AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Alan Lomaxin Haiti

28.2.2010 klo 7.24 | Niko Lipsanen

aiheet kulttuurit,

sijainnit haiti, karibia,

Haiti on viime aikoina ollut paljon esillä, kuten myös erilaiset tavat auttaa haitilaisia maanjäristyksen uhreja.

Musiikkitieteilijä ja folkloristi Alan Lomax vietti Haitilla neljä kuukautta 1930-luvun lopulla ja äänitti siellä noin 50 tuntia paikallista kansanmusiikkia. Ne jäivät kuitenkin silloin julkaisematta. Lomax riensi Haitin jälkeen jo uusiin projekteihin, eikä hän enää myöhemmin ollut tyytyväinen varhaisten Haiti-äänitystensä äänenlaatuun.

Lomax teki äänityksiä eri puolilla maailmaa. Minullakin on pari hänen CD-levyään, jotka sisältävät dominicalaista kansanmusiikkia ja itäkaribialaisia lastenlauluja 1950- ja 1960-luvuilta (ansaitsisivat varmaan oman merkintänsä tässä blogissa). Haiti-äänitykset ovat tulleet saataville kuitenkin vasta nyt, kun raidat on nykytekniikan avulla pystytty puhdistamaan ylimääräisestä kohinasta.

Levyjä on yhteensä kymmenen. Niiden mukana toimitetaan kaksi kirjaa (Lomaxin muistiinpanoja ja tietoa esitetystä musiikista) sekä kopio Haitin tuonaikaisesta turistikartasta, jota Lomax käytti matkallaan. Näin maantieteilijänä etenkin tuo kartta kuulostaa houkuttavalta, joskin pelkästään sen takia boksia ei kyllä kannata ostaa.

Mukana on myös videoaineistoa, jollaisesta voi katsoa näytteen Wall Street Journalin artikkelin kupeessa.

Jos haitilainen musiikki kiinnostaa, niin Lomaxin kokoelmaa myy Harte Recordings. Boksi näyttää olevan myynnissä myös Amazonilla. En ole kuitenkaan varma, meneekö sitäkin kautta ostettujen levyjen tuotosta osa haitilaisten hyväksi.

En tietenkään voi täysipainoisesti suositella sellaista tuotetta, josta minulla itselläni ei ole kokemusta. Yleisemmällä tasolla uskallan kuitenkin kehua niin karibialaista kansanmusiikkia kuin Lomaxin äänityksiäkin.

Maantieteilijän matkakuvat

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Alan Lomaxin Haiti

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan