AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Kristittyjen ja muslimien uskontodialogista

1.11.2010 klo 19.54 | Niko Lipsanen

aiheet uskonto,

Qol Sharif -moskeija

Seurakuntavaalien vaalikoneessa kysyttiin myös sitä, ”kuinka kirkossa pitäisi suhtautua muslimeihin”. Vaihtoehdoiksi tarjottiin joko sitä, ettei heidän kanssaan pidä lainkaan olla tekemisissä, tai sitten on joko saarnattava evankeliumia tehdäkseen heistä kristittyjä tai oltava vuoropuhelussa molempien osapuolten uskoa kunnioittaen.

Kysymys ei ole järin erotteleva. Helsingin tuomiokirkkoseurakunnassa ensimmäistä vaihtoehtoa ei ollut valinnut yksikään ehdokas. Toinenkin vaihtoehto oli kelvannut vain kolmelle. Loput niistä, jotka kysymykseen vastasivat, olivat uskontodialogin kannalla.

Tulosta ei voi pitää yllättävänä, mutta ihmetellä silti voi. Miksi muslimien edessä nostetaan kädet ylös? Ei heilläkään ole estoja käännyttää kristittyjä omaan uskoonsa; miksi meillä pitäisi olla toisin päin?

Minä olen siis yksi niistä kolmesta ehdokkaasta, jotka valitsivat evankelioimisvaihtoehdon. En tarkoita, että meidän välttämättä olisi aktiivisesti julistettava Jeesuksen sanomaa jokaiselle kohtaamallemme muslimille. Se ei välttämättä ole edes kaikkein tehokkain tapa. Silti, jos uskomme omaan asiaamme, niin kai me haluamme sitä myös edistää?

Ayaan Hirsi Ali, entinen muslimi ja nykyinen ateisti, sanoo:

– Kristityt johtavat tuhlaavat liikaa aikaansa uskontojen väliseen dialogiin. Heidän pitäisi suunnata energiansa kristinuskon tarjoamiseen niin monelle muslimille kuin vain mahdollista. Heidän pitäisi esitellä muslimeille Jumala, joka torjuu pyhän sodan ja, joka lähetti ainoan poikansa kaikkien syntisten tähden silkasta rakkaudesta ihmiskuntaa kohtaan.

On se kumma, jos ateistitkin ovat innokkaampia evankelioimisen kannattajia kuin kristityt itse. Hirsi Ali kehottaa kristittyjä menemään muslimien keskuuteen ja paitsi auttamaan rakentamalla kouluja ja sairaaloita, myös julistamaan.

Hirsi Ali on nähnyt islamin todellisuuden elettyään ensin muslimimaassa ja jouduttuaan sen jälkeen länsimaissa elämään tappo- ja väkivaltauhkausten alla uskonnostaan luopuneena islamkriitikkona. Kristinuskosta luopuneiden ei tarvitse pelätä henkensä edestä, vaikka he kuinka ankarasti kritisoisivat entistä uskontoaan.

Tuskin lienee sattumaa, että ne maat, joihin eniten halutaan muuttaa, ovat maita, joilla on pitkä kristillinen historia ja perinne. Muslimimaat taas ovat sitten pääasiassa niitä, joista halutaan pois. Jokainen uskonto luo omanlaisensa yhteiskunnan.

Luterilaiset tarvitsevat aitoa ylpeyttä uskostaan. Nyt vaikuttaa siltä, kuin se olisi jotakin, jota pitäisi hävetä. Vaikka ei olisi erityisen uskovainenkaan, voi silti olla ylpeä siitä yhteiskunnasta, jonka kristillinen traditio on tähän maahan ja maanosaamme synnyttänyt.

Itse asiassa uskontodialogin peräänkuuluttaminen vaalikoneessa on ristiriitaista, jos ei olla valmiita myös julistamaan kristinuskon sanomaa. Jotta dialogia voisi käydä ”molemmin puolin toisen uskoa kunnioittaen”, on molempien uskossa oltava jotakin, jota kunnioittaa.

Länsimaiset kristityt tuntuvat kunnioittavan islamia liikaakin. Entä toiseen suuntaan: mitä kunnioitettavaa on uskossa, jonka edustajat eivät uskalla seisoa sen takana, vaikka heidän vapahtajansa nimenomaisesti kehottaa tekemään kaikki kansat hänen opetuslapsikseen (Matt. 28:19)?

Molemminpuolinen dialogi on mahdollista vasta sitten, kun molemmin puolin pidetään uskosta kiinni ja uskalletaan myös rohkeasti julistaa sitä. Muslimit uskaltavat, ja niin pitäisi kristittyjenkin.

Katso myös vastauksiani muihin vaalikoneen kysymyksiin.

Jos olet Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan jäsen ja katsot minun voivan edustaa ajatuksineni myös sinua, kirjoita oranssiin vaalilippuun numero 88.

Ennakkoäänestys on ma–pe 1.–5.11.2010 (mm. Narinkkatorilla päivittäin klo 12–19). Varsinaiset vaalipäivät ovat sunnuntai 14.11. (Tuomiokirkossa klo 12–20) ja maanantai 15.11. (Johanneksenkirkossa klo 11–18).

Kuvassa yllä on Kazanin Qolshärif-moskeija.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Mika 25.12.2010 klo 15.09:

    Hyviä huomiota islamin ja kristinuskon suhteista. Jeesus todellakin sanoi, että KAIKKI kansat pitää tehdä hänen opetuslapsikseen. Tuo Hirsi Alin lausuma oli erittäin hyvä. Kiitos tästä postauksesta.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Kristittyjen ja muslimien uskontodialogista

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan