AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Pastafarit haluavat parodiansa uskonnoksi

15.7.2011 klo 14.59 | Niko Lipsanen

aiheet uskonto, yhteiskunta,

Lautasellinen pastaa

Pastafareiksi itseään kutsuvat parodiauskonnon harjoittajat ovat olleet viime päivinä julkisuudessa, kun yksi heistä sai pitkällisen yrittämisen jälkeen esiintyä ajokorttikuvassaan pastasiivilä päässään (IL 14.7.11, BBC 14.7.11). Kyseinen pastafari, itävaltalainen etunimikaimani Niko Alm, oli jostakin lukenut, että päähineet hyväksytään virallisissa kuvissa uskonnollisin perustein.

Manfred Reinthaler Wienin poliisista sanoo kuitenkin, ettei kuvaa hyväksytty uskonnollisin perustein, vaan siksi, että kohteen kasvot näkyvät kuvassa kokonaan siivilästä huolimatta. Alm joutui kuitenkin hankkimaan lääkärintodistuksen todistaakseen olevansa psykologisesti soveltuva ajamaan autoa. Hyvä niin – minustakin on aiheellista tutkituttaa pää vähän tarkemmin, jos joku haluaa ajokorttiinsa kuvan itsestään siivilä päässään.

Uskonnollisin perustein Almin vaatimusta ei olisi voinut hyväksyä, koska pastafarianismi ei ole uskonto vaan parodia kristillisestä kirkosta.

Almin väite siitä, että hänen ”uskontonsa” vaatisi häntä käyttämään pastasiivilää päähinenään, on pastafarianismin opin vastainen. Liikkeen sivuilla sanotaan:

By design, the only dogma allowed in the Church of the Flying Spaghetti Monster is the rejection of dogma. That is, there are no strict rules and regulations, there are no rote rituals and prayers and other nonsense.

Lentävän spaghettihirviön kirkolla ei siis ole muuta dogmaa kuin se, ettei dogmaa ole, eikä siten mitään ehdottomia sääntöjäkään. Alm olisi voinut hyvin katsoa liikkeensä sivuilta asian itsekin ja todeta, ettei pastafarianismi todellakaan vaadi häntä pitämään siivilää päässään. Alm osoittaa määräyksen pätemättömyyden itsekin esiintymällä blogissaan kuvissa, joissa hänellä ei ole pastasiivilää päässään.

Seuraavaksi Alm aikoo saada Lentävän spagettihirviön kirkolle tunnustuksen virallisena uskonnollisena organisaationa kotimaassaan Itävallassa. Siihenkään ei tietysti ole mitään perusteita, koska uskontoparodiaa ei ole syytä pitää uskontona.

Jos joku ei ole vakuuttunut siitä, että kyseessä on parodia, niin kannattaa vilkaista esimerkiksi aihetta käsittelevä wikipediasivu (epäilevämpien kannattaa katsoa myös keskustelusivu). Koska tuo ei välttämättä riitä todistukseksi virallisissa yhteyksissä, niin Itävallan viranomaiset voivat aina tilata lausunnon joltakulta soveltuvalta uskontotieteilijältä. Lausunnon kustannukset voinee sen jälkeen veloittaa Almilta.

Joku pastafari varmaankin loukkaantuu siitä, että olen valinnut blogimerkintään kuvaksi lautasellisen makaronia. Pastafarien jumalhahmo kun on kuitenkin Lentävä spagettihirviö eikä mikään makaroniateria. Jään odottamaan haastetta oikeuteen vastaamaan syytöksiin uskonrauhan rikkomisesta.

Alla on liikkeen itsensä käyttämä logo, joka on muunnelma kristillisestä kalasymbolista.

Pastafarianismi

Kuva pastalautasesta on omani, tarkemmat tiedot kuvan sivulla. Kuva Lentävästä spagettihirviöstä on peräisin Wikipediasta.

7 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Niko Lipsanen 15.7.2011 klo 15.07:

  Parodiana pastafarianismi on paikoin ihan hauskakin. Ja onhan se ymmärrettävää, että voidakseen toimia parodiana on ”uskonnon” harjoittajien esitettävä, että he ovat tosissaan.

  Sivuhuomiona mainittakoon, että pastafarien oppi, jonka mukaan ilmaston lämpeneminen johtuu merirosvojen määrän vähenemisestä, joutuu koetteille, kun merirosvouksen (ja siten luultavasti merirosvojenkin) määrä on ollut viime aikona nousussa. Ilmaston viileneminen antaa silti odottaa itseään. Vai onko se pieni jääkausi tosiaan tulossa?

 2. keskonen 15.7.2011 klo 15.23:

  Manfred Reinthaler puhuu paskaa, koska ajokorttikuvassa on lähtökohtaisesti kielletty käyttämästä päähinettä. Poikkeustapauksena uskonnon edellyttämät päähineet –> siivilä sallittiin uskonnollisin perustein.

 3. Niko Lipsanen 15.7.2011 klo 19.22:

  Se, että vain uskonnon edellyttämät päähineet olisivat sallittuja itävaltalaisissa ajokorttikuvissa, on uutisoitu Niko Almin käsityksenä. Minulla ei ole parempaa tietoa siitä, kumpi on oikeassa, Alm vai Reinthaler. Jos sinulla tai jollakulla muulla lukijalla on enemmän tietoa aiheesta, niin saa mieluusti kertoa ja linkittää lähteisiin.

  Olisi kuitenkin outoa, jos Almin käsitys olisi oikea. Pastafarianismi ei – edes siinä tapauksessa, että se tulkittaisiin uskonnoksi – edellytä seuraajiltaan pastasiivilän käyttämistä päähineenä, eikä Alm noudata sitä edes itse.

 4. hihhuli 8.1.2014 klo 7.56:

  Ihan pani tässä mietityttämään että kenellä täällä mään päällä on se valta päättää kenen uskomukset ovat parodioita ja kenen ovat vakavasti otettavia. Ja lentävä spagetti hirviö on luonteeltaan leikkisä ja hyvän tahtoinen eikä Hän ole lainkaan mustasukkainen jollei häneen uskota tai jos hänen kustannuksellaan lasketaan leikkiä. Tämä ei ihan toteudu aina muissa Hänen luomissa uskomuksissa.

 5. Niko Lipsanen 9.1.2014 klo 1.38:

  Wikipediasta on hyvä aloittaa. Seuraavaksi kannattaa kääntyä jonkin uskontotieteilijän puoleen. Eiköhän heillä ole asiantuntemusta kertoa, onko jotakin tiettyä ilmiötä syytä kutsua ennemmin uskonnoksi vaiko parodiaksi uskonnosta.

  Siiviläpäähine on taas ajankohtainen asia, kun Pomfretin kaupunginvaltuustoon New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa valittu Christopher Schaeffer vannoi virkavalansa pastasiivilä päässään (IL 7.1.14). Samat argumentit pätevät tälläkin kertaa: pastafarianismi ei edelleenkään edellytä seuraajiltaan siiviläpäähineen käyttämistä, ja myös Schaeffer esiintyy julkisesti valokuvissa ilman kyseistä päähinettä (kuvia löytyy helposti nimellä googlettamalla).

  Mitään perustetta siivilän pitämiseen Schaefferilla ei siis ole, mutta eipä sillä kai sen enempää väliä, jos se ei kiellettyäkään ole. Saahan sitä itsestään pellen tehdä, jos niin haluaa.

 6. Taina Hollo 28.1.2016 klo 15.32:

  Tärkein on niin kirjoituksessa kuin sitä seuraavassa keskustelussa unohtunut: uskonnon parodioiminen on nimenomaan keino osoittaa, miten perusteetonta on, että valtio suosii joitakin uskomuksia toisten kustannuksella. Uskomuksiahan maailmassa riittää!

 7. Niko Lipsanen 1.2.2016 klo 15.37:

  Veisivät parodiansa loppuun asti ja käyttäisivät niitä siivilöitä muutenkin kuin passikuvissa tai joissakin yksittäisissä omissa tapahtumissaan.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2011 : Pastafarit haluavat parodiansa uskonnoksi

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan