AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Risteilylaivoista ja ympäristöstä

9.5.2009 klo 15.17 | Niko Lipsanen

aiheet ympäristö, kuulumiset,

sijainnit helsinki,

Celebrity Constellation

Celebrity Constellation

Helsingin kesäinen risteilykausi on taas alkanut. Yhtenä ensimmäisistä aluksista kaupungissa vieraili GTS Celebrity Constellation, joka oli monien muiden Helsingissä pysähtyvien risteilyalusten tapaan matkalla kohti Pietaria.

Helsingin satama järjesti tutustumiskäynnin sekä Constellationille että päivää myöhemmin kaupungissa vierailleelle Tahitian Princess -alukselle. Vierailujen aiheena olivat risteilyaluksiin liittyvät ympäristöasiat sekä erityisesti näiden jätehuolto. Osallistuin Constellation-vierailuun asukasyhdistykseni edustajana.

Samalla oli mahdollisuus tutustua omatoimisesti myös risteilyalukseen ja Hernesaaren satamajärjestelyihin. Pitihän tilaisuus käyttää hyväksi.

Kierroksen aluksi oli muutama alustus. Royal Caribbean Cruises -varustamon ympäristöjohtaja Rich Pruitt kovasti kehui, kuinka esimerkillisesti he ja muutkin risteilyvarustamot hoitavat ympäristöasiat. Satamilta he tosin toivoisivat parempaa jätehuoltoa, tosin Helsinki ja Tukholma ovat kuulemma hoitaneet asiat hyvin.

Risteilemisessähän ei sinänsä ole mitään erityisen ympäristöystävällistä, sillä laivaliikenne on yksi matkustajakilometriä kohden saastuttavimmista liikennemuodoista. Mutta mitä tulee erityisesti jäteasioihin, niin ilmeisesti ne on järjestetty suhteellisen mallikkaasti. Jätevedet tuodaan satamiin, milloin mahdollista, ja avomerelle laskemista varten laivassa on omat puhdistuslaitteet.

Yleisöstä kuului kriittisiäkin kommentteja. Itämeri on kuitenkin erityisen herkkä merialue, joten sitä on kohdeltava sen mukaisesti. Laivojen puhdistusjärjestelmissä on puutteita erityisesti ravinteiden poistamisen kanssa. Ruokajätteitä päästetään välillä mereen, koska niiden säilyttämistä laivan ahtaissa tiloissa pidetään terveysriskinä.

Terveysriskiin nähden oli tosin kummallista, että kierroksellamme päädyimme jätteenkäsittelyhuoneesta suoraan laivan keittiöön. Emme kummassakaan koskeneet mihinkään, joten ehkä riski ei ollut todellinen, mutta oli se silti vähän omituinen ratkaisu. Kaikkein likaisimpiin paikkoihin laivan pohjakerroksissa menimme kuitenkin vasta keittiön jälkeen (ja sieltä palattuamme meidät ohjattiin vessaan pesemään kätemme).

Kuvat GTS Celebrity Constellation -alukselta ja Hernesaaren risteilijälaiturilta on jaettu kahteen eri kuvablogimerkintään:

» Katso kuvat laivan ympäristö- ja jätehuollosta

» Katso yleiskuvat laivalta ja satamasta

Kierroksella oli mukana myös ainakin STT:n ja MTV3:n toimittajat. STT:n aiheesta tekemän uutisen on julkaissut ainakin Aamulehti 8.5.09.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Risteilylaivoista ja ympäristöstä

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan