AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Sähkönkulutuksen pähkäilyä

15.4.2009 klo 7.14 | Niko Lipsanen

aiheet kulutus, kuulumiset,

Tuulivoimaa Porissa

Helsingin Energia lähetti pääsiäisen alla sähkönsiirtolaskun, jossa tasattiin kulutus ja maksut reilun vuoden ajalta. Lasku oli miinusmerkkinen, ja hyvityksen saa seuraavan laskun yhteydessä.

Keräsin joitakin vuosia sitten sähkömittarin lukemia satunnaisesti talteen ja laskeskelin niiden perusteella sähkönkäyttöäni. Silloin sain sähköä kulumaan noin 1200 kilowattituntia vuodessa. Uuden laskun perusteella laskin, että se on nyt tippunut noin tuhanteen.

Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että siinä välissä tähän asuntoon on muuttanut toinenkin ihminen, vaimoni Mari. Kuinka paljon minä ennen tuhlasin sähköä, kun nykyisin emme saa yhtä paljon kulumaan yhdessäkään?

Mistä pudotus johtuu? Tietokone ja näyttö ainakin on vaihdettu uusiin, ehkä ne ovat energiatehokkaampia. Vähintään yhtä paljon ne päällä ovat, ehkä enemmänkin. Olen myös hankkinut katkaisimellisen jatkojohdon, jonka päässä tietokonelaitteet ovat. Ei jää modeemiinkaan enää virta päälle silloin, kun sitä ei käytä.

Olen myös alkanut päästä eroon siitä huonosta tavasta, että jätän turhan paljon valoja päälle. Sekin vaikuttanee. Mutta ruoanlaittoon luulisi kuluvan sähköä entistä enemmän, kun kokataan kahdelle – etenkin, kun Marilla on siihen suuntaan vähän harrastuneisuuttakin.

Koko kuvaa asumisen sähkönkulutuksesta ei tietysti saa pelkän sähkölaskun avulla. Mukaan pitäisi laskea ainakin osuus taloyhtiön yhteisten tilojen kulutuksesta ja viikottainen saunavuoro. Kuinkahan paljon ne mahtavat viedä? Energiaa, vaikkei suoraan sähkönä, kuluu myös kaukolämpönä.

Kesäksi sähkönkulutukseni aikaisemmin laski, mutta tänä vuonna voi käydä päinvastoin. Nyt meillä on uusi minijääkaappi, jota talvella ei ole käytetty (isompaa jääkaappia meillä ei ole lainkaan). Saa nähdä, kuinka paljon sitä tulee kesällä käytettyä.

Joka tapauksessa, 1000 kWh vuodessa kahden hengen taloudessa ei ole kovin paha määrä, vaikka siihen jotain pitäisi lisää laskeakin. Ja sekin vähä tulee tietysti tuulisähkönä.

Kuvassa on tuulivoimaloita ja voimalinja Porin lähistöllä. Otin kuvan 25.5.2006 (kuvan lisenssi).

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Sähkönkulutuksen pähkäilyä

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan