AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Armenian luostarit kartalla

26.5.2009 klo 7.58 | Niko Lipsanen

aiheet matkat,

sijainnit armenia,

Armenian kartta

Tärkein kohde Armenian-matkalla ovat maan lukuisat luostarit. Niitä on Armeniassa todella paljon, tosin iso on raunioina tai poissa käytöstä. Mutta osa niistä on toiminnassa.

Matkaa suunnitellessa hyvä kartta on olennainen, mutta sellaistapa ei ollut helppo löytää. Netistä ei löytynyt sellaista karttaa, josta voisi hahmottaa kerralla kaikki tärkeimmät luostarit ja samalla suunnitella reittejä. Tietoa kyllä oli saatavilla, mutta se on pilkottuna moneen eri lähteeseen.

Maantieteilijälle tuollainen ei tietysti ole suurikaan ongelma. Kartanhan voi aina piirtää itsekin.

Pohjakartan kävin hakemassa Teksasin yliopiston Perry-Castañeda-kokoelmasta (karttoja Armeniasta). Laadultaan se on kelvollinen pohjakartaksi, mutta ennen kaikkea sen käyttö on täysin vapaata. Se on public domain -kartta, eli sen käyttöön ei liity minkäänlaisia tekijänoikeusrajoitteita. Siitä on siis hyvä aloittaa.

Myös piirtämälläni kartalla on varsin salliva Creative Commons Attribution -lisenssi. Se sallii kaikenlaisen käytön, myös kaupallisen, kunhan vain kartan tekijä mainitaan käytön yhteydessä (jos käytät karttaa webissä, niin linkkikin olisi tietysti kiva).

Kartan paikkakunnat vaikuttavat osin vähän omituisesti valituilta. Ainakin monessa muussa kartassa ne on valittu toisin. Hieman sitä täydentelin, mutta teen uuden version sitten joskus Armeniasta palattuani. Teistäkään kartalla ei ole kuin tärkeimmät, mutta se riittää tämänkokoiseen koko maan karttaan.

Luostarit sain paikoilleen toisten karttojen sekä Wikipediasta ja osin myös Armeniapediasta löytyvien koordinaattitietojen avulla. Wikipediasta pääsi suoraan linkin kautta Google Mapsiin, Armeniapediasta ne piti erikseen syöttää. Se vaati hieman laskemista, sillä Armeniapediassa asteen osat ilmoitetaan minuutteina ja sekunteina, mutta Googlen karttapalvelu käyttää desimaaleja.

Jerevanin suhteen oli ongelma, joka usein esiintyy vastaavien karttojen kanssa. Pääkaupungin (tai suurimman kaupungin) nimi pitäisi kirjoittaa kaikista suurimmalla fontilla, vaikka juuri sen ympärillä on kaikkein eniten muitakin merkittäviä kohteita. Tuo ei yleensä ole ongelma, jos kaupunki sijaitsee meren rannalla, mutta Armeniassa ei merta ole.

Olisi se nimi sinne juuri ja juuri mahtunut, mutta päätin kuitenkin jättää sen kartasta pois. Jerevanilla on kuitenkin oma uniikki ja erottuva symbolinsa kartalla. Sen, että se tarkoittaa juuri Jerevania, voi siten hyvin kertoa myös kartan selityksissä. Luettavuutta se ei haittaa, vaan pikemminkin päinvastoin.

Mielestäni lopputuloksesta tuli ihan kelvollinen. Kuvatiedostossa järvien viivarasteri on mennyt omituiseksi sotkuksi ja joitakin muitakin pikkuongelmia siihen edelleen jäi. PDF-versiossa järvet näkyvät kuten pitääkin. Mutta kuten niin usein, tämänkin kanssa tuli vähän kiire.

Tämän jutun ilmestyessä olen jo Armeniassa. Palailen kartan pariin sieltä palattuani.

» Armenian kartta

Matkakuulumisiani yritän päivittää aina välillä Twitter-sivulleni.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Armenian luostarit kartalla

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan