AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Pikku prinssi ja maantieteilijä

29.6.2010 klo 18.59 | Niko Lipsanen

aiheet paikat,

Pikku Prinssi Google

Tänään on kulunut 110 vuotta lentäjäkirjailija Antoine de Saint-Exupéryn syntymästä. En olisi tosin asiaa mitenkään havainnut, jos Google ei olisi sen kunniaksi muuttanut logoaan Pikku prinssi -teemaiseksi.

Pikku Prinssi (Le Petit Prince, 1943) on Saint-Exupéryn tunnetuin teos, ja on se itsellänikin hyllyssä (monien muiden ranskaa opiskelleiden tavoin tietysti alkukielellä). Maantieteilijän kannalta mielenkiintoista on myös se, että matkatessaan tähdeltä toiselle hän tapaa – ainoana tiedeyhteisön edustajana – myös maantieteilijän.

Se, mitä maantieteilijä kertoo Pikku prinssille maantieteestä, särähtää kuitenkin maantieteilijän korvaan:

Les géographies, dit le géographe, sont les livres les plus sérieux de tous les livres. Elles ne se démodent jamais. Il est très rare qu’une montagne change de place. Il est très rare qu’un océan se vide de son eau. Nous écrivons des choses éternelles.

Maantieteen kirjat eivät vanhene koskaan, sillä niissä kirjoitetaan ikuisista asioista (maantieteilijän mukaan on kovin harvinaista, että vuori vaihtaisi paikkaa tai, että valtameri tyhjentyisi vedestä).

Näinhän asia ei tietystikään ole. Jokainen, joka on lukenut vaikkapa vanhoja maantiedon koulukirjoja tietää, että niiden sisältö vanhenee varsin nopeasti.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että Saint-Exupéry olisi tuntenut maantiedettä. Itse asiassa, ainakin maantieteilijä Edmunds V. Bunksen mukaan, hän oli varsin hyvin perillä aikansa maantieteestä. Kyseessä oli ennemminkin kritiikki tuonaikaista maantiedettä kohtaan.

Lennolla Ranskasta Casablancaan Saint-Exupéryn piti tehdä useampiakin välilaskuja Espanjaan. Vaikka kartanpiirtäjien mielestä Ebro-joki saattaisikin olla tärkeä, niin hänelle oja pellolla, jolle hän oli aikeissa laskeutua, oli tärkeämpi. Ja vaikka kartalla niitty olisikin tyhjä, niin tosiasiassa siellä saattoi olla vaikka lampaita.

Lentäjän näkökulmasta karttoihin oli siis merkitty vääriä, ”ikuisia” asioita, vaikka muuttuvan maailman ilmiöt olisivat olleet paljon tärkeämpiä. Tämän vuoksi Saint-Exupéry laittoi maantieteilijän puhumaan niin omituisia, kun Pikku prinssi vieraili hänen tähdellään.

Maantieteessä voidaan periaatteessa tarkastella mitä vain ilmiötä, joka sijaitsee jossakin. Kädenvääntö siitä, mitä maantieteessä pitäisi tutkia, on kuitenkin ollut jatkuvaa. Välillä painotetaan maantieteellistä mallintamista ja erilaisten aluejärjestelmien tutkimista, välillä taas kohdistetaan katse yksittäisiin paikkoihin ja niiden erityislaatuisuuteen.

Ei Saint-Exupéry silti halveksunut tieteellisempääkään maantiedettä. Vaikka appelsiinipuut, joita on varottava laskeuduttaessam saattavat tuntua korkeammilta kuin Sierra Nevada, niin eivät vuorten ja valtamerten sijainnit silti ole tarpeetonta tietoa lentäjällekään. Tai jos puhutaan tieteestä laajemmin, niin lienee länsimaisen tieteen ansiota, että hänellä ylipäänsä oli jonkinlainen lentävä laite allaan.

Maantieteessä ei kuitenkaan koskaan päästä yli siitä, että Maan pinta, jota maantieteilijät noin pääsääntöisesti tutkivat, koostuu paikoista, joilla on erilaisia ominaisuuksia ja merkityksiä. Siksi tarvitaan paitsi yleisiä teemoja mallintavaa, myös paikkojen omalaatuisuutta tutkivaa maantiedettä.

Bunkse sanoo asian hieman koukeroisesti vaatimalla, että humanististen maantieteilijöiden tehtävä on ilmaista, säilyttää ja jalostaa näkymättömiä siteitä, jotka yhden asian toiseen tietyllä tavalla ja tietyssä paikassa.

Sivusin samaa teemaa aikaisemmin tässä blogissa kirjoittaessani paikkojen mielenkiintoisuudesta. Tämän kirjoituksen sisällön olen keskeisiltä osiltaan julkaissut aikaisemmin maantieteen opiskelijoiden Mantu-lehden numerossa 4/1998 (tähän blogikirjoitukseen muotoilin tekstin uusiksi).

Viittaamani Bunksen artikkeli on julkaistu otsikolla ”Saint-Exupéry’s Geography Lesson” Annals of the Association of American Geographers -lehden numerossa 80: 1 (1990). Bunksen viittaamat kohdat Saint-Exupéryn lennoilta ovat peräisin tämän romaanista ”Yölento” (Vol de nuit, 1931).

Kuvassa on Googlen Pikku prinssi -aiheinen logo 29.6.2010.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Pikku prinssi ja maantieteilijä

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan