AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Lisäosa blogin arkiston luomiseen

16.9.2010 klo 0.56 | Niko Lipsanen

aiheet web,

WordPressin logo

WordPress-blogin toimintoja on helppo laajentaa erilaisilla lisäosilla eli plugineilla. Jos haluaa blogilleen arkistosivun, jossa on kuukausittain jaotellut linkit kaikkiin blogissa julkaistuihin artikkeleihin, niin se onnistuu helposti Smart Archives Reloaded -lisäosan avulla (hae lisäosa WordPressin plugin-hakemistosta).

Viime aikoina lisäosa on päivittynyt tiiviiseen tahtiin, ja siihen on tullut hyödyllisiä lisäominaisuuksia. Siksi katsoinkin, että on syytä blogata siitä, mitä kaikkea sillä voi tehdä.

Lisäosa perustuu aikaisempaan Smart Archives -pluginiin, jolta se on nimensäkin lainannut.

Lisäosan peruskäyttö on yksinkertaista. Ensin se pitää tietysti asentaa blogiin (ladataan lisäosa /wp-content/plugins/ -hakemistoon, puretaan zip-paketti, ja lopuksi aktivoidaan se blogin hallintapuolen Lisäosat-sivun kautta). Sen jälkeen tehdään blogiin uusi sivu, ja kirjoitetaan sinne:

[smart_archives]

Ulkoasun voi muotoilla CSS-tyylitiedoston avulla. Lisäosan asetussivulla (blogin hallinnassa) voi vaikuttaa siihen, mitä kaikkea tietoa arkistosivulla näytetään. Tämän blogin arkistosivulle lisäsin otsikkolinkin perään artikkeliin jätettyjen kommenttien määrän. Lipsanen & Rusossa kerrotaan lisäksi kunkin artikkelin kirjoittajan nimi (pelkkä sukunimi olisi riittänyt, mutta sellaista muotoiluasetusta ei ollut tarjolla).

Lisäksi on mahdollista lisätä listaukseen artikkelin päivämäärät ja kategoriat sekä ote artikkelin sisällöstä. On myös mahdollista suodattaa yksi tai useampi blogin kategorioista pois arkistolistauksesta.

Viime keväällä julkisestun kakkosversion myötä lisäosaan tuli merkittävä parannus, joka lisää sen joustavuutta eri käyttötarkoituksiin. Sivun sisältöosioon kirjoitettavan lyhytkoodin ohella tarjolla on WordPressin teematiedostoihin (templates) upotettava koodinpätkä. Mikä parasta, se osaa rajata näytettävän sisällön sillä perusteella, missä teematiedostossa se sijaitsee.

Jos lisäosan koodin sijoittaa kirjoittajan sivulle, niin Smart Archives Reloaded näyttää ainoastaan kyseisen kirjoittajan julkaisemat artikkelit. Jos koodi on tägisivulla, niin sillä näytetään vain kyseisen tägin (asiasana) alle luokitellut artikkelit.

Lipsanen & Ruso -blogissa käytän lisäosaa aihepiirilistauksissa (category.php, ks. esim. Kaupunki). Siellä se tulikin tarpeeseen, koska jostakin syystä WordPress ei suostu listaussivuilla näyttämään artikkeleita enempää kuin etusivulle on määritelty. Kun etusivulla on vain kaksi artikkelia, niin sama koskee myös kategoria-, kuukausi- ym. WordPressin automaattisia arkistosivuja (ks. esim. kuukausiarkisto 9/09).

Jos blogissa on paljon artikkeleita, ja etenkin jos se on vähänkään suositumpi, niin arkistosivun rakentaminen tietokannasta kuluttaa palvelimen resursseja. Ei ole lainkaan huono idea käyttää tämän lisäosan kanssa välimuistilisäosaa, kuten WP Super Cache (käytössä esim. tässä blogissa). Silloin kävijöille tarjotaan staattinen kopio sen sijaan, että sivu rakennettaisiin joka sivulatausta varten uudestaan.

Smart Archives Reloaded onnistuu olemaan yhtäaikaa sekä helppokäyttöinen, monipuolinen että hyödyllinen. Se on varsin hyvä saavutus blogimoottorin lisäosalta.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Lisäosa blogin arkiston luomiseen

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan