AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Tykkääminen korvaa jakamisen Facebookissa

1.3.2011 klo 7.31 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Facebook Like

Facebookissa on tähän asti ollut kaksi tapaa jakaa linkkejä seinällään: vanhempi Jaa-toiminto (Share) ja myöhemmin esitelty yksinkertaisempi Tykkää-painike (Like). Monissa blogeissa ja muilla verkkosivuilla onkin ollut kaksi eri Facebook-painiketta, jotta molemmat toiminnot olisivat käytettävissä.

Tässä blogissa on ollut tarjolla vain jakopainike. Sitä painamalla avautuu ikkuna, jossa näkyy jaettavan sisällön otsikko, pienoiskuva ja ote sisällöstä. Lisäksi tarjolla on mahdollisuus kirjoittaa omia kommentteja ennen kuin laittaa sisällön jakoon.

Tykkäyspainike on toiminut eri tavalla. Sitä painamalla Facebook on enempiä kyselemättä lähettänyt sisään kirjautuneen käyttäjän seinälle ilmoituksen, että käyttäjä ”tykkää linkkivalinnasta X”.

Nyt Facebook on alkanut yhdistää näitä kahta eri toimintoa, mikä näkyy jo siinä, että tykkäyspainike toimii aiemmasta poikkeavalla tavalla.

Nyt myös tykkäyksiin liitetään nyt pienoiskuva ja ote sisällöstä. Toisin kuin jakaessa, tykättäessä kuvaa ei kuitenkaan pääse itse valitsemaan. Automaattisesti tehdyt valinnat saattavat olla välillä outojakin. Esimerkiksi kun tykkäsin bloggaajakaverini Henrik Ruson artikkelista Fillarin renessanssi, valitsi Facebook kuvaksi blogin laskurin (ks. kuva yllä).

Facebook Tykkää

Toinen esimerkki on, kun tykkäsin Lasse Männistön kirjoituksesta Miksi asuttaa koko maa? Siihen kuvaksi valikoitui Facebookin sivuilta löytämä ”Tule mukaan!” -painike.

Mashable-blogin Vadim Lavrusikin mukaan kyse on siitä, että tykkää-toiminto syrjäyttää jakamisen.

Tämä on siinä mielessä hyvä asia, että kaksi erilaista tapaa jakaa linkkejä on ollut yksi niistä monista asioista, jotka ovat tehneet Facebookista sekavan. Näiden yhdistäminen selkeyttäisi tilannetta. Olisi kuitenkin tärkeää, että pienoiskuvan pääsisi jatkossa valitsemaan myös tykkäämisten yhteydessä. Facebook ei selvästikään osaa automaattisesti valita sivuilta aihetta parhaiten kuvaavaa kuvaa. Siksi lopputulos on jakamistoimintoa käytettäessä parempi.

Facebook Jaa / Share

Yllä on kuvakaappaus siitä, kun jaoin seinälläni linkin omiin Armenia-kuviini. Siinäkin Facebook tarjosi kuvakkeeksi ensin jotain toista kuvaa. Koska jakamistoiminnossa kuvan pääsee valitsemaan ennen linkin julkaisua, niin pystyin vaihtamaan sen sisältöön paremmin sopivaksi.

Tykkääminen on kuitenkin jakamista helpompaa: painaa vain nappia ja linkki siirtyy seinälle. Jakamisessa taas on enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, mitä seinälle päätyy. Jos toiminnot yhdistetään, olisi hyvä, jos Facebook saisi aikaan jonkin kunnollisen kompromissin näistä.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2011 : Tykkääminen korvaa jakamisen Facebookissa

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan