AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Delicious lopettaa, vaihtoehtona Pinboard.in

17.12.2010 klo 22.22 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Pinboard.in

Sosiaalinen kirjanmerkkauspalvelu Delicious on huhujen mukaan tulossa tiensä päähän. Yahoo! lopettaa palveluita, joita se ei ole saanut kannattaviksi, ja samalla loppuu myös varsin kätevän Deliciouksen toiminta.

Olen itsekin käyttänyt Deliciousia, joskaan en mitenkään erityisen ahkerasti. Pärjään hyvin ilmankin. Monet ovat kuitenkin tallentaneet sivustolle satoja tai tuhansia linkkejä, ja käyttävät sitä ahkerasti yhä edelleen. Heillä on nyt edessään siirtyminen toiseen palveluun.

Vierailin tänään yhden Deliciouksen tehokäyttäjän luona. Pähkäilimme vaihtoehtoja ja totesimme, että Pinboard.in vaikuttaa lupaavimmalta. Itse asiassa se on aika lailla sellainen kuin Delicious oli ennen taannoista uudistustaan.

Pinboardin ulkoasu on varsin karu. Grafiikkaa tai muutakaan silmänruokaa ei juuri ole, vain tekstiä ja linkkejä. En kuitenkaan pitäisi tätä varsinaisena miinuksena: yksinkertaisuus tuo myös selkeyttä.

Sivustolla on myös joitakin varsin mielenkiintoisia ominaisuuksia. Sinne voi muun muassa tallentaa linkkien ohella myös muistiinpanoja (notes). Ne näkyvät samassa listassa linkkien kanssa, mutta linkki osoittaa ulkoisen www-sivun sijaan muistiinpanon sivulle Pinboardin sisällä.

Muistiinpanoihin ei voi kuitenkaan lisätä linkkejä. Se on itse asiassa vähän omituista, koska linkkien kuvausteksteihin lisätyt url-osoitteet muuttuvat automaattisesti linkeiksi. Luulisi, että sama olisi mahdollista myös muistiinpanoissa.

Mukavaa on myös se, että erilaisia kirjanmerkikkeitä (bookmarklet), joilla linkit on helppo lisätä palveluun, on tarjolla useita. Voi valita, haluaako pop-upin vai samassa välilehdessä aukeavan lisäyslomakkeen. Tarjolla on myös pikatoiminto, joka lähettää linkin luettavaa-listalle (to read) odottamaan myöhempää käsittelyä.

Pinboard.in kertoo olevansa antisosiaalinen kirjanmerkkisivusto (tai sosiaalinen kirjanmerkkisivusto introverteillä). Se painottaa enemmän linkkien tallentamista omaan käyttöön kuin niiden jakamista muille. Silti myös Pinboardissa on sosiaalisia toimintoja niille, jotka sellaista kaipaavat. Linkit ovat saatavilla syötteenä, jonka voi liittää eri palveluihin. Pinboard osaa myös tarvittaessa hakea uudet linkit esimerkiksi Twitteristä tai Deliciouksesta.

Lisäpalveluna on tarjolla arkistointi, joka säilyttää kopion sivun sisällöstä Pinboardin palvelussa. Näin sivun pääsee katsomaan, vaikka se katoaisikin verkosta tai muuttuisi myöhemmin. Pinboardin blogissa väitetään, että palvelu säilyttäisi websivujen sisällön, siis muunkin kuin HTML-koodin, paremmin kuin muut arkistointia tarjoavat palvelut.

Arkistointitoiminto edellyttää kuitenkin, että Pinboard-tilin päivittää versioon, jonka vuosimaksu 25 dollaria. Perusversiokaan ei ole ilmainen, mutta vuosimaksua siitä ei mene. Uuden tilin avaamisesta pitää kuitenkin maksaa kertaluontoinen maksu, joka tätä kirjoittaessani on 8,37 dollaria eli reilut kuusi euroa. Maksu kasvaa koko ajan sitä mukaa, kun Pinboardiin rekisteröityy uusia käyttäjiä.

Maksullisuudesta on ainakin se hyvä puoli, että palvelulla on tulovirtaa. Se auttaa palvelua pysymään verkossa tulevaisuudessakin. Lisäksi maksu pitää roskapostittajat loitolla, eivätkä palvelun ylläpitäjien resurssit kulu spämmin vastaiseen taisteluun. Kertamaksuna kyseessä ei kuitenkaan ole paha summa, jos palvelulle on oikeasti käyttöä.

Jos palvelun päivittää vuosimaksulliseen versioon, niin liittymismaksun hinta hyvitetään ensimmäisestä vuosimaksusta. Niin liittymismaksun kuin vuosimaksunkin saa takaisin, jos peruuttaa tilauksen kolmen päivän sisään.

Delicious-käyttäjälle siirtyminen Pinboard.iniin on helppoa: palvelu toimii pääpiirteissään samalla tavalla. Joitakin toimintoja Pinboardista kuitenkin puuttuu. Näitä ovat esimerkiksi tägien ryhmittely ja sosiaalinen inbox kavereilta tuleville linkeille. Pinboardissa ei ole myöskään suoraan työkalua linkkien lähettämiseen WordPressiin tai Twitteriin, mutta sen voi silti tehdä syötteen kautta.

Myös vanhojen linkkien siirtäminen Deliciouksesta onnistuu varsin kätevästi. Linkit pitää ensin viedä Deliciouksen asetuksien kautta HTML-muodossa omalle koneelle, ja siirtää sitten sieltä Pinboardiin. Juuri nyt palvelu on kuitenkin sen verran ruuhkainen, että kestää useamman tunnin ennen kuin linkit tulevat Pinboardin puolella näkyviin.

Vaikkei minulla omaa Pinboard.in-tiliä olekaan, niin sen verran ehdin palveluun tutustua, että uskallan suositella sitä innokkaille Delicious-käyttäjille. Vähemmän innokkaiden ei kuitenkaan välttämättä kannata maksaa liittymismaksua.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Niko Lipsanen 17.12.2010 klo 22.36:

    Nyt sitten kerrotaan, ettei Delicious lopetakaan. Sille etsitään kuitenkin uutta kotia jostakin muualta kuin Yahoo!sta.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Delicious lopettaa, vaihtoehtona Pinboard.in

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan