AIHEET ARKISTO TIETOA TÄSTÄ BLOGISTA

Blogi paikoista, tavaroista, uskomisista, syömisistä, webistä ja muustakin

Raitiovaunusta 1 Etelä-Helsingin jokeri

8.11.2011 klo 5.01 | Niko Lipsanen

aiheet yhteiskunta,

sijainnit helsinki,

Raitiovaunu 1A, Tehtaankatu

Etelä-Helsingin raitiovaunu- ja bussilinjoja suunnitellaan uusiksi. Suunnitelmaan oheistetusta linjakartasta puuttuu Eirasta Käpylään kulkeva raitiovaunu 1A. En ole varma, tarkoittaa tämä sitä, että linjaa oltaisiin lopettamasta. Voihan se puuttua kartasta myös siksi, että siihen ei esitetä muutoksia.

Lienee kuitenkin selvää, että jotakin kyseiselle linjalle on tehtävä. Nykyisin se kulkee vain ruuhka-aikaan ja jää monelta siksi kokonaan käyttämättä. Käyttäjämäärätkään eivät taida olla Helsingin raitiolinjojen parhaasta päästä.

Olisi kuitenkin virhe lopettaa yhteys samaan aikaan, kun bussilinja 16 poistetaan Etelä-Helsingistä. Ne palvelevat kummatkin osin samoja matkustustarpeita: molemmilla pääsee Punavuoresta Kauppatorin ja Kruununhaan kautta Hakaniemeen. Kun linja 16 katkaistaan keskustaan, niin osa sen matkustajista siirtyisi todennäköisesti 1A:n käyttäjiksi.

Kehnot poikittaiset yhteydet ovat yksi Helsingin joukkoliikenteen ongelmakohdista. Etelä-Helsingissä ei ole poikittaista yhteyttä lainkaan, mitä monet asukkaat harmittelevatkin. Sellaisen saisi kuitenkin halvalla ja nopeasti jatkamalla raitiovaunun 1A reittiä länteen.

Kaupungin suunnitelmissa on jatkaa raitiolinjaa 6 Hietalahdesta Telakkakatua pitkin Eiranrantaan ja sieltä edelleen Hernesaareen. Rakennettaville uusille kiskoille mahtuisi myös 1A:n jatko. Linjaa voitaisiin jatkaa Telakkakatua pitkin Hietalahteen ja sieltä jo olemassaolevia kiskoja käyttäen aina linjalta 8 piakkoin vapautuvalle Salmisaaren päätepysäkille asti.

Samalla voitaisiin luopua linjatunnuksesta 1A ja jatkaa linjaa ykkösenä Kauppatorilta Salmisaareen. Etelä-Helsingin poikittaiselle raidejokerille kun riittäisi käyttäjiä varmasti myös ruuhka-ajan ulkopuolella.

Ehdotus raitiovaunun 1 reitin jatkoksi
Tarkastele karttaa suurempana

Ykkösen jatko Salmisaareen tarjoaisi yhteyden Etelä-Helsingistä Ruoholahteen sekä vaihdot sieltä Jätkäsaaren raitiovaunuihin, metroon sekä Lauttasaaren ja Espoon suunnan busseihin (tulevaisuudessa Länsimetroon). Ruoholahti itsessäänkin on monen määränpää, sillä onhan siellä esimerkiksi kauppakeskus, Kaapelitehtaan kulttuurikeskus ja oikeustalo. Itämerenkadun itäpäässä taas olisi helppo vaihtaa raitiovaunuun 8, jolla pääsee esimerkiksi Marian sairaalalle. Sinne on tarkoitus siirtää Etelä-Helsinkiä palvelevan Viiskulman terveysaseman toiminnot.

Ruoholahtelaiset ja Ruoholahdessa vaihtavat pääsisivät uudella yhteydellä vastaavasti muun muassa Hietalahden torille, Kaivopuistoon, Olympiaterminaalille ja Kauppatorille.

Päätepysäkin siirto ei vaatisi olemassaolevien ja jo suunniteltujen kiskojen lisäksi välttämättä muita uusia raiteita. Linjaa tosin selkeyttäisi, jos vanhojen yksisuuntaisten 1A:n ja 6:n päättärisilmukoiden kiertämisen sijaan rakennettaisiin korttelin verran uutta rataa Tehtaankadulle ja vähän enemmän Hietalahdenrantaan. Välttämättömiä ne eivät kuitenkaan ole.

Ykkönen kaipaisi jatkoa myös pohjoispäähänsä. Siellä matkustajien määrä kasvaisi, jos linjaa jatkettaisiin Pohjolanaukiolta Oulunkylän asemalla, missä onnistuisi vaihto paikallisjuniin ja jokerilinja 550:een. Sitä varten pitäisi kuitenkin rakentaa uudet raiteet Käpylästä eteenpäin.

Valokuvassa on ns. mannheimilainen raitiovaunu linjalla 1A Tehtaankadulla. Karttaan on merkitty esittämäni linjaus raitiovaunun 1 reitiksi linjan eteläpäässä. Pohjana on käytetty Googlen karttapalvelun Helsingin karttaa.

10 kommenttia ja/tai paluuviitettä

 1. Otso Kivekäs 8.11.2011 klo 7.49:

  Ei ykköstä olla suunnitelmassa poistamassa, se vaan on jätetty kartassa piirtämättä, ehkä koska se on pelkkä ruuhkalinja, tai ehkä se on vain unohtunut. Lukemalla koko tekstin huomaa, että 1A mainitaan nykytilassa, eikä sitä mainita poistettavaksi. Eli sille ei oltaisi tekemässä mitään.

  Idea eteläisestä kiertolinjasta on mielenkiintoinen. Sille saattasi hyvinkin tosiaan löytyä kysyntää. AVikeampi onkin sitten sanoa, kuinka hyvin se sopisi yhteen ykkösen pohjoispään kanssa (jota tosiaan myös pitäisi kehittää).

 2. Otso Kivekäs 8.11.2011 klo 8.54:

  Ja en nyt malta olla linkkaamatta omaa vanhaa kirjoitustani ykkösestä: olkaa hyvät.

 3. Niko Lipsanen 8.11.2011 klo 13.26:

  Kiitokset tarkennuksesta, kannattaisi selvästi kartan tutkimisen lisäksi lukea myös selvitykset.

  Jos ykkösen pohjoispää tuottaa ongelmia, niin voisi ehkä tehdä samantapaisen ratkaisun kuin raitiovaunuilla 4 ja 4T on Katajanokalla. Ykkösen pohjoinen päättäri voisi siirtyä vanhalle kakkosen päättärille Linjoille ja joka toinen vuoro voitaisiin ajaa Käpylään saakka linjatunnuksella 1A. Tämä ei ehkä ole mikään täydellinen ratkaisu, mutta voisi toimia, jos liikennöintiväli eteläisellä osuudella olisi liian tiheä Käpylän välille eikä jatkoa Käpylästä Oulunkylään haluata ainakaan heti toteuttaa.

 4. tpyyluoma 8.11.2011 klo 15.02:

  Vähän vastaavaa linjausta pyöriteltiin JLF:ssä, sinänsä hyvä ja kannatankin mutta epäilys vaan on että onko tuolla matkustajia? Eli kuinka paljon kysyntää Etelä-Helsinki – Ruoholahti välillä.

  Toinen juttu on sitten se että jos Tehtaankadulle liikennöidään nykyistä enemmän niin sille täytyy tehdä jotain, se on varsinkin talvisaikaan ihan toivoton. Tuon takia suunnittelijat eivät ole kauhean innoissaan tuomassa sinne lisää liikennettä. Käytännössä parkkipaikkoja pois.

 5. Niko Lipsanen 8.11.2011 klo 15.51:

  Uskoisin matkustajia löytyvän. Kuten Ville O. Turunen kirjoittaa Joukkoliikennefoorumilla, niin kyse olisi kuitenkin tiiviisti asutun Etelä-Helsingin kytkemisestä kahteen joukkoliikennesolmuun: Ruoholahteen ja Hakaniemeen.

  Tuo ajatus linjan pilkkomisesta siten, että ykkösen sijaan tulisikin uusi linja Kallion Linjoilta Salmisaareen ei myöskään kuulosta mahdottomalta. Sen tunnuksena voisi olla 5, joka kertoisi sen olevan poikittaislinja (ja vitonen jo viime kesänä täällä Etelä-Helsingissä pyörikin).

  Ykkönen voisi sitten kulkea Käpylästä esimerkiksi Rautatientorille tai ysiltä pian tyhjäksi jäävälle Kolmikulman päätepysäkille Erottajan viereen.

 6. Niko Lipsanen 8.11.2011 klo 15.54:

  Mitä Tehtaankadun tilanteeseen tulee, niin eihän tuossa tuotaisi sinne yhtään linjaa lisää. Toista vain jatkettaisiin pidemmälle. Ruuhka-aikaan raitiovaunuja kulkisi varmaankin suunnilleen yhtä paljon kuin nykyisin, lisäystä olisi vain ruuhka-ajan ulkopuolella.

 7. Niko Lipsanen 8.11.2011 klo 16.48:

  Munkkisaari-Hernesaari-seura ry teki kannanoton linjamuutoksen puolesta.

 8. tpyyluoma 8.11.2011 klo 18.27:

  Olisin innostuneempi jos Munkkisaari-Hernesaari seura myös ottaisi kantaa Tehtaankadun liikenneolosuhteiden parantamisen puolesta, valistunut arvaukseni on että ilman sitä ei etene. Siinä mielessä tuossa tuodaan uusi linja että tuota ilmeisesti ajettaisiin koko päivän.

  Mutta tuolla varauksella, taidan alustavasti ostaa ja rupesin jo kauppaamaankin :)
  http://jlf.fi/f17/213-linjan-1-kehittaminen/index12.html#post117027

 9. Niko Lipsanen 8.11.2011 klo 23.41:

  Mitä Tehtaankadun liikenneolosuhteisiin tulee, niin kyse lienee pysäköinnistä? Luulen, että täällä Munkkisaaressa kovin monia ei häiritsisi, vaikka Tehtaankadulta pysäköintipaikat vähenisivätkin. Tuskin kovin moni Tehtaankadulla pysäköi. Se vain ei ole meidän aluettamme, ja luulenpa, että naapuriyhdistykset tykkäisivät kyttyrää, jos ehdottaisimme heidän kadunvarsipaikkojensa poistamista.

 10. Niko Lipsanen 3.12.2013 klo 23.32:

  Katso myös Maria Pekkalan kanssa hahmottelemani reittivaihtoehdot: kartta.

Tätä artikkelia ei ole enää mahdollista kommentoida (eikä mitään muutakaan artikkelia tässä blogissa). Blogi on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008

Artikkeleiden aiheet:

Etusivu : 2011 : Raitiovaunusta 1 Etelä-Helsingin jokeri

Kaikki blogin artikkelit yhdellä sivulla

Siirry sivun ylälaitaan