AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Vieläkö on yleisblogeja?

8.1.2011 klo 1.14 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Varis syö pizzaa

Aloitteleville bloggaajille kirjoitetuissa ohjeissa neuvotaan yleensä valitsemaan jokin suhteellisen suppea aihepiiri, josta tietää paljon, tai josta ainakin on kovasti kiinnostunut.

Tätä blogia perustaessani jätin neuvon huomiotta. Toki jotkin aihepiirit toistuvat minulla useammin kuin toiset, mutta Aiheita on kuitenkin yleisblogi, johon kirjoitan milloin mistäkin.

Paitsi, että kirjoitan yleisblogia, minusta on mukava myös lukea sellaisia. Niitä tuntuu kuitenkin olevan entistä vaikeampi löytää – ainakin sellaisia, jossa kirjoitetaan erilaisista aiheista siedettävän hyvin.

Yleisblogien lukeminen on vähän kuin tilaisi aikakauslehden. Samat toimittajat/bloggaajat kirjoittavat tuttuun tyyliin aiheista, joista ei muuten välttämättä tulisi lainkaan lukeneeksi.

Silloin, kun blogit olivat vielä uusia, iso osa kirjoitti varsin sekalaisista aiheista. Ainakin Kasa näyttää olevan edelleen hengissä, ja Pinserikin ainakin silloin tällöin.

Skrubu on edellisiä paremmin vireessä. Siellä on juttua ainakin valokuvauksesta ja musiikista, välillä muustakin tekniikasta ja sitten tietysti kaikkea sekalaista, kuten hyvässä yleisblogissa kuuluukin. Lisäksi Skrubu ottaa asioihin välillä myös kantaa.

Suomalaisen blogimaailman veteraaneihin, monessakin mielessä, kuuluu myös Maalainen. Se on tyyliltään varsin perinteinen verkkopäiväkirja, mutta omien kuulumisestensa ohella esillä ovat myös bloggaajan nettilöydöt, kirjat, historia, tarinat ja välillä vähän tekniikkakin. Maalainen on myös asunut maalla monella suunnalla Suomea, joten blogia seuratessa on oppinut myös kotimaan maantietoa.

Hieman uudempi tulokas, joskin melkein viisi vuotta vanha jo sekin, on Matti Mattila. Löysin sen kuitenkin itse vasta joitakin kuukausia sitten. Aiheet ovat mukavan monipuolisia, mutta hieman opettajamainen kirjoitustapa ärsyttää välillä. Mattila on myös hämmästyttävän säännöllinen bloggaaja. Sinä aikana, kun olen blogia seurannut, uusia kirjoituksia on tainnut tulla tasaisesti yhden artikkelin päivävauhtia.

Pois työpöydältä ei ehkä ole varsinainen yleisblogi, sillä aiheet keskittyvät pitkälti kirjallisuuteen ja muihin kulttuurielämän ilmiöihin. Aina välillä bloggaaja eksyy kuitenkin muihinkin aiheisiin. Kirjoitustyyli on sujuvaa, ja aiheet ja näkökulmat välillä yllättäviäkin. Myös tähän blogiin uusia artikkeleita tulee varsin säännöllisesti päivittäin.

Yleisblogeja on varmasti enemmänkin. Etenkin uudemmat ovat voineet jäädä minulta kokonaan huomaamatta. Otan mielelläni vastaan ehdotuksia uusista seurattavista blogeista, joten jos tiedät hyvän yleisblogin (tai kirjoitat sellaista), niin liitä linkki ja mielellään lyhyt kuvauskin tämän artikkelin kommentteihin.

Kuvassa varis ahmii pizzaa kadulla viime marraskuussa.

5 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Hanna 16.1.2011 klo 18.30:

  Löysin blogisi googlaamalla ”humanistin yleisblogi”, joka on blogini nimi. Nimi oli hakusanana blogini tilastosivulla. Muutkin saattavat siis etsiä yleisblogeja luettavaksi? :-)

 2. Niko Lipsanen 16.1.2011 klo 22.20:

  Kiitokset linkistä, Hanna. Otin blogisi seurantaan.

  En tullutkaan etsineeksi yleisblogeja hakukoneella. Oletin kai, etteivät yleisbloggaajat käytä kyseistä sanaa kuvatakseen blogiaan (tämä artikkeli taisi olla ensimmäinen, jossa sitä itsekään käytin). Sieltä löytyi sinun blogisi lisäksi myös Jarin yleisblogi. Se ei kuitenkaan vaikuta nimensä veroiselta, vaan keskittyy lähinnä opetusalan asioihin.

  Googlettamalla löytyi myös Vesa Linja-ahon kirjoitus Yleisblogi vai erikoisblogi – ketä kiinnostaa?, jota olin kommentoinutkin. Linja-ahonkin blogi on opetusjuttuihin keskittyvänä vähän siinä rajoilla onko se yleisblogi vai ei, mutta joka tapauksessa seuraamisen arvoinen.

 3. Niko Lipsanen 11.2.2011 klo 23.06:

  Eipä tuo Hannan blogi taida yleisblogi olla kuin nimeltään. Politiikkaahan sen sisältö lähinnä on, joskus höysteenä vähän jotain muutakin.

 4. Niko Lipsanen 11.3.2011 klo 0.06:

  Timo Suvannon poikkitiedepalsta voisi mennä myös yleisblogien joukkoon, koska käsitellään siellä muitakin aiheita kuin tiedettä (ainakin pakkoruotsia).

 5. Niko Lipsanen 28.12.2014 klo 16.27:

  Ehkä tämä äskettäin löytämäni Hajamutinaa voisi myös mennä yleisblogista, vaikka aika päiväkirjamaisesti eteneekin:

  http://hajamutina.vuodatus.net/

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2011 : Vieläkö on yleisblogeja?

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan