AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Talvipäivänseisaus 2010 on keskiviikkona 22.12.

13.12.2010 klo 7.37 | Niko Lipsanen

aiheet kalenteri,

Talvipäivänseisaus on taas edessä reilun viikon päästä, keskiviikkona 22.12.2010. Tarkka kellonaika on 1.38 yöllä.

Talvipäivänseisaus

Talvipäivänseisauksen aikaan Aurinko on pohjoisella pallonpuoliskolla matalimmillaan. Pohjoisen napapiirin pohjoispuolella se ei paista silloin lainkaan. Eteläisen napapiirin eteläpuolella se taas paistaa koko ajan. Kohtisuoraan Aurinko paistaa Kauriin kääntöpiirille, jossa se on silloin siis zeniitissä.

Wikipediassa on havainnollinen kuva aiheesta. Lisäsin siihen Maapallon vasemmalle puolelle punaisen viivan Kravun kääntöpiirin tasolle. Sen tarkoitus on havainnollistaa sitä, miksi täällä nyt on talvi.

Kun Kauriin kääntöpiirin eteläpuolelle tällä hetkellä paistaa puolet Maapallolle tulevista auringonsäteistä (keltaisella), niin Kravun kääntöpiirin pohjoispuolelle säteistä päätyy vain pieni murto-osa – se, mitä jää punaisen viivan yläpuolelle. Kummallakin puolella on silti lämmitettävää pinta-alaa aivan yhtä paljon.

Ei siis ihme, että ulkona on pakkasta ja lunta.

Kesällä tilanne kääntyy onneksi toisin päin, mutta sinne on vielä valitettavan pitkä aika.

Alkuperäisen version oheisesta kaaviosta on piirtänyt Przemyslaw Idzkiewicz (Wikimedia Commons). Olen kääntänyt kuvan tekstit suomeksi ja tehnyt myös joitakin muita pieniä muutoksia. Kuvaa voi käyttää Creative Commons -lisenssin mukaisesti.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2010 : Talvipäivänseisaus 2010 on keskiviikkona 22.12.

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan