AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Yö on tehokasta työaikaa

6.5.2011 klo 4.30 | Niko Lipsanen

aiheet kuulumiset,

Kauppalehdessä uutisoitiin eilen tutkimuksesta, jonka mukaan työnteko on tehokkaampaa, kun sitä tekee keskittyneemmin lyhyemmissä pätkissä (KL 5.5.11).

Kauppalehti oli otsikoinut juttunsa ”Ole laiska – saat enemmän aikaiseksi”. Kyse ei kuitenkaan ole laiskuudesta, vaan siitä, että kohdistaa työaikansa tehokkaasti. Jos lukee vähän väliä sähköposteja tai vastailee puhelimeen, niin keskittyminen herpaantuu.

Itse olen ratkaissut asian työskentelemällä, kun mahdollista, öisin. Yöllä saa helposti tehtyä työpäivän edestä töitä muutamassa tunnissa. Puhelut eivät häiritse, kun kukaan ei yöllä soita, eikä kukaan odota yöllä lähettämäänsä sähköpostiin nopeaa vastausta.

Töiden järjesteleminen yöllä tehtäviksi ei tietenkään ole mahdollista kaikille. Tutkimustyössä se onneksi onnistuu kohtuullisen hyvin, vaikka välillä on toki tehtävä töitä päiväsaikaankin. Silloin kyse on kuitenkin rutiinimaisemmista työvaiheista. Ajattelua vaativat työt ja ajatusten muotoileminen tekstiksi tapahtuu yöllä, kun kukaan ei häiritse.

Itselläni yöllä työskentelyssä ei kuitenkaan ole kyse pelkästään keskittymisrauhasta. Luulen kyllä, että se on ollut yksi keskeisimmistä syistä, miksi olen aikoinaan totuttautunut yötyöskentelyyn. En silti osaa kunnolla keskittyä päivällä, vaikka olosuhteet sinänsä olisivat häiriöttömät. Ajatus kulkee paremmin yöllä. Jos deadline painaa päälle ja on pakko tehdä myös päivällä, niin silloin se onnistuu, mutta ilman pakottavaa ulkoista painetta tulosta syntyy vain öisin.

Opiskeluajoilta muistan ikävänä sen, että tentit olivat päiväsaikaan, tai pahimmillaan aamulla. Vaikka tilanne sinänsä oli suhteellisen häiriötön – paljon opiskelijoita samassa salissa, mutta kukin hiljaa keskittyneenä tentiinsä – niin kellonaika oli täysin väärä. Jos olisin saanut tehdä tentit yöllä, olisivat tulokset varmasti olleet kauttaaltaan paremmat. Jos vaihtoehtona tentille oli essee, niin tartuin usein siihen, vaikka se vaatikin yleensä enemmän työtä. Sen pystyi kuitenkin tekemään siihen aikaan, minkä parhaimmaksi katsoi.

Kauppalehden viittaamassa tutkimuksessa, jonka on toteuttanut tohtori K. Anders Ericsson, ei kuitenkaan ollut kyse vuorokaudenajoista vaan keskittymisestä. Näen kuitenkin yöllä työskentelemisen erinomaisena ratkaisuna välttää keskittymistä päiväsaikaan häiritseviä tekijöitä. Tutkimuksesta kirjoitetaan myös Business Insider -julkaisussa.

Maantieteilijän matkakuvat

2 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Jyri Väätäinen 27.5.2011 klo 19.27:

  Hei!

  Yö on myös tehokasta ajatteluaikaa. Minä menin ja pystytin kokonaan uuden blogin, jonka aion tehdä suurella rakkaudella!

  Onko sinulla Niko mitään kommentteja/parannusehdotuksia? Tämä on aika uusi blogi, mutta niitä saattaa silti vielä löytyä. :)

  PS: Olen jo pitkään tykännyt sinun blogista, jatkahan kirjoittelua jatkossakin! Luen juttusi heti kun ilmestyvät (mahdollisimman pian aina!).

 2. Niko Lipsanen 27.5.2011 klo 23.13:

  Tarkoitus on toki jatkaa kirjoittamista, vaikka vähän hiljaista on viime aikoina ollut. On ollut töiden kanssa vähän tavallista kiireisempää, ja kun olen samalla rustaillut asukasyhdistyksen blogia, niin tänne ei ole puhti riittänyt.

  Voi olla, että kesän ajan julkaisutahti on suhteellisen rauhallinen. Jos sitä taas vaikka syksyllä saisi puhtia enemmän tännekin.

  Vierailin uudessa blogissasi ja jätin sinne jo kommentinkin. Otetaan seurantaan.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2011 : Yö on tehokasta työaikaa

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan