AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Neljä tapaa liittää Twitter-syöte blogiin

28.5.2011 klo 2.31 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Twitterin logo

Twitter on vajaan tekstiviestin pituisille merkinnöille tarkoitettu mikrobloggauspalvelu, joka ei ole kovin hyvin vielä lähtenyt vauhtiin Suomessa. Omasta mielestäni potentiaalia olisi enemmänkin. Ainakin itse pidän simppelistä Twitteristä enemmän kuin sekavasta Facebookista.

Twitteristä saa ehkä enemmän irti, jos kirjoittaa myös blogia. Yhdessä ne tukevat toinen toistaan. Minulla on tästä käytännön kokemusta useammastakin eri blogista, joihin olen yhdistellyt Twitter-tunnuksia erilaisin tavoin.

(1) Yleisin tapa syöttää Twitter-viestit blogiin lienee Twitterin tarjoama valmis härpäke, jonka sisällön voi näyttää bloginsa sivupalkissa.

Twitter tarjoaa härpäkkeelleen kohtuullisesti kustomointivaihtoehtoja. Jos haluaa muokata lopputulosta vapaammin, voi Twitter-merkinnät liittää myös (2) yksinkertaisena listana (katso ohjeet). Tämän blogin sivupalkkiin Twitter on lisätty tätä tapaa käyttäen.

Kolmas mahdollinen tapa lisätä syöte WordPress-blogin sivupalkkiin on käyttää (3) lisäosaa. Lisäosia tähän tarkoitukseen on tarjolla sen verran paljon, etten ala niitä kattavasti esittelemään. Olen kokeillut esimerkiksi Twitter for WordPress -pluginia, joka tarjoaa laajat mahdollisuudet kustomoida syötteen ulkoasua (esimerkiksi eri tyyppisille linkeille voi määritellä omat CSS-tyylimääreet).

Lisäosan etuna JavaScript-härpäkkeisiin (joita kaksi ensin esittelemääni vaihtoehtoa ovat) on se, että linkit tulevat koodatuksi suoraan selaimelle näkyvän sivun lähdekoodiin. Näin esimerkiksi hakukoneiden indeksointirobotit pystyvät seuraamaan blogin kautta myös Twitteriin lisättyjä linkkejä.

Joidenkin lisäosien avulla on mahdollista lisätä Twitter-syöte paitsi blogin sivupalkkiin myös osaksi sen varsinaista sisältöä. (4) Twitter-viestien lisääminen merkintöinä tarjoaa ainakin sen edun, että viestejä voi tällöin kommentoida blogissa aivan kuten muitakin merkintöjä.

Tämä tapa on käytössä esimerkiksi Muheira.fi-kaupunginosasivuilla. Syynä ratkaisuun on etenkin se, että monet uutisjutut saa nopeammin sivuille Twitterin kautta. Pidemmän artikkelin kirjoittaminen vaatii vaivaa, ja itse uutinen saattaa vanhentua ennen kuin sen ehtisi kirjoittaa sivuille. Lisäksi Twitter-viestit ovat kätevä tapa muistutella asioista, joista on julkaistu pidempi artikkeli jo aiemmin.

Muheiran sivuilla toiminto on toteutettu WordPress-blogeille tarkoitetun Twitter Tools -lisäosan avulla.

Koska Twitter-viestit ovat normaaleja merkintöjä huomattavasti lyhyempiä eikä niillä ole varsinaista otsikkoa, niin blogin valmis teema harvoin soveltuu niiden näyttämiseen sellaisenaan. Kannattaakin luoda Twitter-viesteille oma kategoriansa ja määritellä sille erillinen, muista blogin kategorioista poikkeava ulkoasu. Tämä onnistuu WordPressin in_category-funktion avulla.

Otsikossa lupaamani neljä tapaa tulivat käsiteltyä yllä. Alla on kuitenkin vielä vähän ekstraa.

Entä jos blogilla on useampi kirjoittaja? Se mutkistaa tilannetta jonkin verran. En tiedä tapaa, jolla useamman kirjoittajan Twitter-sisällöt voisi lisätä blogiin omina merkintöinään. Ainakaan Twitter Tools -lisäosa ei sitä mahdollisuutta tule. Viestien lisääminen sivupalkkiin kuitenkin onnistuu.

Lipsanen & Ruso -blogissa meillä on periaatteessa tämä tilanne. Käytännössä tosin bloggaajakumppanini Henrik ei ole vielä aloittanut twitteröintiä, ja niinpä hänen artikkeleidensa sivupalkissa näkyy blogin yleinen syöte.

WordPressiin on saatavilla yksinkertainen lisäosa Twitter User. Se lisää kunkin kirjoittajan profiilimäärityksiin uuden kohdan, johon voi syöttää käyttäjän Twitter-tunnuksen. Tämän avulla voi näyttää esimerkiksi kunkin bloggaajan kirjoittajasivulla ja artikkeleiden sivupalkissa nimenomaan hänen Twitter-syötteensä (katso esimerkkisivu ja ohjeet).

Jos haluaa näyttää sivupalkissa useamman kirjoittajan Twitter-viestit aikajärjestyksessä toistensa lomassa, niin senkin pitäisi onnistua lisäosalla. Tällaisesta ratkaisusta minulla ei kuitenkaan ole omaa kokemusta. Esimerkiksi HL Twitter -pluginin pitäisi soveltua tarkoitukseen.

Twitter-syötteen voi liittää blogiin, mutta monet tekevät myös toisinpäin: blogimerkinnät voi lähettää Twitteriin. Kokonaiset artikkelit eivät tietystikään 140 merkkiin mahdu, mutta otsikko ja linkki hyvinkin. Tämänkin voi tehdä usealla eri tavalla. Kirjoitan siitä oman artikkelin.

Tähän artikkeliin ei ole jätetty kommentteja...

... eikä kommentoiminen myöskään ole enää mahdollista (kuten ei minkään muunkaan artikkelin tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2011 : Neljä tapaa liittää Twitter-syöte blogiin

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan