AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Ahvenanmaalla matkailemisesta

13.6.2010 klo 3.10 | Niko Lipsanen

aiheet matkat,

sijainnit ahvenanmaa,

Visit Åland -bussimainos

Matkakuvat: Ahvenanmaa ja Uppsala 2010

Ahvenanmaa on nyt alkukesästä kovasti mainostanut itseään matkailukohteena. En ole kuitenkaan mainonnan uhri, vaan päätin matkustaa sinne jo ennen kuin näin noita mainoksia. Aikaisemmin en ole Ahvenanmaalla käynyt.

Varsinaisena kohteenani on itse asiassa Uppsala, missä sielläkään en ole ennen käynyt. Sinne pääsee kuitenkin helposti Ahvenanmaan kautta, ja matkalla on hyvä tilaisuus kierrellä vähän sielläkin. Menomatkan teen yksinäni, paluusuuntaan matkustan Marin ja yhden hänen ystävänsä kanssa. Ahvenanmaalle jää kumpaankin suuntaan aikaa noin päivän verran.

Näkemisen arvoisia kohteita Ahvenanmaalla lienevät ainakin vanhat kivikirkot. Maarianhaminan ja Eckerön satamien väliin jäävät Hammarlandin ja Eckerön kirkot, joten niissä varmaan ainakin käyn. Jomalan kirkko lähellä Maarianhaminaa lienee myös vierailemisen arvoinen, sillä onhan se mahdollisesti Suomen vanhin kirkko.

Olisi siellä sitten pari rauniolinnaakin, Kastelholma ja Bomarsund. Saa nähdä, ehtisikö myös niissä vierailemaan. Saaristosta löytyisi lisääkin mielenkiintoisia kohteita, mutta nyt on tarkoitus pysytellä lähinnä pääsaarella.

Olen kuullut, että saaristolaiset olisivat erityisen innokkaita matkailijoiden rahojen perään. Onkohan pääsaarella samanlainen meininki? Ainakin, kun luin saaristolauttojen aikatauluja, niin hinnoittelusta jäi varsin raadollinen kuva. Henkilöautolla reissu mantereelta Ahvenanmaalle maksaisi 150 euroa, asuntovaunun kanssa tai asuntoautolla peräti 500 euroa. Tuollainen kuulostaa jo pahasti rahastukselta.

Halvemmalla tosin pääsee, jos yöpyy matkalla, ja jatkolautalle pääsee ilmaiseksi, jos on esittää kuitti kolmelta maksetulta yöpymiseltä saaristokunnassa. Ja henkilömaksuja ei sentään ole, joten hinnat koskevat vain ajoneuvojen kanssa matkustavia.

Tuo ei valitettavasti ole ainoa esimerkki. Kun hain tietoa Ahvenanmaan vaellusreiteistä, päädyin Vaellusnetin keskusteluun, jossa kerrottiin muun muassa luontoon leiriytymisen mahdottomuudesta. Ahvenanmaalla ei ole samanlaisia jokamiehenoikeuksia kuin mantereella. Tämäkin haiskahtaa kovasti lähinnä paikallisen matkailuelinkeinon pönkittämiseltä.

Nämä esimerkit eivät sinänsä koske minua. En matkusta autolla enkä käytä saaristolauttoja. Tarkoituksenani ei ole leiriytyä (tai edes yöpyä) Ahvenanmaalla. Siitä huolimatta tuollainen kynimismentaliteetti häiritsee. Siitä jää sellainen kuva, että matkailijaa yritetään rokottaa kaikesta mahdollisesta ja mahdottomasta.

Pitääköhän tuonne ottaa omat eväätkin mukaan? Jos ei muuten, niin ehkä jotakin aamupalaa. Laiva saapuu Maarianhaminaan kuitenkin jo puoli viiden aikaan, joten kovin paljon palveluja ei liene silloin auki. Åland-esitteessä tosin kuvaillaan Maarianhaminaa ”taskukokoiseksi viihdemetropoliksi”, jollaisen varmaan voisi kuvitella sykkivän vuorokauden ympäri, mutta valitettavasti vain heinäkuussa. Minä olen kuitenkin menossa sinne jo kesäkuun puolella.

Maantieteilijää nyrsii sekin, ettei Visit Åland -sivuston esitesivuilla ole ladattavissa eikä tilattavissakaan kunnollista karttaa. Varmaan haluavat, että sellainenkin pitää ostaa erikseen. Yleisesitteessä on aukeamakartta, mutta se ei ole kovin kummoinen. Useimmat muut länsimaiset matkailualueet tarjoavat matkailijoille huomattavasti parempia karttoja.

Esitteiden tilaussivulla on erikoinen ratkaisu: pudotusvalikossa maiden nimet ovat suomeksi, mutta ne on aakkostettu ilmeisesti englanniksi. Suomi löytyi siis Fidžin ja Ranskan välistä. Suomenkielisillä sivuilla nyt varmaan kuitenkin käy pääasiassa suomalaisia, joten ehkä Suomen olisi voinut nostaa vähän selkeämmin esiin (ja vaikka Ruotsinkin, asuuhan sielläkin suomalaisia). Ainakaan ei pitäisi aakkostaa nimiä eri kielellä kuin millä ne on kirjoitettu.

Tuo nyt ei kuitenkaan varmaan ollut suoranaista kiusantekoa, sillä vastaavia virheitähän on kaikenlaisissa verkkopalveluissa vaikka kuinka paljon.

Myöskään Eckerön ja Grisslehamnin välillä liikennöivän Eckerölinjen-varustamon sivut eivät ansaitse kiitosta. Suomeksi ja englanniksi löytyy jotakin mainosluonteista esittelyä, mutta kaikki vähänkään olennaisempi tieto on vain ruotsiksi, ja silloinkin sekavasti. Mikäli ymmärsin oikein, niin sivuilta löytyvän (ruotsinkielisen) tilausjärjestelmän avulla voi kyllä ostaa laivamatkan. Jos kuitenkin haluaa laiva-bussiyhdistelmän Uppsalaan asti, niin silloin lippu pitää hankkia lipputiskiltä tai bussikuskilta. Onko tuollaisessa nyt sitten jotain järkeä?

Eckerölinjenin hinnat vaikuttavat kuitenkin sen verran edullisilta, että ainakaan niistä ei jää rahastuksen makua suuhun. Kaikki ei ole kallista Ahvenanmaallakaan.

Yleensä matkailusivustoja lukiessa kohteena oleva alue alkaa kiinnostaa enemmän. Ahvenanmaan tapauksessa kävi täysin päinvastoin. Olen minä silti sinne menossa. Yritän karistaa ennakkoluuloni ja antaa ahvenanmaalaisille tilaisuuden yllättää minut myönteisesti.

Kuvassa on Ahvenanmaan matkailumainos helsinkiläisen bussin kyljessä. Otin kuvan 9.6.2010.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Niko Lipsanen 16.6.2010 klo 14.11:

    Kyselin kirkkojen aukioloista Visit Åland -sivuston englanninkielisellä ruotsiksi nimetyllä ”Min Ö” -foorumilla. Sieltä sain vastauksen nopeasti ja asiantuntevasti. Jatkokysymykseeni ei ole vielä vastattu, mutta joka tapauksessa hyvän oloinen palvelu.

    Jos on menossa Ahvenanmaalle, kannattaa selvästikin mennä Min Ööhön ja kysellä sieltä, mitä haluaa tietää.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Ahvenanmaalla matkailemisesta

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan