AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Digikamera korvaa skannerin

18.4.2009 klo 9.26 | Niko Lipsanen

aiheet kulutus,

Kaste 1974

Kirjahyllyssäni on kehyksissä pieni kuva, jossa minut on kuvattu vanhempieni ja siskoni kanssa kastepäivänäni syksyllä 1974. Värit ovat jo aikalailla haalistuneet pois, mutta kuvasta saa kuitenkin selvää. Arvelin, että olisi parasta skannata siitä varmuuskopio koneelle talteen.

On minulla skannerikin, mutta se on asentamatta tähän Ubuntun nykyiseen versioon. Oheislaitteiden kanssa on joskus tuskaa, joten en viitsinyt ryhtyä vaivaan. Toinen vaihtoehto olisi ollut viedä kuva yliopistolle ja skannata se siellä.

Päätin kuitenkin kokeilla minkälaista jälkeä tulisi, jos skannauksen sijaan reproaisin kuvan digikameralla. Ja tulihan siitä. Olin suorastaan hämmästynyt lopputuloksen tasosta.

Ei niin, etteikö digikameralla saisi hyvää jälkeä, kun huolellisesti tekee. En kuitenkaan kaivanut jalustaa esiin, vaan päätin kokeilla ensin käsivaralla. Otin muutaman otoksen, ja lopputulos näkyy tuossa yläkulmassa.

Reprokuvaamisessakin olennaista on valo. Olisi mieluiten saatava riittävästi luonnonvaloa, mutta ei kuitenkaan suoraa auringonpaistetta. Ohuen pilven takaa tuleva valo on parasta. Eilen taivaalta tuli juuri sellaista, ja reprosin kastekuvan ikkunalaudalla.

Kameran linssin on osoitettava suorassa kulmassa kohti kuvaa, jottei lopputulos vääristy. Eli tässä tapauksessa, kun kuva oli vaakatasossa, otin kuvan suoraan sen yläpuolelta. Jos kamera on kuvaan nähden viistossa, tulee reprokuvasta vino.

Ja sitten se tarkkuus. Jalusta olisi tietysti hyvä apuväline. Siihen vaan ruuvataan kamera kiinni ja laitetaan vielä itselaukaisija päälle, jottei edes laukaisimen painallus täräytä kameraa. Mutta hyvin tuo näytti onnistuvan käsivaraltakin, kun vähän haarukoi tarkkuutta. Suurin osa nappaamistani otoksista oli aivan tarkkoja.

Kuvausvälineenä käytin Panasonic Lumix DMC-TZ3 -kompaktikameraa. Kuvauksen jälkeen leikkelin kuvan ympäriltä ylimääräiset taustat pois Gimp-kuvankäsittelyohjelmalla.

Kutistamattomassa kuvatiedostossa alkuperäiskuvan rasterointi tulee näkyviin, mutta yksityiskohdat pysyvät silti hämmästyttävän tarkkoina (ks. kuva alla).

Jos reprokuvausta harrastaisi enemmän, niin jonkinlainen teline olisi kyllä paikallaan. Applen iPhone-puhelimen kameraa varten olisi saatavilla valmiit rakennusohjeet skanneritelinettä varten. Kaipa noita ohjeita voi tarvittaessa soveltaa, jos haluaa askarrella.

Niko 1974

Kuva minusta perheeni kanssa on todennäköisesti otettu kastepäivänäni 3.11.1974. Kuvaajan henkilöllisyys ei jäänyt mieleeni. Kirjoituksen yläreunassa kuva on kokonaisena. Alempi kuva on leike, johon olen rajannut skaalaamattomasta kuvatiedostosta itseni.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Digikamera korvaa skannerin

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan