AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Google-haun uudet ominaisuudet

7.5.2010 klo 1.33 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Google-haku

Googlen hakutulossivu on uudistunut. Vasen sivupalkki, jota Google jo aiemminkin kokeili, on jäänyt pysyväksi. Myös Googlen logo on uusittu: värit ovat kirkkaammat ja varjostus poissa.

Uusi ulkonäkö on ainakin minun silmääni entistä selkeämpi ja tyylikkäämpi. Olennaisempaa kuitenkin on, että hakutulossivun päivitys toi mukanaan myös joukon uusia ominaisuuksia: mahdollisuuden rajata tuloksia aika-akselilla, sivujen esikatselukuvakkeet, kuvia sisältävien sivustojen haun ja muuta.

Yksi erikoisimmista uutuuksista on haettuun aiheeseen liittyviä muita hakulauseita tarjoileva ”Wonder Wheel” eli maailmanpyörä.

Mukana ovat tietysti myös vanhat rajaustoiminnot, jolla voi rajata haun vain suomalaisiin tai suomenkielisiin sivuihin (Google.fi-hakua käytettäessä).

Aikarajaus on kätevä erityisesti ajankohtaisia teemoja haettaessa. Valmiiden vaihtoehtojen ohella on mahdollista rajata tuloksia myös itse annetun aikavälin perusteella. Tällöin on mahdollista rajata myös toisin päin, ja jättää uusimmat tulokset hausta pois. Googlen ehdottamat perusvaihtoehdot ovat 24h, viikko, kuukausi ja vuosi, mutta ne voivat vaihdella haun mukaan erityisesti ajankohtaisissa aiheissa.

Sivujen esikatselukuvakkeet ovat varsin kätevä lisä hakutulosten selainnäkymään. Hakutulosten viereen saa halutessaan pienet kuvat, joista näkee, miltä kohdesivu näyttää. Onneksi eivät ole toteuttaneet tätä toimintoa samalla tavalla kuin WordPress.com-blogeissa, missä linkitettyjen kohdesivujen esikatselut näkyvät rasittavissa ponnahdusikkunoissa.

Kuvia sisältävien sivustojen haku on ehkä se toiminto, joka itseäni tässä uudistuksessa ilahduttaa eniten. Sen avulla saa kärkeen ne sivustot, joilla on kuvia, ja lisäksi näkee hakutuloksen alla muutaman esimerkin sivun kuvista. Googlen varsinaisesta kuvahausta tämä eroaa siten, että yksittäisten kuvien sijaan kohteena ovatkin kuvia esittävät sivustot.

Tämä uudistus tietää varmasti ikävää aikaisemmin kehumalleni Kalooga-kuvahakukoneelle – sen toimintaperiaate kun on jotakuinkin sama kuin tämä Google-haun uusi ominaisuus.

Wonder Wheel eli maailmanpyörä ehdottelee käyttäjälle aiheeseen liittyviä muita hakulauseita. Käyttöliittymältään se on erilainen kuin muut toiminnot. Nimensä mukaisesti se on pyörä, jonka keskellä näkyy haettu termi ja siitä eri suuntiin on ajatuskarttatyylisesti linkitetty muita hakuja, joiden Google uskoo liittyvän samaan teemaan. Jos sellaista klikkaa, saa uuden ympyrän, josta on linkitetty jälleen uusia ehdotuksia hakulauseiksi.

Google Wonder Wheel
Yllä esimerkki Googlen Wonder Wheel -toiminnosta. Olen ensin hakenut hakusanalla ”helsinki” ja sen jälkeen valinnut aiheeseen liittyvän haun ”helsinki nähtävyydet”.

Varsinaiset hakutulokset näkyvät Wonder Wheeliä käytettäessä ympyrähässäkän oikealla puolella. Toiminto vaatii varsin paljon tilaa, joten kovin pienellä ruudulla sitä tuskin kannattaa kokeilla.

En ole aivan varma tämän ratkaisun toimivuudesta. Luulenpa, että toiminto olisi ollut kätevämpi, jos ehdotukset pysyisivät sivupalkissa ja aukeaisivat sinne vaikkapa puumaisesti. Se olisi ollut googlemaisempaakin kuin tuollainen ylimääräisten hässäköiden käyttäminen.

Maailmanpyörä ei myöskään välttämättä kavenna hakua. Uudet haut voivat tuottaa enemmän tai vähemmän hakutuloksia kuin entinen. Itse olisin ehkä ennemmin kaivannut sivupalkkiin ehdotuksia tuloksien kavennuksista. Tämä tietysti onnistuu helposti itsekin, kun vaan kirjoittelee lisää hakusanoja hakukenttään. Pudotusvalikkoon aukeava Googlen ehdottelutoiminta auttaa haun tarkentamisessa. Silti olisin mielelläni nähnyt nuo kavennusehdotukset valmiina linkkeinä suoraan sivupalkissa.

Googlen ehdottelijasta huomasin muuten jo joitakin päiviä sitten, että Google.comin puolella se saattaa välillä tarjota sekaan myös mainoksia (ks. kuva alla). Googlen suomalaisilla sivuilla en sellaisia vielä saanut esiin, mutta eiköhän niitä vielä sielläkin nähdä.

Googlen mainosehdotus
Pizzamainos Googlen hakuehdotusten seassa.

Kaikki tässä esitellyt toiminnot eivät ole täysin uusia, vaan osa on jossakin muodossa ollut tarjolla ennenkin. Hakutulossivun uudistuksen myötä ne on nyt kuitenkin koottu kätevästi vasempaan sivupalkkiin. Kaikki toiminnot eivät myöskään ole käytössä kaikkien hakujen yhteydessä. Mitä erikoisempia hakuja hakee, sitä vähemmän lisätoimintoja Googlella on tarjolla.

Wonder Wheel vähän ihmetyttää, mutta muutoin tämä oli oikein kelpo uudistus. Google ei selvästikään tule vielä pitkään aikaan jäämään kilpailijoidensa jalkoihin hakutoimintojen kehittämisessä.

Päivitys: Englanninkielisellä puolella (Google.com) toimintoja on enemmän. Kirjoitin niistä lisää alle kommentteihin.

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Niko Lipsanen 7.5.2010 klo 10.50:

  Päivitin hieman haun aikarajauksesta kertovaa kappaletta kun huomasin, etteivät ne Googlen ehdottamat 24h, viikko, kuukausi ja vuosi olekaan mitenkään mekaanisia vaihtoehtoja. Ajankohtaisissa hauissa saattaa tulla muitakin vaihtoehtoja. Esimerkiksi kun hain ”rajavartijat lakko”, niin Google tarjosi haun aikarajaukseksi kolmea viikkoa.

 2. Niko Lipsanen 7.5.2010 klo 11.16:

  Google.com-haussa näyttää olevan enemmän rajausvaihtoehtoja kuin mitä Suomen Googlessa vielä toistaiseksi on saatavilla. Kun hain Helsinkiä siellä, niin Google muun muassa ehdotteli ”Something different” -otsikon alla hakuja ”copenhagen”, ”oslo”, ”stockholm”, ”paris” ja ”warsaw”.

  Vaihtoehtona oli tarjolla myös mielenkiintoinen Timeline-haku, jossa Google yrittää kartoittaa Helsingin historiaa – ihan kohtuullisen hyvin siinä onnistuenkin. Aikajanaa klikkailemalla voi tarkentaa hakua johonkin haluamaansa ajanjaksoon, kuten 1800-luvun jälkipuoliskoon. Sen jälkeen voi tarkentaa viiden vuoden jaksoihin ja edelleen hakea vuosi kerrallaan.

  Timeline-aikajanan ohella on myös muita vaihtoehtoja. Google esimerkiksi kysyy, haluaisinko hakutuloksiin enemmän vai vähemmän kaupallisia ostossivustoja (”shopping sites”).

  Tarjolla on myös alueellinen haku (”Nearby”) ja mahdollisuus antaa oma haluamansa sijainti (”Custom location”). Kokeilin jälkimmäisen yhteydessä antaa sijainniksi ”Taivassalo”, ja se toimikin siinä määrin, että ensimmäinen hakutulos käsitteli Taivassalossa sijaitsevaa Helsingin kylää. Sen jälkeen tulokset kuitenkin liittyivät pääkaupunkiimme, mitä tarjoilivat myös yläreunan karttanäkymä ja kuvatulokset.

  Nearby-aluetta kustomoidun sijainnin ympärillä voi laajentaa. Taivassalon tapauksessa tarjolla olivat ”City”, ”Region” ja ”State”.

  Englanninkielisellä puolella myös aiheeseen liittyvät haut (”Related searches”) ovat tarjolla normaalina tekstinäkin vaihtoehtona Wonder Wheel -toiminnolle.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Google-haun uudet ominaisuudet

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan