AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Kommentteja linkkimehulla

14.7.2009 klo 7.02 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Yksi ensimmäisistä kirjoituksistani tässä blogissa käsitteli kommentointia. Houkuttelin blogiin aktiivisia kommentoijia lupaamalla, että viiden kommentin jälkeen (ensin 10) kommenteihin jätetyt linkit saa ilman nofollow-määrettä.

Nofollow-määre (tai attribuutti) tarkoittaa sitä, että linkin koodiin lisätään merkintä, jolla Googlea ja muita hakukoneita kehotetaan olemaan seuraamatta kyseistä linkkiä. Tällöin linkin jättäjä ei saa linkistä hyötyä hakukoneissa. Määre on kehitetty nimenomaan blogi- ja muita kommenttipalstoja varten, jotta ne eivät olisi roskapostittajien näkökulmasta niin houkuttelevia.

Toisaalta suurin osa kommentoijien jättämistä linkeistä on aivan asiallisia ja ansaitsisi myös hakukoneiden huomion.

WordPress-julkaisujärjestelmä lisää oletusarvoisesti nofollow-määreen blogeihin jätettyihin kommentteihin. Blogiin voi kuitenkin asentaa Nofollow Free -lisäosan, jonka avulla määreen voi poistaa kokonaan tai kun kommentoija on jättänyt tietyn määrän kommentteja.

Kommenttimäärän mukaan toimiva poisto on periaatteessa varsin kätevä. Aktiiviset kommentoijat palkitaan hakukonehuomiolla, mutta satunnainen spämmääjä ei ehdi saada linkkihyötyä (tai linkkimehua, kuten sitä joskus kutsutaan) edes hetkeksi.

Lisäosa ei kuitenkaan vaikuttanut toimivan kunnollisesti. Huomasin, että nofollow-määre oli edelleen monien aktiivisestikin kommentoijien linkeissä. Itse asiassa se vaikutti olevan kaikissa kommenteissa, myös omissani, vaikka olin asettanut vaadittavaksi rajaksi viisi kommenttia.

En itse asiassa tiedä, millä perusteella lisäosa identifioi kommentoijan: linkin osoitteen, sähköpostiosoitteen vaiko kenties ip-numeron perusteella? Mutta oli se noista mikä tahansa, niin se ei toiminut.

Kokeilin poistaa määreen kaikista kommenteista, ja se toimi. Tämä asetus on nyt jätetty päälle, joten ainakin toistaiseksi kaikista tässä blogissa julkaistuista kommenteista saa täysimääräisen linkkihyödyn hakukoneissa.

Varsinaista spämmiä pääsee läpi sen verran harvoin, että se ei ole suuri ongelma. Tulen kuitenkin vastaisuudessa tarkastelemaan jätettyjä kommentteja kriittisemmin. Jos minusta vaikuttaa siltä, että blogiin on jätetty varsin sisällöttömiä kommentteja vain linkkihyöty mielessä, niin ne poistetaan. Saattaa olla, että käyn jatkossa myös vanhempia kommentteja läpi sillä silmällä.

Mutta joka tapauksessa, oletusarvoisesti linkkimehua valuu jatkossa kommenttien mukana. En kuitenkaan vielä uskalla luvata, että käytäntö jää pysyväksi.

10 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Mika Latvala 1.1.2010 klo 1.00:

  Onko nofollow edelleen poissa kommenteista?

  Tätä voisi joskus kokeilla. Tosin asiasta on tiedotettava, eihän käyttäjä muuten ymmärrä saaneensa hyötyä, eikä näin ymmärrä kommentoida.

 2. Niko Lipsanen 1.1.2010 klo 14.12:

  On edelleen poissa, kuten näet katsomalla sivun lähdekoodia. Tiedotekin näkyy joka merkinnän alareunassa tuossa kommentointilomakkeen alla.

  Ei sillä kyllä kauheasti ole tainnut olla merkitystä kommenttimäärien kannalta. Ilmeisesti niin kovin monelle linkki ei ole iso houkutin.

  Näyttää kuitenkin siltä, että jätän nofollow-määreen pysyvästi pois kommenttilinkeistä. Ei ainakaan tällä hetkellä ole mielessä mitään syytä, miksi se pitäisi ottaa takaisin.

 3. Joni Kivistö 6.3.2011 klo 18.55:

  Moi, joutuuko paljon siivoamaan kommentointikenttää, ku ei käytä tuota tagia

 4. Niko Lipsanen 7.3.2011 klo 7.12:

  Normaalia roskapostia, joka jää Akismetin haaviin, tulee tasaista tahtia (kuten uusimmassa merkinnässäni kerron). Kovin montaa kommenttia en ole joutunut sen takia poistamaan, että ne olisivat vaikuttaneet vain linkin takia lisätyiltä. Joitakin rajatapauksia on ollut, kuten vaikka tämä sinun kommenttisi :) – olen kuitenkin pääsääntöisesti ollut niiden suhteen armelias.

  Paluuviitespämmäystä on jonkin verran ollut. Joku on linkittänyt tänne ja lähettänyt paluuviitteen, mutta sitten poistanut linkin. Niitä olen joskus katsonut läpi ja poistanut ne paluuviitteet, joista ei enää ole linkkiä tännepäin.

 5. Joni Kivistö 7.3.2011 klo 12.12:

  Moi ihan uteliaisuudesta kyselin =)
  Suunnittelin omaan blogiin kans tuon nofollow tagin poistoa, jos se vilkastuttais ainakin tietyn piirin ihmisten kommentointikynnystä

 6. Jani 7.10.2011 klo 15.42:

  Moro. Ootko enää jälkeenpäin kokeillu tuota ”Nofollow free” -plugaria? Itellä kans kiinnostas omaan blogiin tuommonen systeemi saada, mutta ihan kaikkia kommentteja en kuitenkaan olisi valmis ilman nofollow -määritettä päästään läpi (oon laiska siivoaan spämmiä).

  Vai eikö todellakaan oo tullu sitten tännekään enempää spämmiä? Ite oon ainaki eläny siinä uskossa, että kun nofollow -määritteen heittää mäkeen, on se kuin kutsuisi spämmääjät paikalle. En sitten tiiä. Onko paljonki saanu sitten Akismet spämmiä kiinni? Itellä kun ei ole tuntemusta nuista spämmin esto-ohjelmista.

  – Jani

 7. Niko Lipsanen 7.10.2011 klo 15.56:

  Nofollow free on edelleen käytössä. Akismet nappaa spämmit, noin kymmenkunta päivässä. Läpi pääsee harvoin. Ainoa, mitä välillä näkee, että jotkut yrittävät keksiä tikusta asiaa saadakseen linkin. Tökeröimmät olen karsinut pois – etenkin, jos nimimerkiksi on vieläpä laitettu jokin haluttu hakusana.

 8. Jari 2.12.2015 klo 20.10:

  Näissähän on nykyään vielä sekin, että no-follow-linkitkin testien perusteella siirtävät tätä linkkimehua sivustolta toiselle… Eli nyt no-follow tägikään ei yleensä spämmäreitä pysäytä.

 9. Helena 18.8.2017 klo 22.29:

  Joo kyllä se no-followkin seossa nykyää vaikuttaa..

 10. Jussi " Vakio " Halonen 26.1.2018 klo 11.06:

  Moi, joutuuko paljon siivoamaan kommentointikenttää, ku ei käytä tuota tagia

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Kommentteja linkkimehulla

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan