AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Pitkäperjantain pituudesta

10.4.2009 klo 6.45 | Niko Lipsanen

aiheet uskonto, kalenteri,

Jeesus ristillä

Tänään on pitkäperjantai, ja pitkältä se yleensä tuntuukin.

Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen (Kotus) sivuilla kerrotaan, että nimi on suora käännös ruotsista. Myös englanniksi on joskus aikaisemmin sanottu Long Friday, mutta nykyisin se on yleisesti ”hyvä perjantai”, Good Friday.

Pitkäperjantaina muistetaan Kristuksen kärsimystietä ristille ja kuolemaa, ja ”pitkä” kuvaa siten päivän surullista luonnetta. Toisena vaihtoehtona kerrotaan, että nimitys viittaa siihen, että joskus ennen muinoin pitkäperjantain messut kestivät pitkälle iltapäivään asti. Pitkäperjantaina oltiin kirkossa pitkään.

Pitkäperjantaina myös paasto lähenee loppua ja päivät tuntuvat pitkiltä, kun odottaa pääsiäistä. Sitä alkaa ymmärtää, miksi ortodokseille pääsiäinen on jouluakin tärkeämpi juhla.

Pitkäperjantain jälkeen on lankalauantai, paaston viimeinen päivä, ja senkin nimi tulee pitkästä. Sitä vain ei ole vaivauduttu kääntämään, vaan vanhan ruotsin lang on väännetty langaksi. Ja pitkähän se on sekin päivä.

Meillä on tänä vuonna pitkäperjantain ohjelmassa siivoamista. Ei se nyt ihan kärsimysnäytelmästä käy, mutta ei ole kuitenkaan liian mukavaa, kun vähän raataa. Samalla saa kodin puhtaaksi suurta juhlapäivää varten.

Tänä iltana olisi tarjolla myös Via Crucis -kärsimysnäytelmän kenraaliharjoitus. En ole näytelmäkulkuetta kertaakaan nähnyt, kun emme yleensä ole olleet pääsiäistä Helsingissä. Ehkä sinne voisi tänä vuonna mennä, joko tänään tai varsinaiseen esitykseen huomenna lauantaina.

Kuvan Jeesuksesta rautaristillä otin 8.10.2005 Liettuan Ristikukkulalla (kuvan lisenssi).

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Pitkäperjantain pituudesta

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan