisten sivupalkissa näyttäisi olevan tiedote:

  Verkkouutisten artikkeleiden kommentointi ei ole tällä hetkellä toiminnassa päivityksen takia.

  Eli eiköhän se kohta taas onnistu. Toivottavasti saavat päivityksensä piakkoin tehtyä.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Verkkouutiset uudistui kömpelösti

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan