AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Kalooga hakee kuvia gallerioittain

8.11.2009 klo 7.59 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Kalooga

[Kalooga on lopettanut ja linkki siksi poistettu.]

Huomasin kuvasivujeni tilastoja tutkiessani itselleni aikaisemmin tuntemattoman Kalooga-kuvahakukoneen. Tarkempi tutustuminen osoitti, että kyseessä on varsin mielenkiintoinen palvelu.

Keskeisin ero Kaloogan ja esimerkiksi Googlen kuvahaun välillä on se, että siinä missä Google hakee yksittäisiä kuvia, Kalooga hakee kuvagallerioita. Hakutulossivulla on viisi eri galleriaa (tai kuvasettiä) ja niistä kustakin neljä pienennettyä kuvaa. Lisäksi kerrotaan kuvasetin otsikko ja kuvien kokonaismäärä.

Tämä on varsin kätevää. Yleensä, kun haen kuvia verkosta, en etsi mitään yhtä tiettyä kuvaa. Sen sijaan haluan esimerkiksi nähdä, miltä jossakin paikassa näyttää. Kaloogan avulla löydän paremmin ne sivut, joilla on useita eri kuvia etsimästäni kohteesta tai aiheesta.

Kaloogassakin on kuitenkin edelleen parantamisen varaa. Hakualgoretmi ei vaikuta loppuun asti viritellyltä, sillä ainakaan maantieteellisissä hauissa relevanteimmat tulokset eivät vaikuta pääsevän kärkeen tai edes ensimmäiselle hakutulossivulle. Ensimmäiset tulokset ovat turhan usein joitakin matkailusivustojen hotellihuonekuvia.

Sivut tuntuvat kuitenkin latautuvan nopeasti ja kuvakkeita on miellyttävä selata. En ole varma, mutta näppituntumalta arvelisin, että kuvahauissa käyttäjät herkemmin tarkistavat pari seuraavaakin hakutulossivua kuin perinteisessä tekstihaussa. Ainakin Kaloogalla haettaessa se myös kannattaa.

Myöskään kuvien ilmoitettu lukumäärä ei aina pidä paikkansa. Kuvia on kohdesivulla usein enemmän kuin mitä Kalooga hakutulosten yhteydessä väittää.

Lisäksi ainakin minusta myös se on häiritsevää, että kuvasivut avautuvat oletuksena uuteen selaintabiin. Sen voi kuitenkin käydä muuttamassa asetussivulla kunhan vain hyväksyy Kaloogan keksin tallettamisen selaimensa muistiin.

WordPress-käyttäjiä saattaa kiinnostaa myös Kalooga-lisäosa, jolla voi liittää kuvahakutuloksia blogikirjoituksiinsa. Itse en tosin keksinyt sille ainakaan vielä käyttöä.

Kuvassa on Kaloogan logo.

3 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Niko Lipsanen 12.11.2009 klo 16.08:

  Kuvasivulinkkien avautumistapaa on näköjään muutettu. Nyt ne aukeavat samaan tapaan kehykseen kuin Googlen kuvahaussa. En pidä tuosta, minusta kohdesivut saisivat aueta sellaisenaan. Kaikki kyllä osaavat nykyään palata takaisin hakutuloksiin selaimen paluutoiminnolla.

  Tätä uutta toimintoa ei voi edes ottaa asetusten kautta pois käytöstä.

 2. Niko Lipsanen 10.12.2009 klo 22.26:

  Koko sinä aikana, minkä olen Kaloogan olemassaolosta ylipäänsä tiennyt, etusivun listaus suosituimmista hakutermeistä ei ole nähdäkseni muuttunut lainkaan:

  Obama african elephant airplanes blue bmw z4 castle choir clouds eclipse ferrari enzo horses monet mountains photo models renault stureplan sunset sverige van gogh yellow flowers

  Ei anna kovin dynaamista vaikutelmaa kyseisestä palvelusta.

 3. Niko Lipsanen 7.5.2010 klo 1.51:

  Googlen uusitussa haussa on nyt tämä sama toiminto, jonka ympärille koko Kalooga on rakennettu.

  Paitsi, että kuvasivustojen haku on nyt kätevästi Googlen tekstihaun yhteydessä, on se myös itsessään paremmin toteutettu Googlen kuin Kaloogan toimesta. Ainakin minua rasittaa Kaloogan tapa avata kohdesivut oman ikkunansa sisään. Googlekin tekee näin yksittäisiä kuvia haettaessa, mutta kuvasivustot se avaa reilusti omana itsenään.

  Kaloogan bisnesmallista taitaa jäädä jäljelle lähinnä se, että näyttävät tarjoavan hakuaan myös yhdistettynä suoraan webbisivuille (siis niin, että webbisivujen ylläpitäjä voi liittää sivuilleen härpäkkeen, joka näyttää automaattisia hakutuloksia Kaloogasta). Enpä tosin usko, että tuo idea kantaa kovin pitkälle. Näyttää tilanne vähän heikolta, jos eivät keksi jotakin radikaalisti uutta.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Kalooga hakee kuvia gallerioittain

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan