AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Laajakaista: Welho versus Sonera

7.7.2010 klo 4.48 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Soneran ja Welhon logot

Minulla oli aikaisemmin vuosia Welhon laajakaista. Keväällä vaihdoimme kuitenkin Soneran asiakkaiksi. Syynä ei kuitenkaan ollut mikään erityinen tyytymättömyys Welhon palveluita kohtaan, vaan se, että Sonera teki paremman tarjouksen.

Taustalla vaikutti toki myös se, että Sonerasta jäi myönteinen mielikuva jo toissa syksynä rivakasti edenneen kaapelityömaan ansiosta. Verrattuna muihin tällä kadulla kokemiini työmaihin homma sujui todella hienosti.

Soneran laajakaista on nyt ollut meillä käytössä noin kuukauden. Olen ollut pääosin palveluun tyytyväinen. Vertailen tässä artikkelissa Welhon ja Soneran laajakaistapalveluita kokemuksieni perusteella.

Osiot: Hinta Nopeus Asennus Modeemi Asiakaspalvelu Yhteenveto

Hinta. Tärkein syy laajakaistaliittymän vaihtamiseen oli hinta. Sonera tarjous 10 megan nettiyhteydestä oli, että ensimmäinen vuosi maksaa kympin kuussa. Toisena vuonna kuukausimaksu nousee 20 euroon. Liittymään on sitouduttava tämän kahden vuoden ajaksi (jos muuttaa alueelle, johon liittymää ei ole saatavilla, niin sitten tilauksen voi perua). Welholta meillä oli ollut käytössä kahden ja viiden megan yhteyksiä, ja hinta oli korkeampi. Saimme siis enemmän nopeutta halvemmalla hinnalla.

Welhokin on uusinut nopeuksiaan – hitain liittymä on nykyään tuon 10 megaa. Vanhoille asiakkaille nopeuksia ei kuitenkaan nostettu automaattisesti, vaan asiasta piti erikseen sopia. Tämä helpotti siirtymistä, koska Welholla pysyminenkin olisi vaatinut sopimuksen neuvottelemista uusiksi. Silloin ei ole iso kynnys vaihtaa samantien yhtiötäkin.

Irtisanoin Welhon vasta kun Soneran liittymä oli jo asennettu. Jos olisin ottanut yhteyttä aiemmin, olisivat he varmaankin tehneet vastatarjouksen. Uuden liittymän asentanut asentaja kertoi, että ovat kuulemma tarjonneet vastaavaa liittymää samoin ehdoin kuin Sonerakin. Tosin kyseessä lienee 10 megan Welho S -liittymä, joka ei ole sisällöltään aivan vastaava Soneran tarjouksen kanssa.

En tiedä, kuinka kauan tarjous on vielä voimassa. Aikaisemmin Sonera mainosti sitä sivuillaan isommin. Nyt siellä tarjotaan ensisijaisesti kalliimpaa 24 megabitin liittymää. Tämä halvempikin tarjous löytyy edelleen, mutta vaatii oikealle sivulle päätymistä.

Nopeus. Jos tätä Soneran tarjousliittymää (Laajakaista Extra) vertaa 10 megan Welho S -liittymään, niin merkittävin ero on paluusuunnan nopeus. Welholla paluusuunta, eli siirto koneelta verkkoon päin, toimii vaivaisen yhden megan nopeudella. Soneralla paluunopeus on sentään kaksi megaa. Tämä on mielestäni oleellinen ero, joka olisi varmaan kallistanut valinnan Soneran puolelle siinäkin tapauksessa, että Welho olisi tarjonnut S-liittymäänsä samaan hintaan.

Luvattu nopeus vaikuttaisi toteutuvan myös käytännössä, jopa ylikin. Nopeustesti antoi juuri tulokseksi 11,03 Mt/s, ja paluusuuntaan 1,99 Mt/s. Olen testannut nopeuden useamman kerran, ja se on aina ollut aivan 10 megabitin tuntumassa ja nyt toistamiseen vähän ylikin. Myös paluusuunnan nopeus on pitänyt hyvin paikkansa.

Testasin aikaisemmin välillä Welhonkin nopeuksia, ja varsin hyvin nekin toteutuivat. Luvatun nopeuden yli en kuitenkaan muista Welholla koskaan päässeeni.

Asennus. Laajakaistaliittymän asennuksessa Welho on vahvoilla. Liittymä avattiin heti tilattaessa, ja kun modeemin kytki kotona linjaan, se toimi samantien.

Soneralla asennus piti erikseen sopia ja olla kotona paikalla asentajan tullessa. Ensimmäisellä yrittämällä asentaja ei edes tullut, vaan minun piti soittaa perään. Oli kuulemma jäänyt koko tilaus matkalla jonnekin matkan varrelle, vaikka tiedot kyllä löytyivät. Sovittiin siis uusi päivämäärä. Modeemi tuli postissa, ja sovittuna päivänä asentajakin (tosin yli tunnin ilmoitetusta aikaikkunasta myöhässä).

Kun asentaja sitten tuli, opastin hänet taloyhtiön kellariin, missä hän teki tarvittavat asennustoimenpiteet. Siihen ei kauan mennyt, ja sen jälkeen testasimme vielä asunnossa, että yhteys toimi. Ja toimihan se. Asentaja oli mukava ja puhelias heppu, joten aikatauluongelmista huolimatta hommasta jäi lopulta varsin hyvä mieli.

Kannatti kuitenkin lukea tilausvahvistuksen liitteenä lähetetyt toimitusehdot. Niissä, tarkemmin kohdassa 4.3, sanotaan:

Mikäli viestintäpalvelun toimitus on viivästynyt, asiakkaalla on oikeus vakiokorvaukseen. Vakiokorvauksen määrä on 15 euroa kultakin alkavalta viivästysviikolta, kuitenkin yhteensä enintään 120 euroa.

Kyselin tämän perään, kun sovin uutta toimitusaikaa liittymälle ensimmäisen yrityksen epäonnistuttua. Lupasivat hyvittää tuon 15 euroa, mikä tarkoittanee sitä, että ensimmäiset puolitoista kuukautta saa surffailla ilmaiseksi. Oma-aloitteisesti eivät kuitenkaan tarjonneet, vaan tuota piti osata itse vaatia.

Modeemi. Soneran liittymän mukana toimitettiin Telewell TW-EA510 ADSL -modeemireititin. Siinä on liittymät neljälle eri ethernet-piuhalle (kaksi palomuurin takana, kaksi sillattua) sekä langaton WLAN-yhteys. Welhon liittymän mukana tulleessa Thomson TCW710 WLAN-modeemissa ei ollut kuin yksi ethernet-paikka. Eipä tosin ole ollut useammalle tarvettakaan, kun on se langatonkin yhteys.

Jos itse liittymän asennus sujui Welholla helpommin, niin modeemin asetuksissa Sonera veti pidemmän korren. Welhon modeemin asetuksiin ei päässyt käsiksi kuin Internet Explorer -selaimella, joten voidakseni ylipäänsä muuttaa niitä oli minun lainattava läppäri, johon oli asennettu Windows. Soneran modeemin asennus toimi oikein hyvin Ubuntun ja Operan yhdistelmällä, ja vaikutti muutenkin selkeämmältä hahmottaa.

Siitä, kun Welhon WLAN-modeemin hankimme, on kuitenkin jo melkein kolme vuotta (sitä ennen meillä oli lankamodeemi). Onhan se mahdollista, että sielläkin on modeemin asennuskäyttöliittymää sen jälkeen paranneltu.

Soneran toimittama modeemi kuitenkin käynnistyy hitaammin kuin Welhon. Minulla on tietokone ja modeemi saman katkaisimellisen jatkojohdon perässä. Kun laitan virran ja käynnistän koneen, on nettiyhteyden muodostumista yleensä odotettava vielä hetki. Joskus pitää verkkoyhteyskuvakkeesta sammuttaa ja käynnistää yhteys, että sen saa ylipäänsä toimimaan.

Welhon yhteys toimi tässä suhteessa luotettavammin, ja vaikka modeemi ei aina ehtinytkään Ubuntun nopean käynnistymisen vauhtiin, niin nopeammin linja kuitenkin avautui kuin Soneralla (tosin ei se Sonerankaan kanssa ole kiinni kuin sekunneista).

Vertailua tosin vaikeuttaa se, että Soneran modeemi on minulla kytketty koneeseen ethernet-piuhalla, kun taas Welhoa käytin pöytäkoneeltakin langattomasti. Kokeilin testin vuoksi myös Soneraa langattomasti, mutta se ei avautunut yhtään sen nopeammin.

Kännykällä (Nokia E71) selatessani minulla on välillä ongelmia tavoittaa Soneran modeemin WLAN-signaalia. Vaikka se useimmiten löytyykin ongelmitta, niin välillä täytyy hakea useampaan kertaan tai jopa vaihtaa paikkaa, jotta signaali löytyy. Welhon kanssa tällaista ongelmaa ei esiintynyt. On tosin mahdollista, että ero johtuu modeemien eri sijoituspaikoista asunnossa (Soneran modeemi on tasolla seinän vieressä, Welhon modeemi oli ylhäällä lähes katonrajassa).

Asiakaspalvelu. Olen soittanut Soneran puhelinpalveluun vain kerran. Silloin minun ei tarvinnut jonottaa lainkaan, vaan puheluun vastattiin heti. Yhden puhelun perusteella on kuitenkin mahdotonta sanoa, kuinka edustava tämä kokemus oli.

Welhonkin puhelinpalvelu oli muistaakseni yleensä aika ripeä. Odotteluaika taisi olla usein jossakin kymmenen minuutin tienoilla, mikä lienee kohtuullista nykyaikana. Ei minun tosin sinnekään kovin usein tarvinnut soitella. Nettiyhteys toimi hyvin, joten ei ollut asiaa soitella.

Welhon laskutuksessa oli se mukava puoli, että jos laskun unohti maksaa (kuten joskus pääsi käymään), niin ensimmäisen muistutuksen sai kaupan päälle ilman lisämaksuja. Unohduksesta ei siis rankaistu.

Soneran lasku tulee ilmeisesti sähköisenä, mikä onkin oikein hyvä asia. Sähköinen lasku ei katoakaan yhtä helposti kuin paperinen, jollaiset tulee tökättyä milloin mihinkin. En tiedä, olisiko laskun Welholtakin saanut halutessaan sähköisenä, sillä en tullut koskaan kysyneeksi. Soneralta ei ole vielä yhtään laskua tullut, joten tämän enempää en heidän laskutuksestaan osaa sanoa.

Yhteenveto. Welho päihittää Soneran liittymän asennuksen helppoudessa ja nopeudessa sekä WLAN-modeemin signaalin tavoitettavuudessa. Sonera taas päihittää Welhon laajakaistan paluusuunnan nopeudessa ja WLAN-asetusten käytettävyydessä. Myös hinnaltaan Soneran tarjous on parempi, mutta ilmeisesti samanhintaisen tarjouksen olisi saanut tingattua myös Welholta.

Erot ovat loppujen lopuksi aika pieniä, mutta ainakin toistaiseksi vaikuttaa siltä, että olen tyytyväinen liittymän vaihtoon. Jos mieli muuttuu, niin kerron siitä täällä blogissa.

Kuvassa ovat Soneran ja Welhon logot.

11 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. manni 7.7.2010 klo 19.45:

  On mielestäni epäolennaista, että liittymän mukana toimitettavat halvat modeemit / langattomat tukiaasemat saavat näin paljon pisteitä vertailussa. Jos kuluttaja ei ole moisiin laitteisiin tyytyväinen, muutamalla kympillä saa parempaa. Jos taas nettiyhteys toimii välttävästi, kuluttaja on ongelmissa määräaikaisen sopimuksen kanssa.

 2. Niko Lipsanen 7.7.2010 klo 21.07:

  Se on tietysti totta, että paremman modeemin saa ostamalla. Koska valtaosa käyttäjistä todennäköisesti kuitenkin käyttää sitä, minkä liittymän mukana saa, niin sen arvioiminen on kuitenkin minusta olennainen osa kokonaiskuvaa.

  Pisteitähän tässä ei sinänsä jaeltu, joten jokainen voi painottaa eri osa-alueet haluamallaan tavalla.

 3. manni 7.7.2010 klo 22.14:

  Mukana tulevissa modeemeissa on sekin pointti, että mallit ja valmistajat vaihtuvat sen mukaan mitä saa halvimmalla tai mitä yleensäkin on saatavilla helposti. Ottamalla operaattorin x kaistan puoli vuotta ennen tai jälkeen voi saada eri verkkolaitteen. Eli ei ollenkaan vertailukelpoisia operaattorien kesken.

 4. Niko Lipsanen 29.7.2010 klo 4.06:

  Nyt on viime päivinä vähän Soneran laajakaista pätkinyt. Sellaisia lyhyitä katkoksia, ettei ensimmäisellä klikkauksella suostu sivua lataamaan, on ollut turhan paljon. Uudelleenpäivityksellä tai -klikkauksella sivun saa yleensä auki, mutta on tällainen turhauttavaa. Vastaavaa ei esiintynyt Welhon kanssa.

 5. Tude 21.10.2010 klo 20.35:

  Tuossahan tarjouksessa tulee myös Spottify Premium mukana Tietääkseni. Enkä nyt oikein tajua että tuleeko tuo Spottify siihen 1kk ilmaisksi nomrmaalisti 10e/kk ja sen 1kk jälkeen pitääkö siitä maksaa tuo 10e/kk vai saako sen lopetettua onko siis tuo Spotify tarjouksessa mukana vain sen takia että sitä saa kokeilla?

 6. Niko Lipsanen 25.10.2010 klo 5.32:

  Tarjoukset vaihtelevat, enkä ole tietoinen, mitä nykyisin tulee mukaan. Minulle ei Spotify Premiumeja tarjottu.

 7. 2M netti 14.6.2016 klo 18.10:

  Minulla on varmaan Suomen yksi hitaimmista neteistä, DNA:n 2M/2M. Jaan puhelimesta Chromebookiin enkä osaa kaivata nopeampaa. Toimii YouTUbe HD 720P -laadulla ja musiikki soi paraikaa verkosta 320 kbps -laadulla. Maksan 9.90 euroa kuukaudessa ja puhe/viestit käytön mukaan. En tarvitse nopeampaa. Todellista säästöä kun sanoin irti 40 euron 100M/10M-kaapelilaajakaistan. Tajusin, että pelkkä läppäri yksinasuvan kodissa ei moisia nopeuksia tarvitse. Olen kyllä huono asiakas DNA:lle, koska tiedonsiirtoa on 3G-verkossa 110 Gt kuukausittain ja puhetta viesteineen en paljoa käytä – netistä hoidan nuo mahdollisuuksien mukaan.

  Kaapelilaajakaistassa oli lisäksi yhteysongelmia, joita ei tuossa mobiilissa esiinny lainkaan. Todella tyytyväinen ja ennen kaikkea kun puhelin laturissa, niin ei akunkaan kanssa ongelmia.

 8. Sonera 20.6.2016 klo 11.38:

  Meillä oli, ja nimenomaan oli, Soneran ADSL 8M/1M. Sinänsä toimi hyvin eikä nopeampaa saanut. Sonera lähestyi viime vuonna kirjeellä, jossa sanottiin laajakaistan lakkautettavan ja tulee tilalle Kodin Netti 21M/21M joka oli 4G-tekniikalla. Sanoin suoraan, etten vaihda moiseen, laajakaista päättyi. Otin tilalle DNA:n 2M/2M puheliittymän numeronsiirrolla minäkin ja nyt surffailen kympillä kuussa minäkin.

  En tajua miten Sonera voi mainostaa Kodin nettinä 4G-laajakaistaa ja myydä sitä 24.90 € kk, kun saman kortin saa halutessaan 14.90 € kk Soneralta. Periaatteestakin lähti Soneran puheliittymä vaihtoon tuohon dna:han viime vuonna, juurikin tuohon 2M:ään.

  Ei taida dna enää myydä, onkohan ollut liian halpa ja liian suosittu??

 9. 2M netti 22.6.2016 klo 20.37:

  Halpa se on todellakin, ajattele kun nykyään ollaan kaikki netissä, musiikki, videot ja ihan kaikki valuu puhelimen kautta. Paljon dataa. En ihmettele miksei 2M-nettejä enää operaattoreilla ole… Kapasiteettia pitää laittaa lisää, mutta suurimmalle osalle riittää 10 euron perusnetti rajattomana. Itse onnenpekka olen, kun sain hankittua tuon 2M-liittymän. Nimittäin viikko sen jälkeen liittymä hävisi myynnistä!! Olen minäkin huono asiakas DNA:lle, koska ainoana nettinä mukana ja kotona – tietoa siirtyy valtavasti. Minulla oli sama tilanne, että ADSL:n tilalle saa vaan 4G:tä, mutten sitä ole koskaan käyttänytkään – oli kaapelimodeemi ennen. Welhosta ei mitään tietoa, näkyy olevan 4G-saatavuus heiltä. Jos sama 4G mitä DNA myy, niin signaali ei ollut kovin voimakas ja vaihteli kovasti. 3G paljon kuuluisampi täällä. Tai siis kuuluvampi :)

 10. Jyri 24.7.2016 klo 21.07:

  Minulla on ollut aina mobiililaajakaista Saunalahdelta vuodesta 2011. Myös puheliittymä erikseen. Jossain vaiheessa halusin sitten kokeilla Elisa Viihdettä ja solmin määräaikaisen kahden vuoden sopimuksen. Se kesti loppuvuodesta 2013 loppuvuoteen 2015. Pitkä oli matka ja nopeutta kyllä tuli kaapelimodeemissa 100 megan edestä, mutta modeemia sai jatkuvasti resetoida, se hukkasi taajuudet ja uudelleenmääritys kesti välillä tuntejakin.

  Sopimus laitettiin sitten purkuun ja aloin huomata tosiasian, että puhelimessa on jo netti. Saunalahden 3G on kuitenkin kotikulmilla jatkanut hidastumistaan ja lopulta Elisan ratkaisu oli tarjota 1 Mbit/s yleispalveluliittymää puhelimeen. No sitä jaksoikin käyttää muutaman kuukauden kohdatessa uusia ongelmia – verkkoruuhkan takia milloin netti katkeaa minuuteiksi, milloin dataa ei muuten vain kulje… Sonera ei myy tänne ADSL-liittymiä enää.

  Liittymä lähti DNA:lle, onpa muuten paljon 2M-käyttäjiä valmiina ketjussa? Itse jatkan samaa laulua, vaihdoin 2M-liittymään. Eilen tilasin kuitenkin päivityksen 21M-maksiminopeuteen. Muutaman kuukauden aikana tuli täysin selväksi, että DNA 3G ei pätki tai katoa eikä sitä vaivaa iltaruuhkan nopeusvaihtelut, kuten megabitin Saunalahtea. Lisäksi puhelimen akku kestää nyt kymmenen tuntia suoratoistoa ja Elisan kanssa piti kantaa virtalähdettä mukana.

  No tuo päivitys ei paremmin olisi voinut mennäkään. Tilauksesta vartin jälkeen uusi liittymä oli jo käytössä ja tuli sellaiset 12 megaa mittariin sisään ja 5 megaa ulos ja ihan kellosta riippumatta pienellä parin megan heittelyllä sinne tänne. En näe mitään järkeä maksaa Elisalle huonosti toimivasta kaapelimodeemista 40 eur kk, jos saan 14 eurolla DNA:lta netin joka toimii kuin rasvattu. Oli se nyt vaikka 3G, mutta jos toimii, käytän sitä.

  Sonera ei tosiaan tänne ADSL:ää enää myy ja tarjoaa 4G Kodin Nettiä, vaikka olen kysellyt ja selitellyt kaapelimodeemin huonoa toimivuutta, joten 3G:llä on näköjään mentävä. Onneksi toimii hyvin. Moni muukin taloyhtiössä vaihtanut mokkulanettiin, kun kaapelimodeemi toimii vähän huonosti. Vanhemmilla sama tilanne, 4G tilalle DNA:lta 10M/10M nopeudella ja ei ole tarvinnut nettiasioissa autellä enää. Kaapelimodeemin kanssa piti käydä useita kertoja kuukaudessa Elisan modeemia silittämässä josko lähtisi pelaamaan.

  Tuli vähän pitkä, mutta oli pakko laittaa omat kokemukset jakoon!

 11. Paluuviite: Kulutusjuhla » Welhon ja Soneran laajakaistaliittymät vertailussa (7.7.2010 15.32)

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Laajakaista: Welho versus Sonera

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan