AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Uskontoa rekisterikilpiin?

11.11.2009 klo 9.12 | Niko Lipsanen

aiheet uskonto, yhteiskunta,

sijainnit yhdysvallat,

BBC kertoo, että Yhdysvalloissa tuomari Cameron Currie on estänyt Etelä-Carolinan osavaltiota laskemasta liikkeelle kristillisiä autojen rekisterikilpiä. Kilvissä olisi ollut ristin kuva ja teksti ”I Believe”.

Osavaltion varakuvernööri André Bauer kannatti kilven hyväksymistä. Hänen mukaansa on naurettavaa, ettei yli sadan olemassaolevan kilven joukossa ole yhtään kristillistä vaihtoehtoa.

Etelä-Carolinan osavaltion erikoiskilpisivusto oli tätä kirjoittaessani kaatunut. Liekö uutisen aikaansaaman liikenteen ansiota? Löysin kuitenkin kesäkuisen uutisen, jossa kerrottiin osavaltion suunnitelmista myöntää teemakilvet luonnonystäville, ympäristönsuojelijoille ja maanviljelijöille. Uutisessa myös mainittiin, että kilpiä on aiemmin myönnetty esimerkiksi amatööriradiolle ja jalkapallojoukkueelle.

Valtion ja kirkon pitää Yhdysvalloissa olla erillään. Eikö valtion ja amatööriradion tai valtion ja jalkapallojoukkueen sitten pidä? Sitä paitsi, eihän tuossa ollut kyse minkään tietyn kirkon projektista. Kilvet olisivat olleet saatavilla kenelle vain kirkkokuntaan katsomatta.

Mikäli oikein ymmärsin, oman teemakilven saaminen edellyttää Etelä-Carolinassa 4000 dollarin maksua ja 400 ennakkotilausta kilpiä haluavilta. Jos säännöt ovat kaikille samat, niin miksi uskovaiset kristityt eivät voi tilata erikoisteemoitettua kilpeä siinä missä muutkin ryhmät?

Ateisteille ja muille kristinuskon vastustajille ei tunnu riittävän, että kristityt olisivat ryhmänä samassa asemassa kuin muut yhteiskunnassa toimivat ryhmät. Heidän mielestään uskontoa ei saa ilmaista edes samoin pelisäännöin kuin kannatusta jalkapallojoukkueelle tai ympäristönsuojeluaatteelle.

Sen, että kristityt voisivat hakea ja saada teemakilven samoin ehdoin kuin mikä tahansa muu ryhmä ei pitäisi millään tavoin rikkoa valtion ja kirkon erottamista toisistaan. Kyse on ennemminkin sananvapausasiasta.

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Ville 13.3.2010 klo 18.28:

  Kirjoitit: ”Kilvet olisivat olleet saatavilla kenelle vain kirkkokuntaan katsomatta.”

  Luulenpa kyllä että juutalaiset, muslimit, hindut, skientologit ja mitä niitä kaikkia tuolla onkaan eivät olisi innostuneet ristin merkillä varustetusta kilvestä.

  Toisaalta, minusta olisivat voineet tehdä vaikka pelkän ”I Believe” ilman mitään logoa, niin sitähän olisi sitten voineet käyttää vaikka X-Files-fanit. Tai sitten olisivat voineet tehdä erillisen kilpivaihtoehdon kullekin kirkkokunnalle. Minusta ainakin on ihan oikein rahastaa ihmisiä uskonnonkin verukkeella, jos on niin turhamainen että se ”vanity platella” pitää osoittaa.

 2. Niko Lipsanen 14.3.2010 klo 21.14:

  Jos kilvillä voi siellä osoittaa tukea radioasemalla tai jalkapallojoukkueelle, niin miksei sitten myös uskonnolle? Vai olisiko pitänyt olla vain yksi yleinen ”I love sport” -kilpi, jonka kaikkien urheilulajien fanit olisivat voineet hankkia ilman, että viitattiin nimenomaan jalkapalloon tai etenkään johonkin yksittäiseen joukkueeseen?

  Juutalaiset, muslimit, hindut ym. voisivat sitten halutessaan hankkia omat kilpensä samoin ehdoin, jos sellaisia sattuisivat haluamaan.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2009 : Uskontoa rekisterikilpiin?

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan