AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Oindex uudistui

29.7.2009 klo 7.22 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Oindex

Suosittu verkkosivujen kävijämääriä listaava Oindex-palvelu on jälleen uusiutunut. Muutoksen näkyvin osa on uusi entistä raikkaampi ulkoasu. Pitkiksi kasvaneet listaukset on samalla pilkottu useammalle sivulle, ja listaukset voi nykyään järjestellä absoluuttisten lukemien ohella myös muutosprosenttien perusteella.

Uudistuksen sisällöstä, kuten Google Analyticsin oman ohjelmointirajapinnan käytöstä tilastojen hakemiseen, kerrotaan Oindexin kehitysblogissa. Tässä kirjoituksessa on joitakin omia havaintojani ja kommenttejani asiaan.

Päivitin Oindexissa Domnik.netin tilastot haettaviksi tuon uuden rajapinnan (API) kautta. Päivitys oli hyvin yksinkertainen, ja jatkossa myös uudet sivut voi lisätä yhtä yksinkertaisesti. Tämä on merkittävä helpotus aikaisempaan sähköpostiajastukseen verrattuna.

Yksi ikävä piirre uudistuksessa on se, että sivustoryhmät poistuivat käytöstä. Minulla on Domnik.netin kaikki aliverkkotunnukset (paitsi ranskan- ja englanninkieliset matkakuvasivut) listattu Oindexiin erikseen, ja kaikki nämä oli aikaisemmin koottu yhteen sivustoryhmän avulla. Nyt tämä ei enää onnistu.

Kehitysblogissa kerrotun perusteella sivustoryhmät poistettiin, koska niistä oli hyötyä vain harvoille sivustoille, ja koska uniikit käyttäjät eivät olleet aidosti uniikkeja. Ne saatiin laskemalla alasivustojen uniikit yhteen, jolloin useammalla sivustolla vieraillut käyttäjä päätyi uniikiksi useamman kerran. Jonkin verran oli myös lisätty sivustoryhmiin eri verkkotunnusten sivuja, mitä Oindexin puolelta pidetään väärinkäyttönä (ilmeisesti aliverkkotunnusten erottelu ei sitä kuitenkaan ollut).

On kuitenkin mahdollista, että sivustoryhmät vielä palaavat. Tällöin tulokset kuitenkin filtteröitäisiin jo Google Analyticsin puolella.

Oindexin seuraavaa päivityskertaa varten toivomuksena jättäisin mahdollisuuden linkittää suoraan kategorian tai sivutyypin mukaan filtteröityihin listauksiin. Nykyisin voi linkittää vain koko listauksen, sillä muissa listaustyypeissä tarkasteltava viikko on osa sivun osoitetta. Niinpä linkkiä pitäisi päivittää joka viikko.

Olisi kuitenkin kätevää, jos voisi linkittää suoraan esimerkiksi blogilistaukseen, ja siellä näkyisivät uusimmat tulokset samaan tapaan kuin etusivun koko listauksessakin.

Sivustokohtaisten tulosten esittämisessä olisi vielä pientä hiomista. Jostakin syystä osasta sivuja näytetään oletusarvoisesti koko historia, mutta osan kohdalla Oindex yrittää hakea vain viimeisen viikon tilastoja. Tällöin saa kuitenkin eteensä virheilmoituksen, ettei kuvaajaa näytetä, koska ”tilastoja ei löytynyt tai niitä oli vain yhden viikon ajalta”.

Sivustokohtaiset tilastot tuntuvat välillä myös latautuvan tuskastuttavan hitaasti. Oindexin edellisessä versiossa ne tulivat näkyviin nopeammin.

Jos tämän blogin kävijämäärien kehitys kiinnostaa, voit katsoa Oindexista Aiheita-blogin tilastot. Koko Domnik.net-sivuston tarkastelu ei tällä hetkellä onnistu, koska sivustoryhmät ovat poissa käytöstä.

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

  1. Matti Hirvonen 29.7.2009 klo 9.58:

    Hei Niko,

    kiitos palautteesta ja blogipostauksesta. Hyviä ideoita! Laitamme kehitysideasi korvan taakse ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan seuraavaan päivitykseen.

  2. Niko Lipsanen 29.7.2009 klo 11.06:

    Hyvä juttu, että palautteella on vaikutusta.

    Nytkin, kun klikkaan tuota linkkiä Aiheita-blogin tilastoihin, saan eteeni tuon mainitun virheilmoituksen. Viikot pitää asettaa oikean reunan pudotusvalikoista kohdalleen, jotta ylipäänsä saa käyrät näkyviin. Hankalaa, etenkin kun aikaisemmassa versiossa tuo toimi ilman ongelmia.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Oindex uudistui

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan