AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Opera 10 -turboselain julkaistu

1.9.2009 klo 10.34 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Opera 10 Turbo

Opera-selaimen uusin 10-versio on nyt ilmestynyt. Versionumero ei huijaa, kyseessä on täyden kympin selain.

Selaimessa on runsaasti uusia ominaisuuksia. Ehkä puhutuin uudistus on Opera Turbo, joka laittaa sivujen latautumiseen vauhtia. Idea on sama kuin Opera Mini -mobiiliselaimessa: sivut haetaan ensin Operan välityspalvelimelle, joka pakkaa sivut pienempään kokoon ja lähettää ne sitten selaimelle. Etenkin hitailla yhteyksillä eron pitäisi olla huomattava.

Kiinteän laajakaistayhteyden päässä nopeudet alkavat nykyään olla sellaisia, ettei turbotoiminnolle välttämättä ole käyttöä. Mutta läppärin kanssa sekalaisia langattomia yhteyksiä käytettäessä nopeudet eivät välttämättä ole parhaimmasta päästä. Silloin turbo tulee tarpeeseen.

Turbon huonoin puoli on se, että se heikentää kuvanlaatua. Testasin, ja laatuero näkyy todella selvästi. Toiminto on kuitenkin helppo kytkeä päälle ja pois sen mukaan haluaako katsoa kuvat tarkkoina ja hyvälaatuisina vai sivujen latautuvan nopeasti.

Flash-sisältö pitää turboa käytettäessä käynnistää erikseen. Flash siis toimii, mutta sivujen latautumisen nopeuttamiseksi sisällöt eivät ala pyöriä automaattisesti. Niinpä esimerkiksi Youtubessa pitää turboillessa klikata video erikseen käyntiin.

Joitakin saatta huolestuttaa myös tietoturva, kun sivut kiertävät Operan palvelinten kautta. Opera lupaa kunnioittaa käyttäjien yksityisyyttä. Tilastotietoa kerätään, muttei mitään yksilöivää. SSL-suojatuilla sivuilla, kuten verkkopankeissa, turbo menee automaattisesti pois päältä.

Toisaalta turboa käytettäessä identiteetti pysyy paremmin piilossa sivujen ylläpitäjiltä. Palvelinlokeissa ei näy, mistä verkosta käyttäjä on tullut. Siellä näkyy vain, että sivu on ladattu Operan välityspalvelimille (jotakin.opera-mini.net).

Turbo ei kuitenkaan ole Opera 10:n ainoa uusi ominaisuus.

Välilehtien (tai oikeastaan ikkunoinnin) käsittelyä on parannettu. Jo ties kuinka monta versiota sitten välilehdet on voinut halutessaan listata selaimen sivussa, jotta ne eivät vie tilaa pystysuunnassa. Leveyssuunnassa kun tilaa useimmilla näytöillä on nykyään enemmän. Nyt uutuutena on se, että sivut voi näyttää sivupalkeissa kuvakkeina. Välilehtien hallinta on helpompaa, kun heti näkee mitä mikäkin pitää sisällään (ks. kuva).

Sivukuvakkeita käytetään myös tyhjillä välilehdillä, jonne on voinut jo aikaisemminkin kerätä muutaman yleisimmän käyttämänsä sivulinkin pikavalinnoiksi. Tähän asti sivuja on ollut mahdollisuus lisätä sinne yhdeksän kappaletta, mutta nyt käyttäjä voi itse valita määrän neljän ja 25 väliltä.

Myös selaimen ulkoasu on laitettu uusiksi. Minäkin päätin pitkästä aikaa päivittää myös sen, sillä olen versionumeroiden kasvamisesta huolimatta käyttänyt varsin vanhaa ulkoasuteemaa. Operan hyvä puoli on se, että vanhasta ulkoasusta voi halutessaan pitää kiinni, vaikka selain alla uudistuisikin.

Sähköpostilinkit voi jatkossa avata erillisen ohjelman sijaan myös webmailiin. Eli kun klikkaa linkkiä, pääsee suoraan webmailinsa viestinkirjoitussivulle. Tuettuja palveluita on kuitenkin vielä melko vähän, ja ne ovat täkäläisittäin vähän käytetyt Yandex, Fastmail, Mail.ru ja Operan oma webmail. Toivottavasti myös yleisemmät Gmail ja Yahoo pääsevät jatkossa listalle.

Selainydin on myös päivitetty uuteen Presto 2.2 -moottoriin. Sen pitäisi ilman turboakin olla selvästi aikaisempaa nopeampi. Erityisesti on parannettu suosittujen yhteisösivujen toimintaa, ja ainakin Facebookia selaillessa eron kyllä huomaa. Sivut latautuvat selvästi aikaisempaa nopeammin.

Vanhat hyvät Operan ominaisuudet ovat edelleen tallella. Hiirieleet nopeuttavat selaamista, roskiksesta saa kaivettua vahingossa sulkemiaan välilehtiä ja selaimen mukana tulee sekä sähköpostiohjelma että syötteidenlukija. Selaimen ulkoasun voi edelleen varsin vapaasti muokata mieleisekseen.

Suosittelen. Opera on ollut markkinoiden paras selain tähänkin asti, mutta nyt se on entistäkin parempi.

Kuvassa on kuvakaappaus Opera 10 -selaimesta sellaisena, kuin se näyttää minun koneellani. Olen muokannut ulkoasua mieleisekseni, joten aivan samalta se ei oletusasetuksilla näytä.

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

  1. Systematics 5.3.2010 klo 16.02:

    Vaikka Opera on hyvä ja nopea selain niin minua siinä on aina häirinnyt jotenkin pienet omiaisuudet. Se tuntuu enemmän olevan kuin Nokia matkapuhelinten parissa että paperilla kaikki puhelimessa näyttää loistavalta mutta kun sen käteen niin sitä oikeasti haluaa muita. Onneksi Operalla on suuri kannattajajoukko joka pitää sen markkinoilla.

    Opera on kuitenkin suljetun koodin selain ja ehkä juuri siksi se ei ole koskaan ollut minulle se ykkösvalinta. Pidän sitä kakkoselaimena Firefoxin rinnalla.

  2. Niko Lipsanen 6.3.2010 klo 1.25:

    En nyt ymmärtänyt tuota ”pienet ominaisuudet” -juttua. Pitäisikö ominaisuuksien siis olla suuria? Mitä se tarkoittaa?

    Minä pidän taas juurikin siitä, että Operassa on laajasti ominaisuuksia ilman, että tarvitsee asennella lisäosia, kuten Firefoxissa. Koodin suljettuus tai avoimuus ei ole minulle erityisen merkittävä kysymys, vaikka Linuxia käytänkin. Jos suljetulla koodilla tulee parempia ohjelmia, kuten vaikka Opera, niin sitten käytän niitä.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Opera 10 -turboselain julkaistu

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan