AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Yhteisömatkailu nostaa päätään Dominicalla

16.10.2010 klo 12.39 | Niko Lipsanen

aiheet matkat, paikat,

sijainnit dominica, karibia,

Sineku, Dominica

Paikallisyhteisömatkailu (community tourism), tai lyhyemmin yhteisömatkailu, on matkailua, joka hyödyttää mahdollisimman paljon niitä kyliä ja paikallisyhteisöjä, joihin matka suuntautuu.

Karibian itäosissa sijaitseva Dominica on otollinen kohde yhteisömatkailulle. Suuret hotelliketjut loistavat poissaolollaan, ja suurin osa majoituskapasiteetista on joko paikallisten tai paikan päällä asuvien ulkomaalaisten omistuksessa. Majoitukseen ja ruokailuun käytetty raha jää saarelle.

Paitsi rahan jättämistä kohteeseen, yhteisömatkailu on myös paikallisyhteisöihin ja niiden elämään tutustumista. Tätä on myös Dominicalla alettu viime aikoina nostaa esiin. Community Tourism Dominica -hanke listaa saaren yhteisömatkailuhankkeita ja kehittää uusia.

Olen käynyt Dominicalla kolme kertaa ja viettänyt siellä aikaa yhteensä useamman kuukauden. Silti kohteista, joita sivuilla listataan, osa on minulle uusia, ja osan tiedän vain pintapuolisesti.

Esimerkiksi Giraudel ja Bellevue Chopin ovat kyliä, joista olen kyllä ajanut läpi ja katsellut maisemia, mutta joihin en ole sen tarkemmin tutustunut. Giraudelin ja Egglestonin kukka- ja hedelmäpuutarhat ovat tuttuja vain siinä mielessä, että olen lukenut niistä Polly Pattullon ja Anne Jno Baptisten kirjoittamasta mainiosta kirjasesta The Gardens of Dominica.

Bellevue Chopinin luomuviljelyhankkeista sen sijaan tulin tietoiseksi vasta mainitun sivuston kautta. Paikallisen yhteisömatkailuhankkeen järjestämillä kierroksilla on mahdollista päästä tutustumaan yrttien luomuviljelyyn paikan päällä.

Vaikka en olekaan sivustolla mainittuihin matkailuhankkeisiin henkilökohtaisesti tutustunut, niin Dominican ja dominicalaiset tuntien uskallan suositella niitä, ja tietysti itse Dominicaakin, Karibialle matkustaville.

Toki yhteisöllinen matkailu onnistuu myös omatoimisesti. Dominicalla ihmisiin tutustuu helposti, joten kylissä kävelemällä voi tehdä tuttavuutta paikallisten kanssa. He kertovat, mitä kannattaa käydä katsomassa, ja lähtevät mielellään – korvausta vastaan tosin – myös opastamaan lähiympäristön kohteisiin. Helposti voi käydä myös niin, että saa kutsun vierailulle jonkun kotiin tai päätyy kyläbaariin pelaamaan dominoa.

Viettämällä aikaa kylissä paikallisten ihmisten kanssa saa joka tapauksessa matkaansa aivan erilaisen otteen kuin all-inclusive-hotellin uima-altaan reunalta käsin tai pikaisia retkiä risteilyaluksilta tehden.

Kuvassa paikallinen kalinago-opas näyttää meille tietä Sinekun kylässä sijaitseville Käärmeportaille. Sineku on myös yksi Dominican community tourism -kohteista. Otin kuvan 10.12.2007.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Niko Lipsanen 19.10.2010 klo 5.28:

    Osa noista sivuston matkaehdotuksista ei kyllä poikkea mitenkään siitä, mitä ihan tavan turisti ilman mitään yhteisöaspektia Dominicalla tekisi.

    Esimerkiksi Portsmouthin päiväkierroksella käydään juuri ne kohteet, jotka kuka tahansa turisti niillä kulmilla käy, eikä siihen liity sen kummemmin mitään yhteisöllisiä elementtejä. Toki retki on paikallisten tuottama, mutta siinä ei Dominican ollessa kyseessä ole mitään kummallista. Ainakin Indian River -jokiretkellä soutajat ovat aina paikallisia.

    Saattaa tosin olla, että tuo johtuu paradoksaalisesti siitä, että Portsmouthin kulmilla on sen verran paljon nähtävää. On Indian River, Cabritsin kansallispuisto linnoituksineen ja yhdet Dominican parhaista hiekkarannoista. Jos nuo kaikki haluaa päiväretkellä käydä, niin ei siihen paljon paikallisyhteisöön tutustumista mahdu. Oireellista onkin, että myöskään vaihtoehtona tarjottavaan kolmen päivän retkeen ei ole mitään sellaista saatu mahtumaan mukaan.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Yhteisömatkailu nostaa päätään Dominicalla

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan