AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Keitä pasta energiaa säästäen

25.8.2010 klo 15.04 | Niko Lipsanen

aiheet ympäristö, kulutus,

Makaroni

J. Kenji Lopez-Alt kertoi Serious Eats -blogissa toukokuussa, kuinka pastan voi keittää ekommin. Yksinkertaistetusti kyse on siitä, että tingitään niin kiehumisajasta kuin keitettävän veden määrästäkin.

Kyseisen blogin ohjeita soveltaen keitän makaronit nykyisin näin: Ensin makaronit kattilaan ja päälle vettä sen verran, että peittyvät ja pikkaisen lisäksi. Suolaa maun mukaan. Sitten laitetaan kansi ja virta päälle. Välillä pitää hämmentää. Annan kiehua noin minuutin tai vähän vaille, ja sitten otan virran päältä pois. Vähän tämän jälkeen hämmennetään vielä kerran, mutta sen jälkeen se ei ole enää tarpeellista.

Jos kyseessä ovat makaronit, jotka pussin mukaan tarvitsevat kahdeksan minuuttia keittämistä, niin lopputuloksesta tulee sopivan al dente, kun ottaa pastat pois tekeytymästä noin kymmenen minuuttia sen jälkeen, kun vesi on alkanut kiehumaan.

Makaronien valmistumiseen kuluva aika pitenee tällä menetelmällä siis pari minuuttia, mutta toisaalta aika, jona levyä pidetään päällä, lyhenee huomattavasti. Sähköä siis säästyy (ja sitä säästyy myös siksi, että keitettävä vesimäärä on pienempi).

Lopez-Alt vertailee perinteisesti ja esittelemällään tavalla keittämiään pastoja ja toteaa, ettei maussa tai koostumuksessa ole eroja. Itse on ole tehnyt rinnakkaisvertailuja, mutta en keksi mitään, mikä yllä kertomallani tavalla keitetyissä pastoissa voisi olla vikana.

Tuorepastan kanssa menetelmää ei Lopez-Altin mukaan kannata kokeilla. Myös pitkät pastat, kuten spaghetti, sopivat tähän huonosti; niitä kun pitää ensin pehmitellä kuumassa vedessä, jotta ne saa taivutettua kattilaan. Ehkä virran voisi kääntää kuitenkin pois sen jälkeen, kun ne on sinne saatu taivuteltua?

En tiedä, toimiiko tämä myöskään esimerkiksi kaasuliedellä, jossa ei voi samalla tavalla hyödyntää jälkilämpöä kuin sähköliedellä.

Sen voin kuitenkin kertoa varmaksi, että vedenkeittimellä pastan valmistus ei onnistu. Lopez-Alt sanoo, ettei pastan itse tarvitsisi välttämättä edes kiehua. Kokeilinkin sitten valmistusta niin, että keitin veden vedenkeittimellä ja kaadoin sen sitten makaronien päälle kattilaan ilman, että olisin laittanut liettä päälle. Seuraus oli, että makaronit pehmenivät pinnasta, mutta eivät kypsyneet ja maistuivat pahoilta.

Yllä kuvatulla menetelmällä saa kuitenkin oikein maukasta pastaa, jossa on tingitty energiankulutuksesta, mutta ei mausta.

Kuvassa on lautasellinen keittämiäni makaroneja.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Keitä pasta energiaa säästäen

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan