AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Galen Frysingerin matkakuvat

14.10.2009 klo 7.05 | Niko Lipsanen

aiheet matkat, web,

sijainnit dominica, helsinki,

Helsinki 1957 by Galen Frysinger

Galen Frysinger on yhdysvaltalainen maailmanmatkaaja, jonka sivuilla on kuvia hänen reissuiltaan yli 50 vuoden ajalta. Suomi on päässyt kohteeksi kahdesti, vuosina 1957 ja 2007. 50-luvun Suomi-kuvissa on jo melkoisesti historian havinaa. Ainakin kaupankäynti Helsingin Kauppatorilla on ollut silloin vähän eri näköistä. Monumentit ja patsaat sen sijaan ovat aikalailla ennallaaan.

Ja matkailu jatkuu edelleen. Tältä vuodelta näyttäisi olevan kuvia ainakin Uudesta Seelannista.

Päädyin Frysingerin Dominica-kuvasivuille googletellessani tietoa omia Dominica-kuviani varten. Olen tainnut käydä niillä joskus aiemminkin. Omille matkakuvasivuilleni kuvat tulevat yleensä vähän turhan paljon viiveellä. Puolustukseksi sanottakoon, että kuvia on paljon ja yritän saada kuvateksteihin mahdollisimman eksaktia ja paikkansapitävää tietoa. Se ottaa aikansa.

Frysingerin Dominica-kuvat ovat hänen mukaansa vuodelta 1994. Sen kyllä huomasi, monet paikat etenkin pääkaupungissa Roseaussa ovat sen jälkeen kovasti muuttuneet. Kuvatekstejä hän on kuitenkin muokkaillut jälkikäteen, sillä niissä mainitaan myös 2000-luvun tapahtumia.

Ainakin minusta on ristiriitaista, kun kuvat ja teksti ovat eri aikakausilta. Myös Suomi-sivuilla 50-luvun kuvien väliin on lisätty nykytietoa. Olisikin parempi, jos kuvien yhteyteen kirjoitetut tiedot kertoisivat samasta aikakaudesta kuin kuvatkin – etenkin, kun tieto ei ole erityisen originaalia, vaan sellaista mitä löytää helposti esimerkiksi Wikipediasta.

Huomasin myös, että Roseau-kuvien yhteyteen oli päässyt tietosisältöä myös kyseistä kaupunkia käsitelleestä gradustani – ei tosin suoraan, vaan Wikipedian kautta. Gradunikin on kirjoitettu vasta vuosia Frysingerin matkan jälkeen.

Joka tapauksessa Frysingerin sivut ovat varsin hyvä virtuaalimatkailukohde. Vanhoissa kuvissa on historian havinaa, ja uusissakin näkee paikkoja. Vähän enemmän kuvia voisi kustakin paikasta olla. Kun kuvia on paljon, niin saa paremman käsityksen niistäkin paikoista, joissa ei ole itse ollut.

Eivät ne kuvat teknisesti mitään kaikkein laadukkaimpia ole, etenkään vanhemmat otokset. Taidettakaan Frysinger ei selvästi yritä tehdä, mikä on vain hyvä asia. Taidekuvaaja haluaa kuvaan oman tulkintansa, mutta minua kiinnostaa enemmän dokumentaatio. Matkailijoiden ja paikallisten muun touhun ohessa näpsimät kuvat tavoittavat paikat välittömämmin kuin hiotut taidepläjäykset.

Matkakuvien katseleminen on mukavaa, mutta vielä kivempaa on tietysti olla siellä matkalla niitä ottamassa. Mutta itse asiassa myös matkakuvien laittaminen verkkoon on yllättävän hauskaa. Kuvatekstejä laatiessaan oppii paikoista, joissa on käynyt, vaikkei tietoja Frysingerin tapaan jälkikäteen päivittäisikään.

Kuva on kuvakaappaus Frysingerin sivuilta vuoden 1957 Helsinki-kuvista.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Anni 14.10.2009 klo 14.22:

    Kiitos vinkistä, vanhat kuvat Suomesta olivat varsin mielenkiintoisia, vaikka kuvatekstit tosiaan vähän hassuja.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Galen Frysingerin matkakuvat

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan