AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Vasenkätistä totuttautumista oikeakätiseen kameraan

7.12.2010 klo 17.41 | Niko Lipsanen

aiheet kulutus, kuulumiset,

Fujifilm Finepix HS10 oikeassa kädessäni

Uuteen kameraan totuttauminen vie aina jonkin verran aikaa. Toki mitä yksinkertaisemmat kameran toiminnot ovat ja mitä enemmän kuvia ottaa automaattiasetuksilla, niin sitä nopeammin kameran kanssa tulee sujuiksi.

Vasenkätisille ylimääräistä haastetta tuo se, että käytännössä lähestulkoon kaikki kamerat on suunniteltu oikeakätisille. Paitsi, että on opittava käyttämään kaikki painikkeet riittävän nopeasti, ettei varsinaisessa kuvaustilanteissa tarvitse jäädä niitä etsimään, on ne opittava käyttämään väärällä kädellä.

Noin viikko sitten ostamani Fujifilm Finepix HS10 alkaa vähitellen tulla tutuksi. Kamerassa on irrotettavaa objektiivia lukuunottamatta lähestulkoon järjestelmäkameran toiminnot, joten erilaisia painikkeitakin on sen mukaisesti. Useimmat toiminnot löytyisivät kyllä myös valikoiden kautta selaamalla, mutta kuvatessa on parempi osata nopeat näppäinoikotiet.

Haasteellisin on ehkä valotuksen korjailu, sillä se vaatii kahden näppäimen käyttämistä yhtäaikaa – molemmat oikealla kädellä. Tuntuisi paljon luontevammalta kääntää sama liikerata peilikuvaksi vasemmalle kädelle. Todennäköisesti se myös olisi luontevampaa. Autoissakin on tottunut oikeapuoliseen vaihdekeppiin. Silti, kun istahtaa autoon, jossa keppi onkin vasemmalla, niin siihen tottuu hetkessä. Vasemmanpuoleinen liikenne suosii ainakin tältä osin vasenkätisiä.

Fujifilm HS10 jättää kuitenkin myös vasemmalla kädelle jotakin tekemistä. Kamerassa on perinteinen käsizoomi, ja sitä käytetään vasemmalla kädellä. Kyse on tosin sen verran yksinkertaisesta kääntöliikkeestä, että se sopisi hyvin oikeallekin kädelle. Myös joitakin toimintonäppäimiä on vasemmalla, mutta kaikki eniten käytetyt, mukaan lukien tietysti laukaisija, ovat oikealla.

Joitakin vasenkätisiä kameroita on markkinoilla ollut, mutta niiden ongelma on ollut siinä, että harvalle vasenkätiselle kameran kätisyys on kuitenkaan se olennaisin ominaisuus. Vasenkätisillä on erilaisia kuvaustarpeita, kuten oikeakätisilläkin, ja siksi tarvetta erilaisille kameroille. Vähemmistölle ei kuitenkaan kannata luoda yhtä laajaa valikoimaa kuin enemmistölle.

Voisiko joku valmistaja kuitenkin valmistaa kädettömän kameran? Järjestelmäkameroihin voi kytkeä erilaisia objektiiveja ja salamalaitteita. Jatketaan tätä ideaa: jätetään kameran sivuille kytkennät, joihin voi kytkeä erilaisia ohjauslaitteistoja. Oikeakätinen hankkisi oikealle puolelle oikeakätisen ohjaimiston, vasenkätinen taas vasemmalla vasenkätisen. Samalla tulisi mahdolliseksi kytkeä myös erilaisia ohjaimia muihinkin tarkoituksiin. kuten vaikkapa videokuvaukseen.

Jos muistikortti- ja akkupaikat olisivat ohjainten yhteydessä, tarjoaisi tällainen laajentaminen lisää vaihtoehtoja myös niihin. Sauvaparistoista/akuista pitävät hankkisivat ohjaimen, jossa käsikahvan sisällä on paikat sellaisille. Pienempikokoisista akuista pitäville olisi tarjolla heidän tarpeitaan vastaavia ratkaisuja.

Uudet liitännät kameran molemmilla sivuilla tarjoaisivat mahdollisuuden myös moniin muihin uusiin ratkaisuihin, joita erilaiset kehittäjät voisivat kameroihin tarjota. Ja samalla saataisiin ratkaistua ikiaikainen ongelma siitä, että kamerat on suunniteltu vain oikeakätisille.

Kuvassa on uusi Finepix HS10-kamerani oikeassa kädessäni.

Yksi kommentti tai paluuviite

  1. Niko Lipsanen 7.12.2010 klo 23.12:

    Kamera on muutoin varsin mainio. Kirjoittelen siitä varmaankin juttua tänne lähiaikoina.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Vasenkätistä totuttautumista oikeakätiseen kameraan

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan