AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Kevätpäiväntasaus 2011 on maanantaina 21.3.

17.3.2011 klo 0.09 | Niko Lipsanen

aiheet kalenteri,

Kevätpäiväntasaus

Kirjoitin edellisessä artikkelissa lähestyvästä kesäajan alkamisesta, mutta onhan tässä sitä ennen vielä kevätpäiväntasauskin. Näin keväällä sekä päiväntasaus että kellojen kääntäminen ovat lähekkäin tässä maaliskuun lopulla – syksyllä niiden välissä on yli kuukausi.

Tänä vuonna 2011 kevätpäiväntasaus on siis maanantaina 21.3. Suomen aikaa klo 1.21 yöllä. Päiväntasauksien aikaan päivä ja yö ovat periaatteessa yhtä pitkät koko Maapallolla – joskaan eivät käytännössä.

Käytännössä päivä on kuitenkin päiväntasauksen aikaan jo pidempi kuin yö. Päivä lasketaan alkavaksi Auringon yläosan pilkistäessä horisontin takaa ja laskevan vasta sen painuttua takaisin horisontin taakse. Yläosa nousee ennen Auringon keskikohtaa ja laskee sen jälkeen, joten päivän osuus pitenee suhteessa yöhön.

Lisäksi valoisan osuutta nostaa valonsäteiden taittuminen ilmakehässä.

Kevätpäiväntasaus ei siis varsinaisesti tasaa päivää ja yötä. Nimitys on harhaanjohtava myös sen ”kevään” osalta – eteläisellä pallonpuoliskollahan on nyt syksy. Siksi välillä puhutaankin maaliskuun päiväntasauksesta.

Kuvana on kaavio, jossa näkyy auringonsäteiden suora kulma päiväntasaajaa vasten. Se on pienennetty ja rajattu Przemyslaw Idzkiewiczin laatimasta kaaviosta (lisenssi) Wikipediassa (alkuperäinen kuva).

Maantieteilijän matkakuvat

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2011 : Kevätpäiväntasaus 2011 on maanantaina 21.3.

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan