AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin

16.10.2011 klo 9.26 | Niko Lipsanen

aiheet web,

Monessa blogissa on selaimen yläpalkissa näkyvässä otsikossa varsinaisen artikkelin otsikon perässä jokin tunniste, joka yleensä on blogin nimi. Tässä blogissa ei ole. Tämänkin artikkelin otsikko näkyy siksi muodossa

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin

eikä esimerkiksi näin:

Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin - Aiheita

Syy juontaa juurensa kesälle 2005, kun Lipsanen & Ruso -blogia pystyttäessäni ensimmäistä kertaa muokkasin WordPressin ulkoasuteemoja. Php-kielen salat eivät vielä olleet auenneet, enkä siksi osannut koodata otsikkoa niin, että tunniste olisi näkynyt muilla sivuilla, mutta ei etusivulla. Etusivulla otsikko oli sama kuin tunniste. Näytti typerältä, kun se oli kaksi kertaa peräkkäin.

Päädyin siis jättämään tunnisteosan kokonaan pois. Aika pian tykästyin ratkaisuun enkä siksi palauttanut tunnistetta myöhemminkään. Jätin sen pois myös tämän blogin ulkoasuteemaa rakentaessani.

Nyt Google on kuitenkin omatoimisesti päättänyt tuoda tunnisteet otsikon perään hakutuloksiinsa. Kun haen esimerkiksi

täytetyt letut aiheita

niin hakutuloksissa näkyy Kompressor-ravintolan täytettyjä lettuja käsittelevän artikkelini otsikko muodossa:

Kompressorin täytetyt letut täyttävät mahan - Aiheita - Domnik.net

Paitsi blogin nimen, Google lisää otsikon perään myös verkkotunnukseni ”Domnik.net”. Tässä vielä kuvakaappaus:

Tunnisteet Googlen haussa
Klikkaa isommaksi.

Tunnisteiden näkyminen kuitenkin edellyttää että tunniste tai jokin sana siitä on osa hakua. Jos haen vain täytettyjä lettuja, niin otsikko näkyy ilman tunnisteita. Jos lisään siihen ”aiheita” tai ”domnik”, niin Google liittää tunnisteet otsikon perään hakutuloksissaan.

Tähän asti Google on antanut kotisivujen ylläpitäjien itse määritellä, kuinka heidän otsikkonsa näkyvät hakutuloksissa. Laajeneekohan Googlen käytäntö myöhemmin niin, että tunnisteita lisätään silloinkin, kun ne eivät sisälly itse hakuun?

P.S. WordPress näyttää temppuilevan myös. Nuo viivat otsikon ja tunnisteiden välissä ovat tavallisia tavuviivoja. WordPress haluaa kuitenkin venyttää ne ajatusviivoiksi. Miksi ihmeessä sen pitää ajatella puolestani? Jos haluan ajatusviivan, niin kirjoitan sellaisen. Jos taas kirjoitan tavuviivan, en halua, että WordPress tulkitsee sen ajatusviivaksi.

P.P.S. Merkkasin nuo tavuviivat &-koodeilla. Nyt ei WordPresskään enää venytä niitä ajatusviivoiksi.

5 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Jyri Väätäinen 29.10.2011 klo 17.48:

  Hei, oletko huomannut, että blogisi teema on ”rikki” kun katsoo sivujasi älypuhelimella? Sivun mainos, joka on harmaalla pohjalla ylhäällä sivulla ei näy lainkaan ja teema menee rikki Galaxy S i9000 näytöllä, jolloin mainos pomppaa ärsyttävästi alaosaan ja sekoittaa taas sieltä paikkoja. :)

 2. Niko Lipsanen 29.10.2011 klo 19.41:

  Kiitokset huomiosta. Enpä ole tullut näillä sivuilla puhelimella käyneeksi sen jälkeen, kun viimeksi vähän ulkoasua rustailin. Täytyy tarkistaa, kuinka sivu näkyy omalla puhelimellani.

 3. Niko Lipsanen 29.10.2011 klo 22.22:

  Katsoin blogin kännykälläni (Nokia E71, selaimena Opera Mini), eikä se erikoisen rikkinäiseltä näyttänyt. Oikean reunan mainospylväs oli pudonnut alas, mutta se ei sanottavammin ulkoasua hajottanut.

  Hankalaa näiden kännyköiden kanssa, kun ei niitä kaikkia voi hankkia. Toisilla toimii sama, mikä toisilla on rikki. Ja sitten on vielä eri selaimia. Tuohon Operan miniselaimeen olen kyllä ollut varsin tyytyväinen.

 4. Jyri Väätäinen 30.10.2011 klo 1.16:

  Androidissa on vähän sama, mutta minusta kuitenkin vähän häiritsevästi silti, koska se jotenkin sekoittaa taas alaosaa. Ehkä sen mainoksen sijoitella jotenkin toisin? Pitäisikö siinä tapauksessa käyttäjät ohjata mobiiliteemaan?

 5. Niko Lipsanen 30.10.2011 klo 3.11:

  Sen kohdan, johon tuo mainospylväs putoaa, näkee myös tavallisella pöytäkoneella kaventamalla selainnäkymää. Helppohan tuo olisi muuttaa siten, että se putoaisi aivan viimeiseksi. Ehkä se siellä häiritsisi vähemmän.

  Erillinen mobiiliteema olisi tietysti yksi vaihtoehto, mutta en ole toistaiseksi sellaista ajatellut tehdä.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2011 : Googlen haku lisää tunnisteita otsikoihin

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan