AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Läskit pois, lukutaitoa Nepaliin

8.2.2010 klo 7.14 | Niko Lipsanen

aiheet kuulumiset, uskonto,

Niko juo Quenchiä

Kyllä minultakin varmaan muutama kilo ylimääräistä läskiä löytyy hyvän asian eteen. Tuntematon lahjoittaja on luvannut ostaa suomalaisten laihduttamaa ihraa 15 euron kilohintaan. Maksu menee Läskillä lukutaitoa Nepaliin -kampanjan hyväksi.

Laihduttaminen osuu sopivasti paastonaikaan, jolloin kiloja lähtee muutenkin pois. Lieneekö tämä pelkkä yhteensattuma vai harkittu asia? Lahjoittaja on halunnut nimenomaan seurakuntien hoitavan punnitukset, joten ehkä jotakin kristillistä taustaa löytyy. Voi olla, että kampanja on juuri siksi ajoitettu paastokauteen.

Ylimääräistä haastetta tosin tulee siitä, että loppupunnitukset ovat vasta toukokuussa. Paaston päättymisen jälkeen olisi siis pidettävä kilot kurissa vielä kuukauden ajan.

Voi tosin olla, että tuo jälkimmäinenkin seikka on harkittu asia. Lahjoittajalla lienee motiivina kohentaa kansanterveyttä, joten paastokulttuurin elvyttämisen ohella olisi tärkeä saada aikaan pysyviä tuloksia painonhallinnassa. Ei siis pidä aloittaa mässäilyä pääsiäisestä, vaan on pinnisteltävä muutama viikko eteenpäin. Saattaahan se vähän rajoittaakin, jos ajattelee jokaisen lisäkilon olevan pois nepalilaisten lukutaidosta.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa alkupunnitukset voi käydä tekemässä kirkkoherranvirastossa, joka sijaitsee väliaikaisesti osoitteessa Meritullintori 3 (2. krs), viraston aukioloaikoina (ma, ti ja to klo 9–16, ke klo 12–18, pe 9–14). Sunnuntaina 14.2. itsensä voi käydä punnituttamassa myös Vanhan kirkon klo 10 messun tai Agricolan kirkon klo 12 messun jälkeen kirkkokahvien yhteydessä.

Tarkempaa tietoa punnituksista on tuomikirkkoseurakunnan sivuilla julkaistussa uutisessa.

Kirkkoon kelpaa varmasti jatkossakin lihavana, vaikka jotkut ovat läskikampanjan myötä muuta epäilleetkin. Nyt on kuitenkin erinomainen tilaisuus yhdistää kristillinen paastoaminen, lähimmäisten auttaminen ja kansanterveys. Alkupunnitukset pitää tehdä helmikuun loppuun mennessä, joten kovin pitkäksi aikaa ei pidä jäädä asiaa pähkäilemään.

Loppupaino ei saisi alittaa määritelmällisen ihannepainon alarajaa, mutta se tuskin muodostunee ainakaan minun kohdallani miksikään ongelmaksi.

Kuvassa nautiskelen Quenchi-limonadia Pointe Baptisten rannalla Dominicalla. Vaimoni Mari otti kuvan 1.12.2007. Mahani ei ole kuvan ottamisen jälkeen ainakaan pienentynyt.

6 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Teknkik 12.2.2010 klo 21.39:

  Ensin suklaata, sitten läskit pois? :(

 2. Niko Lipsanen 13.2.2010 klo 4.51:

  Juu, ja seuraavaksi laskiaispullia.

 3. Niko Lipsanen 19.2.2010 klo 23.50:

  Kävin eilen punnituttamassa itseni kirkkoherranvirastossa. Vähän puolitiehen oli jätetty tämänkin homman toteutus.

  Päällystakki pyydettiin ottamaan pois, mutta kengätkin olisi voinut pitää jalassa vaa’alle mennessä (otin silti pois). Onko tuollaisella mittaustuloksella jotakin merkitystä? Vaikka kukaan ei laihduttaisi kiloakaan, niin johan painonvähennystä kertyy siitäkin, kun keväämmällä kampanjan osallistujat tulevat uuteen punnitukseen kevyemmässä vaatetuksessa.

  Ehkä tuon olisi voinut ratkaista siten, että ensimmäisestä laihdutetusta kilosta ei maksettaisi mitään, tai vaikka parista ensimmäisestä. Sillä tuo vaatteiden vaikutus olisi jäänyt pois eikä silti olisi tarvinnut riisua ihmisiä kirkkoherranvirastossa.

  Kukaan ei myöskään ollut kiinnostunut katsomaan vaa’asta, paljonko mittaustulos näytti. Ihan itse sai paperilappuun kirjoittaa sen painon, minkä parhaaksi katsoi. Useimmat varmaan kuitenkin kirjoittavat sen lukeman, mikä vaa’an näytössä lukee (pyöristettynä lähimpään tasakiloon).

 4. Niko Lipsanen 25.2.2010 klo 22.35:

  Iltalehti kertoo, että myös Paavo Väyrynen on lupautunut laihduttamaan Läskillä lukutaitoa Nepaliin -kampanjan hyväksi ainakin kolme kiloa.

 5. Niko Lipsanen 10.5.2010 klo 16.32:

  Kävin tänään loppupunnituksessa. Painoa oli lähtenyt pois jotakuinkin tasan 15 kiloa. Suurin osa siitä lähti paaston aikana, mutta muutama kilo myös sen jälkeen.

  15 kertaa 15 euroa tekee 225 euroa nepalilaisten lukutaidon hyväksi. Ei yhtään hassummin, vaikkeivät rahat omasta pussista menekään.

  Kiitokset tuntemattomalle lahjoittajalle hyvästä kampanjasta!

 6. Niko Lipsanen 14.6.2010 klo 15.56:

  Läskikampanjalla saatiin kerättyä noin puolitoista miljoonaa euroa (HS 14.6.10). Onhan se komea summa, mutta melko vaatimattomaksi tulos kuitenkin jäi. Tuonkin saavuttaminen vaati, että lahjoittaja tuplasi laihdutetusta kilosta maksetun summan 30 euroon.

  Minun läskeistäni lahjoittaja maksoi siis yhteensä 450 euroa.

  Yllättävää kyllä, paino on tuon jälkeen aika hyvin pysynyt, vaikka ruokavalio onkin palannut melko normaaliksi. Ei ole tainnut vielä tulla yhtään kiloa takaisin.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Läskit pois, lukutaitoa Nepaliin

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan