AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Kirkko ei saa olla virasto

12.11.2010 klo 22.53 | Niko Lipsanen

aiheet uskonto,

Tuomasmessu Agricolan kirkossa

Kirkko tarvitsee enemmän ihmisten kohtaamista. Homoiltakohun jälkeisissä kirkosta eroamisissakin näkyy se, että parhaiten jäsenensä pitävät ne pienet seurakunnat, joissa seurakuntalaiset ovat tekemisissä kirkon.

Suuret virastoseurakunnat taas menettivät eniten jäseniä. Siinä ei auttanut se, että niissä linja on käytännössä ollut kaikkein liberaalein.

Luterilainen kirkko muistuttaa organisaatiomuutosta läpikäyvää valtion virastoa. On uusittu virsikirja, käännetty Raamattu uudestaan, muutettu jumalanpalveluskaavat ja päästetty myös naiset papeiksi ja piispoiksi. Nyt vatvotaan, voiko homoparien kanssa rukoilla vai pitäisikö heitä peräti siunata tai vihkiä avioliittoon. Kaiken väännön keskellä kirkko pysyy seurakuntalaisten enemmistölle etäisenä ja virastomaisena.

Kirkko tarvitsisikin enemmän pysyvyyttä. Yhteiskunta kirkon ympärillä on jatkuvassa muutoksessa. On kysyntää sellaisille tahoille, jotka pystyvät tarjoamaan vakautta ja pysyvyyttä kaiken sen muutoksen keskellä. Valitettavasti kirkko ei sitä kahden vuosituhannen pituisesta historiastaan huolimatta ole.

Luulenpa, että perinteisempiin kristillisiin tulkintoihin pitäytyvät kirkkokunnat eivät kärsi jäsenkadosta juuri siksi, että niissä jäsenten ei tarvitse olla koko ajan varpaillaan siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Luterilaisen kirkon muutosten virta on täynnä pettymyksiä. Kirkon liberaalit pettyvät, kun muutostahti ei ole tarpeeksi nopea. Nälkä kasvaa syödessä, eikä mikään riitä. Konservatiivit taas pettyvät, kun muutoksia kuitenkin tapahtuu. Heille kirkon uudistuminen näkyy tasaisesti etenevänä tappioiden sarjana, jolle ei näy loppua.

Kun kummallakin laidalla ollaan tyytymättömiä kirkkoon, niin eroaminen käy varmasti monen mielessä. Kirkon päätöksenteko taas tuottaa kompromisseja, jotka ovat pettymyksiä molemmille tahoille. Ei ihme, että ovi käy.

Kirkko toimii kuin se olisi valtion virasto. Eniten tuntuu huolestuttavan se, että eroajien mukana menetetään verotuloja. Tärkeintä on budjetti. Toki tiedostusvälineet ruokkivat asetelmaa: siitä, kuinka monta miljoonaa kirkko on taas menettänyt, saa hyviä otsikoita. Silti, jos kirkossa oikeasti ollaan huolissaan siitä, että kirkosta eronneet jäävät seurakuntayhteyden ulkopuolelle, niin ei sitä viestiä kovin voimallisesti yritetä tuoda julki.

Kirjoitin toisessa blogissani jo siitä, miksi eroaminen on huolestuttavaa. Vaikka eroajat eivät välttämättä itse olisikaan uskossa, niin eron seurauksena heidän lapsiaan ei kasteta, nämä eivät käy rippikoulua eivätkä saa uskonnonopetusta koulussa. Kansan kytkös kristillisyyteen ohentuu. Siitä meidän pitäisi olla huolissamme, eikä kirkollisveroista.

Se uudistus, jota kirkko tarvitsee, ei ole opillista vääntöä. Se tie ei johda muuhun kuin eroaallon jatkumiseen, kuten Ruotsin kirkon esimerkki hyvin osoittaa. Se mitä kirkko tarvitsee, on, että työntekijät jalkautuvat kirkkoherranvirastoista ihmisten keskelle ja, että kirkko turvautuu entistä enemmän seurakuntalaisten vapaaehtoispanokseen toimintansa järjestämisessä.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on yksi maailman virkakeskeisimmistä kirkoista, ja valitettavasti se myös näkyy. Virastokirkolla on kuitenkin edessään vain jatkuva kuihtuminen. Hallinto ja byrokratia eivät edistä evankeliumin sanoman levittämistä ja ihmisistä välittämistä, vaan ovat sen tiellä.

Olen ehdolla Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvostoon. Jos olet kyseisen seurakunnan jäsen, voit äänestää minua kirjoittamalla oranssiin vaalilippuun numeron 88.

Äänestyspäivät ovat sunnuntai 14.11. (Tuomiokirkossa klo 12–20) ja maanantai 15.11. (Johanneksenkirkossa klo 11–18). Ennakkoäänestys on jo päättynyt.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Kirkko ei saa olla virasto

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan